İŞ MAKİNALARINDA İŞLETME MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN TAVSİYELER |
|
Günümüz dizel motor, yakıt, hidrolik ve aktarma organları teknolojileri eskiye nazaran daha verimli, daha güçlü ve çevre dostu olmakla birlikte bir o kadar da hassas ve kirliliğe aşırı duyarlı bir yapıda imal edilmektedirler. Çünkü akışkanın içinde bulunduğu sistemler yüksek basınç altında maksimum güç üretmek için dizayn edilmektedir.
Çalışan parçalar arasında çok küçük sürtünme toleransları (boşluk) ve hassasiyetler olduğundan, geleneksel bakım ve tamir yöntemlerine alışmış işletmelerde bakım ve temizliğe yeteri kadar özen gösterilmediğinde, bakım ve onarım maliyetlerinde beklenenden daha büyük giderler ortaya çıkmaktadır. Örneğin hidrolik kumanda sistemlerinde çalışan parçalar hassas toleranslarda imal edildiklerinden dolayı (boşluklar 5-20 mikron) sistem kirliliğe izin vermemekte ve aksi durumlarda beklenmeyen arızalar ortaya çıkmaktadır. Benzer durum dizel motorlarda da (özellikle Common Rail tip) ortaya çıkmakta ve erken enjektör arızaları görülmektedir.
Sistemlerin bu derece hassasiyet gösterdiği yeni model iş makinalarında, makinaların işte kalma sürelerini arttırmak için aşağıdaki uygulamalar tavsiye edilmektedir:
1-Üretici firmaların kendi modelleri için önerdikleri bakım periyotlarına kesinlikle uymak ( Günlük, 250, 500, 1.000, 2.000 saatlik bakımlar gibi )
2-İş makinalarının bakımını kendi yapan firmaların bakım personelinin eğitimli olması ve bilgilerinin günümüz teknolojileri ile güncellenmiş olması ( Üretici firmalardan teknik eğitim talep edilebilir. )
3-Bakım ekibi bulunmayan firmaların üretici firma ya da distribütörlerden “Bakım Anlaşması Programı” satın almaları ( Artık hemen her temsilci firmanın bakım anlaşması programı mevcut. )
4-Bakım yapılan alanlarda hijyenin sağlanması ( Temiz atölyeler, tertipli bakım ekipleri gibi )
5- Bakımlarda orijinal parçaların kullanılması (Orijinal dışındaki ucuz görünen benzer yan sanayi parçaların yarattığı tahribat büyük oluyor)
6-İş makinalarını bu konuda eğitim almış, sertifikalı operatörler kullanmalı ( Distribütörler ve aracı kurumlar sertifika verme konusunda yetkilendirilmiş olmalı )
İlk bakışta uygulaması basit gibi görünen yukarıdaki temel kurallar iş yoğunluğu, eleman yetersizliği ya da yönetim zafiyetleri nedeniyle ihmal edildiğinde makina parklarında % 17’ye varan oranlarda önlenebilir arızalar oluşmakta ve bu durum zaman ve para kaybına neden olmaktadır.
Daha fazla zaman kaybetmeden kendi durumunuzu gözden geçirmenizi öneriyoruz.