Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2024
İş Makinası - YENİ NESİL JCB EKSKAVATÖRLERİN TÜRKİYE TURU KARADENİZ’DEN BAŞLADI!
YENİ NESİL JCB EKSKAVATÖRLERİN TÜRKİYE TURU KARADENİZ’DEN BAŞLADI!

YENİ NESİL JCB EKSKAVATÖRLERİN TÜRKİYE TURU KARADENİZ’DEN BAŞLADI!

SİF İş Makinaları, 50 yıldır distribütörü olduğu JCB’nin yeni X Serisi paletli ekskavatörlerini ve mini ekskavatör serilerini ülke genelindeki kullanıcılarla buluşturmak üzere Türkiye turuna çıktı. İlk olarak Karadeniz Bölgesinde yeni serileri sektörle buluşturan marka, çok olumlu geri bildirimler aldı.

Yeni X Serisi özellikle yakıt tasarrufu, dayanıklı yapısı ve operatör konforu ile öne çıkıyor. Markanın stratejisi doğrultusunda müşteri geri bildirimleri de göz önünde bulundurularak geliştirilen yeni seri, bir inşaat ülkesi olan Türkiye’deki sadık JCB müşterileriyle birlikte farklı marka kullanıcılarını da hedefliyor.

Demonun Samsun durağında SİF İş Makinaları Pazarlama ve Ürün Müdürü Yaşar Emin Solmaz ile bir araya gelerek yeni serilere dair fark yaratan detayları öğrendik:

Organizasyonunuzun kapsamı amacı nedir?

Yeni JCB X serisi paletli ve mini ekskavatörlerimizin tanıtımı farklı şehirlerimizde gerçekleştiriyoruz. Karadeniz Bölgesi’nde başlattığımız etkinliğimizin ilki Trabzon’da oldu. Ardından Samsun’da sektörümüz ve müşterilerimizle buluştuk. Ülkemizin dört bir yanında devam edecek olan bu organizasyonla yeni serilerimizi tanıtmaya devam edeceğiz.

“Yeni paletli serimizden 131X modelinin dozer bıçaklı ve normal bıçaklı versiyonları bulunuyor”

Hangi yeni modellerinizi sergiliyorsunuz?

Geçen yıl itibarıyla tekrar dahil olduğumuz paletli ekskavatör sektörüne öncelikli olarak 131X ve 220X modellerimizi sunuyoruz. Bu modellerden 131X’in dozer bıçaklı ve normal bıçaklı versiyonları bulunuyor. Serimize 38-40 ton arası çalışma ağırlığına sahip olan 370X modelimizi de bu yılın son çeyreğine doğru eklemiş olacağız.

Yeni seri mini ekskavatörlerimizden ise 2-9 ton arası modellerimizi pazara sunuyoruz. Son olarak Samsun’da yaptığımız organizasyonda da 8,5 tonluk 85Z1 modelimizi sergiledik. Diğer etkinliklerimizde 18Z1, 35Z1 ve 55Z1 modellerimizi de sergilemeyi planlıyoruz.

Müşteri gruplarınızın yeni serilerine olan ilgisinden memnun kaldınız mı?

Her iki şehirdeki etkinliklerimizde de katılım yoğundu. Genelde müşteri profili olarak makineden anlayanlar bizi ziyaret etti ve ciddi anlamda modellerimizi deneyimlediler. Sordukları ayrıntılı sorularla hem uzmanlıklarını belli ettiler hem de makinelerimize olan yoğun ilgilerini göstermiş oldular.

“Karadeniz’de kırıcı çok kullanılıyor”

Karadeniz Bölgesi’nde makineler ne tür işlerde kullanılıyor?

Diğer bölgelerimize benzer olan işlerin yanında, Karadeniz Bölgesi ayırt edici başka özellikleri de barındırıyor. Makineler coğrafi yapı itibarıyla genellikle dağ yamaçlarında zorlu ortamlarda çalışıyor. Zeminde ise ağırlıklı olarak kırıcı kullanmak gerekiyor ve paletli makinelerle çalışılıyor. Özellikle Samsun bölgesinde 20-22 ton sınıfı makineler ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Trabzon’da ise ayrıca 13 tonluk sınıfın da bir pazarı bulunuyor.

JS serisinin ardından X serisinin ortaya çıkışındaki temel dinamikler neler?

JCB’nin kendi tasarımıyla geliştirdiği yeni seri makinelerimiz, özellikle müşterilerden gelen geribildirimlerle nihai halini aldı. Daha önceki JS serisinin üzerine birçok yeni kazanımlar eklendi ve yine JCB’nin DNA’sına uygun bir seri ortaya çıkmış oldu. Makinelerde her komponent, ekipman ve teknolojinin en iyilerinin bir araya getirilmesi hedeflendi.

Serinin öne çıkan özellikleri nelerdir?

İlk olarak operatör konforu öne çıkıyor. Command Plus olarak adlandırılan yeni kabinlerimiz oldukça düşük gürültü seviyesine sahip. Kolay menü kullanımına sahip 7 inç büyüklüğündeki renkli ekran, en deneyimsiz operatöre bile hızlı bir adaptasyon sağlıyor. Öne çıkan diğer bir özellik ise rekabetçi yakıt tüketim değerlerine sahip olması. Aldığımız uydu verileri de düşük tüketim değerlerini destekliyor.

“X serimiz yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu sağlıyor”

Sağlanan yakıt avantajı nereden kaynaklanıyor?

X serimizin her 3 versiyonu da eski seriye göre, sadece motor özelliklerinden kaynaklı yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Örneğin önceki CS 130 modelimizde 100 Bg gücünde motor yer alırken, yeni versiyonda 74 Bg gücünde motor bulunuyor. Bununla birlikte önceki modelimiz 406 Nm tork sağlarken yeni modelimizde bu oran 440 Nm’ye çıkıyor. Bu da yakıt tüketiminin düşmesinde rol oynuyor. Ayrıca bu makine üzerinde bulunan JCB 430 motor Adblue kullanımına gerek duymuyor. Bu da ekstra bir maliyet avantajı sağlıyor.

“Aynı iş daha az yakıtla da yapılabiliyor”

Beygir gücündeki bu düşüş performansı etkiliyor mu?

Müşterilerimizden aldığımız geri bildirimlere göre performansta herhangi bir düşüş söz konusu değil. Özellikle hem CS 130 hem de yeni 131X modelini kullanan müşterilerimiz, çalışma hızıyla veya yürüyüşle ilgili herhangi olumsuz dönüşlerde bulunmadılar. Ayrıca makinelerin tırmanma ve yürüyüş kabiliyetinde de herhangi bir problem yaşamadıkları bilgisini alıyoruz. Saha testlerimiz de gösteriyor ki daha düşük motor gücüyle aynı iş, daha düşük yakıtla da yapılabiliyor.

Yeni X serisinin dayanımına dair hangi detayları vermek istersiniz?

Önceki seriye oranla yeni modellerimizde dayanım konusunda önemli geliştirmeler yapıldı. Hem tasarım hem de sonraki aşamalarda İngiltere’deki fabrikada ciddi testler uygulandı. Hidrolik komponentlere uygulanan testlerin yanında, mekanik titreşim denemeleri ve testleri de yapıldı. Makinelerin 10 bin saat çalışmasını taklit edecek biçimde, fabrika içinde efor ve çalışma testleri gerçekleştirildi.

Öte yandan birçok taş ocağında 15 bin saate kadar saha testleri uygulandı. Ülkemize Avrupa’da denenmiş, testleri başarıyla geçmiş ve 6 yıldır kullanılan başarısı kanıtlanmış bir makine serisi sunuyoruz. Makinelerimize her anlamda güveniyoruz.

“Kule arkasındaki daha sert ve dik hatlar hem makinenin gücünü gösteriyor”

Makinenin tasarım özelliklerinde öne çıkan unsurlar neler?

Göze hitap eden estetik X serimiz müşteriler tarafından da oldukça beğeniliyor. Genel dış görünümü, çok sevilen renkleri, kule arkasındaki daha sert ve dik hatlar hem makineyi daha güçlü gösteriyor hem de etkileyici bir görünüm sunuyor.

X serisinin satışları nasıl gidiyor?

Yeni serimizi 2023 yılının ikinci yarısı itibarıyla satışa sunmaya başladık ve ciddi adetlerde makine teslimatı gerçekleştirdik. Duyulan memnuniyetle birlikte siparişlerimizi almaya devam ediyoruz.

X serisini Türkiye’ye hangi donanımlarla sunuyorsunuz?

X serisinde standart olarak klima, bluetooth konuşma bağlantılı müzik sistemi ve kırıcı tesisatı geliyor. Standart olarak sunulan bir diğer özelliğimiz de özel güvenlik sistemimiz. Bom veya armın hortumlarından birisi zarar gördüğü zaman, sistem bomun veya armın kontrolsüz biçimde yere düşmesinin önüne geçiyor.

Diğer taraftan X ile birlikte müşterilerimize 5 yıl bedelsiz uydu takip sistemimizi sunuyoruz. Müşterilerimiz Live Link sayesinde makinelerin yakıt tüketiminden bakım saati aralığına, arıza kodundan makinelerin konumuna kadar hepsini görebiliyor.

Yeni serinizde dizel partikül temizliği nasıl gerçekleşiyor?

Dizel partikül filtre sistemi makinelerimizde otomatik, manuel ve servis olmak üzere 3 farklı biçimde rejenerasyon yapılabiliyor. Otomatik rejenerasyonda makine çalışırken temizlik kendiliğinden gerçekleşiyor. Bu esnada da makinenin performansında azalma olmuyor ve sadece egzoz sıcaklığında temizlikten ötürü bir artış gözlemleniyor.

Eğer tehlikeli bir alandaysanız artan sıcaklığa karşı önlem kapsamında çalışmayı durdurabilirsiniz ama bu gibi haller dışında rejenerasyonun yarıda kesilmesini tavsiye etmiyoruz. X serimizden 131X modeli, Adblue kullanımını gerektirmiyor. Bu da maliyet avantajını beraberinde getiriyor.

Sistemin manuel temizliği nasıl gerçekleşiyor?

Eğer otomatik rejenerasyon birkaç kez durdurulursa makine manuel rejenerasyon alarmı veriyor. Manuel operasyonda makine kullanılamaz ve sabit konumda 40 dakika boyunca işlem sürer. Eğer manuel rejenerasyon da yapılamazsa ardından servis rejenerasyonu devreye girmek durumunda kalıyor. Burada da yetkili servisin makineyi bilgisayara bağlayarak işlemin gerçekleşmesi gerekiyor. Ancak otomatik rejenerasyonu kesmeden yapanlarda bir sorun yaşanmadığını deneyimlerimizle söyleyebilirim

JCB almak isteyen müşterilerinize başka ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?

Makine alımlarında JCB Finance sayesinde her müşterimize ödeme kolaylıkları sağlayabiliyoruz. Türkiye’deki anlaşmalı kurumlar üzerinden gerçekleşen ödeme kolaylıkları için çağrı merkezimizin yönlendirmesiyle ilgili yöneticilerimizden bilgi alınabilir. Servis tarafında ise 8 adet SİF bünyesinde bulunan kendi servisimiz ve 25 adet yetkili servisimizle birlikte, ülkemizin her bölgesinde müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Başta yedek parça bulunurluğu olmak üzere servis noktasında birçok avantaj sağlıyoruz.

İlk Güneş Petrol Ürünleri Yöneticisi Fatih Güneş:

“Yeni Makinemi Çok Zorladım, Dayanımı Beni Şaşırttı”

Ordu’da hafriyat hizmeti veren şirketlerden İlk Güneş Petrol Ürünleri Ticaret’in yöneticisi Fatih Güneş, JCB’nin yeni X serisinden 131X’i 6 ay önce parkına dahil etti. Bu süre zarfında 1.000 saati bulduklarını belirten Güneş, yeni ekskavatörün dayanımdan etkilendiklerini belirtti.

Ordu’nun Ünye ilçesinde hafriyat çalışmaları yapan İlk Güneş Petrol Ürünleri Tic. Ltd. Şti. Yöneticisi Fatih Güneş, son 5 yıldır parkında JCB’nin makinelerini tercih ediyor. Özellikle kırsal bölgede ve Ünye sahil kısmında yol yapım çalışmalarında yer aldıklarını belirten Güneş,

Fındık bahçeleri dönüşümü ve orman arazilerine tarla dönüşüm işlerinde yer alıyoruz. Kayalık ve sert bir zeminde çalışıyoruz. 1000 saatte olan bir makinemin en az 500 saati kırıcıda çalışarak geçmiştir” ifadelerini kullandı.

“6 ayda 1.000 saati gördüm”

Çalışmalarında JCB deneyimlerini de aktaran Güneş, “Son 5 yıldır JS130 modelini kullanıyordum. 3 bin saatte aldığım makinemi 12 bin saate kadar kullandım. Ardından yenilemeye giderek aynı markanın yeni serisini parkıma dahil etme kararı aldım. Son 6 aydır yeni seri JCB 131X’i kullanıyorum. 6 ayda 1.000 saati gördüm. Makinenin dayanımı beni şaşırttı. Hatta biraz zorlamak istedim ancak bomlarında en ufak bir çatlama bile olmadı. Ayrıca yeni seriden 56Z-2 model mini ekskavatör ile de 400 saate geldim. Her iki makinemi de zorlu şartlarda kullanıyorum” dedi.

JCB ile çalışmanın avantajlarına da değinen Güneş, “JCB’nin ürünleri operatörler açısından rahat ve konforlu bir kullanım sunuyor. Üretimlerinin Avrupa’da yapılması kalite farkını hissettiriyor. Ayrıca hem yakıt hem de servis hizmetlerinden memnunuz. İstediğimiz servisten rahatlıkla yararlanıyoruz.” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina