
Türkiye, hazır beton üretiminde Avrupa lideri |
|
Günümüzde yüksek katlı binaların yapımından barajlara, prefabrik binalardan metro inşaatlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılan hazır beton, yaklaşık 10 milyar TL’lik ciroyla inşaat teknolojisinde vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Son 10 yılda ciddi bir büyüme gösteren hazır beton sektöründe hâlihazırda 600 civarında firma ve 1.000’i aşkın tesisle üretim yapılıyor.
80’li yılların ikinci yarısından itibaren Türkiye’de hazır beton üretiminin yaygınlaşmasıyla 1988 yılında kurulan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), topraklarının tamamına yakını deprem kuşağında bulunan ülkemizde güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için çalışmalarını sürdürüyor. Sektörde birlik üyesi 87 firma, 450 hazır beton tesisi faaliyet gösteriyor. Türkiye’de kullanılan betonun yüzde 65’i THBB üyeleri tarafından üretilip KGS (Kalite Güvence Sistemi) denetiminden geçiyor. Ülkemizde beton üretiminde tek etkin denetim ise KGS tarafından yapılıyor.
Dünyada hazır beton endüstrisi geliştikçe bu alanda örgütlenen uluslararası kuruluşların sayısı da artarak ülkeler arasındaki işbirliği olanakları gelişti. 1967 yılında kurulan ERMCO (European Ready Mixed Concrete Organisation) Türkçe adıyla Avrupa Hazır Beton Birliği, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 22 üyesiyle hazır beton alanındaki en büyük uluslararası kuruluş olarak ön plana çıkıyor.
Türkiye’de 2014 yılında 107 milyon metreküp hazır beton üretimi yapıldı
THBB’den alınan bilgilere göre Türkiye’de 2013 yılında 102 milyon metreküp üretilen hazır beton, 2014 yılında yüzde 5 büyümeyle 107 metreküpe ulaştı. Türkiye, dünyada ise 1 milyar metreküp üretimi olan Çin ve 230 milyon metreküp üretimi olan ABD’nin ardından üçüncü en büyük hazır beton üreticisi oldu. ERMCO’dan alınan verilere göre tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplam üretim miktarı 145 milyon metreküp iken Türkiye tek başına 107 metreküp beton üretiyor.
Hazır beton kalite standartlarının korunması
Üretimden son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan süreçte betonun kalite standardının korunması hakkında açıklamalarda bulunan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, şu ifadeleri kullandı: “Beton, yurdumuzda uzun yıllar ilkel yöntemlerle yaygın olarak üretildi. Ancak 1980’li yılların sonlarına doğru hazır beton üretimine geçilebildi. Hazır beton sektörünün gelişmesiyle birlikte betonun üretim yerinde denetlenmesi amacıyla 1996 yılında KGS Belgelendirmesi uygulaması başladı. Başvuru aşamasından sonra üreticinin standarda göre kurmuş olduğu üretim kontrol sistemi ve üretim tesisi, KGS Sistem Tetkiki Ekibi tarafından detaylıca incelenir. Sisteme ilk kez giren üretim tesislerinde veya kapsam dâhilindeki beton sınıflarının artırılması söz konusu olduğunda KGS tarafından her bir beton sınıfı için başlangıç tip deneyi yapılmaktadır. Sistem tetkikleri ve başlangıç tip deneylerinde uygunsuzluk tespit edilmemesi veya tespit edilen uygunsuzlukların belirli bir süre içinde giderilmesi durumunda KGS Belgelendirme Komitesi’nin değerlendirmesiyle tesis için kapsam dâhilindeki sınıflar için KGS Uygunluk Belgesi düzenlenmektedir.”
Bu sürecin önemli bir durağının habersiz ürün tetkikleri olduğuna değinen Yavuz Işık, belgelendirme sonrası o tesis için nihai üründen çeşitli defalar habersiz alınan numunelerle ürünün uygunluğunun sürdürülüp sürdürülemediğinin tetkik edildiğini söyledi. Işık, şöyle devam etti: “Tesisin beton verdiği şantiye, transmikser takibiyle habersiz bir şekilde KGS Ürün Tetkik Ekibi tarafından ziyaret edilir ve sevk edilen taze betondan numune alınarak tasarlanmış beton için basınç dayanımı, kıvam, çevresel etki sınıfı gibi analizler yapılır. Aynı zamanda tesisin otokontrol için kendi aldığı ve 28 gün kendi laboratuvarında beklettiği numunelerin de basınç dayanım analizi gerçekleştirilir. Şu andaki KGS kurallarına göre üründe bir uygunsuzlukla karşılaşılması durumunda kısa bir süre içerisinde takip tetkik yapılmakta, aynı özellik için sonra 12 ayda 3 kez uygunsuzlukla karşılaşılması halinde ise KGS Uygunluk Belgeleri iptal edilmektedir.”

“THBB üyesi her firma Avrupa kriterlerine uygun üretim yapıyor”
THBB, sektörün gelişmesi için kongreler, fuarlar, sempozyumlar, semineler ve yarışmalar düzenliyor. Düzenlenen etkinliklerle sektördeki gelişmeler üyelerle paylaşılıyor. Üyeleri sundukları avantajlar hakkında konuşan Başkan Yavuz Işık, “ERMCO Başkanlık Komitesi’ne dâhil olmamız, üretilecek politikalarda söz sahibi olmamıza ve gelişmelerin içerisinde üyelerimizle beraber bizzat bulunmamıza olanak sağlıyor. Eğitimler düzenleyerek hem sektörü hem üyelerimizi hem de halkımızı bilinçlendiriyoruz. Derneğimiz üyeleriyle birlikte KGS Belgesi ile sektörün belgelendirerek betonu güvenli ürün haline getiriyor, kurduğumuz laboratuvarla betonun kalite standartlarını geliştiriyor, teknik ve iş güvenliği faaliyetleriyle de sektörü daha ileriye taşıyoruz. Bugün THBB üyesi olan her firma Avrupa kriterlerine uygun üretim yapmaktadır.” dedi.
Betonu oluşturan malzemeler içerisinde yaklaşık yüzde 75 ile en büyük orana sahip olan agrega, doğal kaynakları giderek tükenen ve standartlara uygun örneklerinin bulunması güç bir malzeme olarak tanımlanıyor. Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülkemizde pek çok taş ocağı, beton agregası üretmek amacıyla faaliyet gösteriyor. Ancak bunların çok azının standartlara uygunluk belgesi, donanımı ve kalifiye personeli bulunuyor. Bugün pek çok beton üreticisi, piyasadan standartlara uygun kaliteli agregayı uygun koşullarda temin edemedikleri için yan birimler ya da şirketler kurup taş ocakları işleterek agregayı doğrudan üretme yoluna gidiyorlar. THBB, üyelerinin beton karışımına giren ve dışarıdan temin ettikleri tüm malzemelerde standartlara uygunluk belgesi aramalarını, standartlara uygunluğu belgelenmeyen beton karışım malzemelerini tercih etmemelerini öngörüyor.

BETONSTAR
Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli beton pompası üreticisi Betonstar, 55 bin metrekarelik alana kurulu İzmir Torbalı ve İstanbul’daki tesislerinde Türkiye ve dünya pazarına yönelik kamyon üstü beton pompaları, sabit beton pompaları, kamyona monte beton pompaları ve tevzi bomları üretimi yapıyor. Ayrıca yine Torbalı’da 11 bin metrekarelik bir alana kurulu fabrikasında ise çelik işleme işleri yapılıyor. Özellikle Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika’da önemli bir pazar payına sahip olan firma, Cezayir’de pazar lideri konumunda bulunuyor.
Betonstar’ın kamyona monte beton pompaları ürün gamında 24, 37, 43, 52 metre erişim mesafesine sahip makineler bulunuyor. Bunların dışında KOMATEK Fuarı’nda sergilenen ve Karayolları Trafik Kanunu’na uygun olarak üretilen 40 metre erişim mesafesine sahip M40 RZ-5 modeli, Türkiye'de 3 aks kamyon üzerine kurulu ilk beton pompası olarak dikkat çekiyor. Operatör ve tüm aksesuarları dâhil 26 bin 500 kilogram ağırlığında olan makinenin maksimum teorik beton kapasitesi 140 metreküp/saat olarak belirtiliyor.
Sabit ve kamyona monte sabit beton pompaları ürün grubunda saatte 140 ve 90 metreküp maksimum teorik kapasiteye sahip 4 ayrı modeli bulunan Betonstar, yine KOMATEK’te 400 metre dikeye ulaşabilen ve 130 katlı bir bina için rahatlıkla kullanılabilen 2450-D modelini müşterilerle buluşturmuştu.
Beton pompalarında bulunan Hetronic marka uzaktan kumanda sistemi, beton pompasının dengeli bir şekilde uzakta kumanda edilmesini sağlıyor. İsteğe bağlı olarak sunulan PLC kontrol panosu, çalışma sırasında makinede meydana gelecek arızaları önceden tespit edebiliyor. Uzaktan kumanda kontrolüyle birlikte çalışan Hawe marka bom kontrol valfleri, pompa operatörünün bom kontrollerini yaparak çalışmasını sağlıyor.
Betonstar’ın hidrolik sabit beton dağıtıcıları grubunda ise 24 ve 33 metre erişim mesafesine sahip 2 modeli bulunuyor.

IMER-L&T
Mercedes-Benz Türkiye, Ford Otomotiv, Renault ve MAN’ın onaylı üstyapı firması olarak dikkat çeken IMER-L&T’nin ürün hattında yaş sistem, kuru sistem, semi treyler, hafifletilmiş, konveyör bantlı ve boomix(pompalı) mikserler bulunuyor. Yaş sistem mikserler, 4 metreküpten 12 metreküpe kadar uzanan beton taşıma kapasitesine sahip bulunuyor. Kazan üretiminde kullanılan 30MNB5 sac, aşınmayı minimum seviyelere indirerek kazanın kullanım ömrünü uzatıyor.
Kuru tip mikserler, hava sıcaklığının aşırı yüksek ya da alçak olduğu bölgelerde beton yapısının bozulmadan taşınıp kullanılmasını sağlıyor. Bu mikserler 8, 9 ve 10 metreküp olarak 3 farklı kapasiteye sahip bulunuyor.
Tonaj yasasına uygun olarak maksimum beton taşınmasına, hızlı bağlantı sistemiyle çekici aracın çok yönlü kullanılmasına avantaj sağlayan treyler mikserler; 12, 12 XL ve 14 metreküp kapasiteleriyle müşterilere sunuluyor.
8, 9 ve 10 metreküp kapasitelerinde sunulan hafifletilmiş sistem mikserler, özel IMER WEAR çeliği sayesinde hafifliği ve aşınmaya karşı dirençliğiyle ön plana çıkıyor.
Araç şanzımanına monte edilmiş PTO ve hidrolik pompa grubuyla tahrik edilen konveyör bantlı mikserler, 290 derece dönüş açısına sahip dikey eksenli dönüş ünitesiyle çok yönlü bir çalışma imkânı veriyor. Konveyör bant ünitesinin ürün gamında 12, 14 metre ve 16 metre uzaklığa erişebilen teleskopik modelleri bulunuyor.
Boomix pompalı mikserler, kullanılan özel malzemeler sayesinde yenilikçi tasarımı ve hafifliğiyle dikkat çekiyor. Bu özelliğin boş ağırlığın önemli ölçüde azalmasını, buna karşılık taşıma kapasitesinin de aynı oranda artmasını sağladığı ifade ediliyor. Bom; radyo kontrollü ya da kablolu olarak uzaktan kumanda edilebiliyor. Boomix pompalı mikser tipinin ürün gamında 22, 24 ve 29 metre dikey yüksekliğe sahip modeller bulunuyor.
IMER-L&T tarafından yapılan açıklamada, transmikser alımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şöyle ifade edildi: “Firma güvenirliği en önemli husustur. Önemli olan satılan ürüne sahip çıkmak ve müşterilerin mağdur edilmemesidir. İş ortaklarımız için ürünün uzun ömürlü olması çok önemlidir. Kullanılan hidrolik ekipmanların markası ve kapasitesi de ayrı bir önem taşımaktadır. Miksere bakınca görünen kısım kazan, şasi ön ve arka konsoldur. Bu kısımlar yüzde 95 yansıma oranına sahiptir. Boyanın yıllarca dayanıklı kalması gerekmektedir. En çabuk aşınan malzemelerden biri ilâve ve katlanır oluktaki plastik malzemedir. IMER-L&T olarak uluslararası standartlara uygun olarak P900 malzeme kullanmaktayız ve tüm uluslararası güvenlik kurallarına uygun transmikser üretimine önem vermekteyiz.”
.jpg)
ALFATEK
Mercedes, MAN ve Volvo’nun onaylı üstyapıcılarından biri olarak faaliyetlerini sürdüren İstanbul merkezli Alfatek, distribütörlüğünü yürüttüğü Alman Schwing markasının beton pompası ve beton dağıtıcılarını Türkiye pazarına sunuyor. 35,30 metreyle 60,10 metre arasında dikey ulaşma mesafeleri bulunan 7 farklı mobil beton pompasında, pompanın fonksiyonlarının ve çalışma verilerinin anlık olarak izlenmesini sağlayan vektör sistem bulunuyor. Özel Schwing dizayn tam hidrolik ve teleskobik basma ayaklarına sahip mobil beton pompalarında özel rock valve sistemle donatılmış bir çeşit ön gerilimli kauçuk yaydan ibaret olan kesme halkasının sağladığı otomatik ayar avantajlı beton basma sistemi bulunuyor. Tam otomatik hidrolik beton pompası kontrol sisteminin üstün yakıt tasarruf sağladığı vurgulanıyor.
Transmikser ürün grubunda standart seri ve hafif seri olarak 2’ye ayrılan Schwing transmikserleri, standart seride 8 metreküpten 15 metreküpe kadar, hafif seride ise 7 metreküpten 9 metreküpe kadar olan modelleriyle müşterilerinin karşısına çıkıyor.
5 ayrı modeli bulunan Schwing sabit beton pompalarında beton pompası, Schwing’e özel tam otomatik kumandalı, açık tip bir hidrolik sistemle kumanda ediliyor. Rock valve sistemle donatılmış otomatik ayar avantajlı beton basma sistemi bu makinelerde de bulunuyor.
28, 32 ve 35 metre maksimum yatay ulaşma mesafesine sahip 3 modeli bulunan hidrolik beton dağıtıcıları, 4 parçalı kutu tip bomlu olarak sunuluyor. Makinelerde levye veya uzaktan kumandayla kontrol edilip hidrolik olarak katlanıp açılır tipte beton dağıtım hortumu, beton besleme hattı bağlantısı ve bom sistemi yer değiştirmelerinin kolaylıkla yapılmasını sağlayan özel pim sistemi bulunuyor. Tüm bom hareketlerini gerçekleştiren hidrolik sistemin güç ünitesi, bir elektrik motoruyla tahrik ediliyor.

BETA
Beton pompası ve yedek parçaları imalatı amacıyla kurulan Beta İş Makinaları, 2001 yılından itibaren transmikser imalatına başladı. Ankara Saray bölgesinde 6.500 metrekare üzerinde inşa ettiği 3.500 metrekarelik kapalı alandaki tesisinde üretimlerine devam eden firma, transmikser ürün grubunda 8-12 metreküp arasında değişen 4 modeli kullanıcılara sunuyor. Belirtilen kapasiteler, kuru ve yaş sistem olarak üretiliyor. Makinede mekanik sistemde çalışan manuel bir boşaltma oluğu bulunuyor. Bu sayede boşaltım işlemi istenilen noktaya sağlıklı bir biçimde sağlanabiliyor. Kazan hareketi mekanik olarak tekli bir makara sistemiyle gerçekleştiriliyor. Kazan helezonları, bütün kazan kesitlerinde homojen bir dağılım elde etmek ve nakil esnasında betonun karakteristik özelliğinin kaybolmaması için özel olarak tasarlanıyor. Tüm transmikserlerde kullanılan dişli kutusu, araç 1.750 devirdeyken kazanın azami dönüş hızına ulaşmasına olanak veriyor. Bu da yakıt tüketiminin azalmasını, aşınmanın en aza inmesini ve gürültü kirliğinin azalmasını sağlıyor.
Firma ayrıca dorseli mikserde 4, bantlı mikserde, light mikserde ve semi treyler mikserde ikişer farklı modelle müşterilerine çözüm sunuyor.

KARYER TATMAK
Beton sektöründe hizmet veren CIFA markasının Türkiye temsilciliğini yürüten Karyer Tatmak, kamyona monte beton pompası grubunda 20 metreden 58 metreye kadar ulaşabilen ürünleriyle dar, küçük çalışma alanları, kapalı alanlar ve büyük ölçekli projeler için çözüm sunuyor.
Carbotech karbon teknolojisiyle üretilen Carbotech serisi beton pompası, 45 metre boma sahip bulunuyor. Patentli K-Tronic elektronik kontrol sistemi sayesinde makine dengesini otomatik olarak sağlıyor ve operatörü kritik pompalamalarda otomatik olarak uyarıyor.
Çekili tip beton pompasında 6, 7, 8, yeni 8, PCC Crawler ve HPC serileriyle kullanıcılara çeşitli seçenekler sunan Karyer Tatmak, Magnum serisi beton pompalı mikserlerinde ise 20 metreyle 32 metre arasında 2 ayrı model olarak müşterilerin karşısına çıkıyor.

MEKA
Faaliyetlerine iş ve inşaat makineleri imalatıyla başlayan Meka, günümüzde 3 fabrikası toplamda 45.000 m² üretim alanıyla beton santrali, kırma eleme tesisi, makine ve yedek parça üretimi yapmaktadır. Türkiye sınırlarını aşan ve 5 kıtada 65’ten fazla ülkeye ihracat yapan firma, son on yılda 1500’den fazla beton santrali kurdu.
Meka’nın ürettiği sabit ve mobil beton santralleri Mısır, Katar, Irak, Fas, Libya, Cezayir, Fransa, Rusya, Ukrayna gibi birçok ülkede kullanılıyor. Üretilen beton santrallerinin tercih edilmesinin sebepleri işletme ve bakım maliyetleri, kolay ve hızlı şekilde kurulması ve enerji maliyetlerini düşürücü özelliğe sahip olması olarak ifade ediliyor. Beton santrallerinde kapasiteye göre seçilen tek veya çift milli beton mikseri kullanılıyor. Mobil olarak 30 metreküp ile 120 metreküp arasında, sabit olarak ise 30 metreküp ile 180 metreküp arasında değişen modeller bulunuyor.
Kompakt beton santralleri, dizaynı sayesinde kolay ve hızlı kurulabilen bir özelliğe sahip ürünler olarak ön plana çıkıyor. Düşük işletme ve bakım maliyetlerine sahip olduğu kaydedilen kompakt beton santralleri yapımında opsiyonel kaplama seçeneği de bulunuyor. Meka’nın ürün gamında 20 metreküpten 120 metreküpe kadar 5 farklı model bulunuyor.
Bunların dışında Meka’nın ürün yelpazesinde beton geri dönüşüm sistemleri, beton mikserleri, fiber takviyeli beton ve fiber besleme sistemleri bulunuyor.

NT GRUP
MAN ve Renault’un onaylı üstyapıcısı konumunda bulunan NT Grup, kurulduğu 2005 yılından beri transmikser imalatı gerçekleştiriyor. 6.000 metrekaresi açık, 5.000 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 11 bin metrekare alanda üretim ve montaj faaliyetlerini sürdüren firma, üretim bandında aynı anda 10 adet transmikseri işleme alabilirken günde ortalama 3 adet transmikser üretimi yapabiliyor.
NT Grup, kuru sistem transmikser sınıfında standart olarak 6, 8, 9 ve 10 metreküp kapasitelerinde üretim yapıyor. Özellikle hazır betonun uzun mesafe taşınması gerektiği durumlarda bu ürünler tercih ediliyor.
Hazır beton ve inşaat sektörünün ihtiyaçları için tasarlanan yaş sistem transmiksler grubunda 6, 8, 9, 10 ve 12 metreküp kapasitelerini müşterilerine sunan NT Grup’un, hazır betonun istenen kalitede kullanım yerine taşınabilmesine imkân sağlayan tasarımları ve ekipmanlarıyla inşaat sektörünün kaliteli beton yapılar inşa etmesine önemli katkılarda bulunduğu kaydediliyor.
Karayolu taşıma kanununa uygun olarak üretilen hafifletilmiş transmikserler, 7 ile 10 metreküp kapasiteleri arasında aşınmaya dayanıklı malzeme kullanılarak üretiliyor. Gövde sacı daha inceltilmiş olup bazı aksesuarların özel tasarımı sebebiyle toplam mikser ağırlığı azaltılarak taşınacak hazır beton miktarı artırılıyor. Bu sayede bu tip mikserlerin minimum 3.300 kilogram düzeyinde tasarlanabildiği belirtiliyor.
NT Grup, standart olarak 12 ve 15 metreküp olmak üzere 2 semi treyler modelini özel kullanım amacıyla üretiyor. Mikser, treyler şasisi üzerine monte edildiği için istendiğinde transmikser kullanım yerinde bırakılabiliyor. Bu sayede çekici başka bir treylerle kullanılabiliyor.
6, 7 ve 8 metreküp kapasitelerinde üretilen tünel tip transmikserler ise özellikle düşük yükseklikler içeren tünel, HES gibi projelerde hazır betonu rahatlıkla taşıyabilmek amacıyla tasarlanıyor.

ESSA
Essa Grup Makine, kayar kalıplı beton finişerlerinin üretimi yapan ABD merkezli Power Curbers’ın distribütörlüğünü yürütüyor. Power Curbers’ın ürün gamında kayar kalıplı beton finişeri 5700 C, Power Pavers saha betonu finişerleri ve motorlu bordürleme extruderi bulunuyor.
5700-C kayar kalıplı beton finişeri; bordür,”V” hendek, trapez kanalı, bariyer, duvar, yürüyüş yolu, kablo kanalı, sulama kanalı ve birçok özel uygulamada kalıba göre yerinde üretim yapabiliyor. Projede belirlenen değişik kalıp kesitlerinde yerinde üretimler sağlıyor. Helezon konveyörün haznesine aktarılan kesite uygun slumplı hazır beton kalıp haznesine aktarılıyor, buradan vibrasyonla beton kalıba basılıyor. Makine belirlenen kotta ilerlemeye başlıyor. Kalıp sonunda istenilen kesitteki beton kesit üretimi gerçekleşmiş oluyor. 5700-C’nin offset serimde yatayda 2, dikeyde ise 1,5 metre üretim kapasitesi bulunuyor. Düşük maliyetli, hızlı ve kaliteli üretimler sağlayan bu serim sistemi son yıllarda ülkemizde hızla yaygınlaşıyor.
50 yılı aşkın bir süre önce dünyadaki ilk bordür ekstrüderini icat eden Power Curbers, kullanıcılara PC 150 modelini sunuyor. Beton ya da asfalt karışım, bordür makinesinin haznesine aktarılarak özel olarak tasarlanmış bir kalıp yoluyla son ürün elde ediliyor. Bordür, mevcut kaldırıma ya da düz bir zemin üzerine serilebiliyor.
Paver Pavers, beton saha uygulamalarında vibrasyonla ve daha kaliteli, hızlı üretimler için dizayn edilmiş finişerler olarak müşterilere sunuluyor. Değişik modellerle 3,5 metre genişlikten 12 metre genişliğe kadar 50 cm derinlikte saha betonu üretimlerini yapıyorlar. Havaalanları, beton yollar ve konteyner alanları gibi projelerde kullanılabiliyor.
İki paletli kendinden yürür bu makinelerde önce helezonlar yardımıyla beton yayılıyor, tamper barlar ile kalıba aktarılıyor. Burada vibre edilerek son ürün hava boşluğu olmadan ve düzgünce elde ediliyor. Donatılı ve donatısız üretimler rahatlıkla yapılabiliyor.
Essa Grup’un distribütörlüğünü üstlendiği bir diğer marka olan Kimera, mobil beton santralleri alanında faaliyet gösteriyor. İki farklı modeli bulunan beton santralleri, farklı uygulamalar ve karışım oranlarına olanak sağlıyor. Bu sayede inşaat sektöründe farklı tiplerde ve uygulamalarda, üstyapılarda, yol yapımında ve tünellerde kullanılabiliyor. Kimera beton santralleri her türlü araca monte edilebilirken yüksek kapasiteleri sayesinde 1 saatte 70 metreküpe kadar beton üretebiliyor. Merkezi elektronik ünitesi, tüm üretim aşamalarını kontrol ediyor. Çimento, agregalar, su tartım ve ölçüm sistem verileri kontrol ünitesine gönderiliyor. İstenilen oranda girilen farklı dizaynlarda üretimler hazırlanabiliyor.
Kamyon veya treyler üstü beton santralleri K55 ve K70 sürekli biçimde beton ve harç üretimi sağlıyor. Bu modeller beton üretimi için gerekli tüm malzemeleri üzerinde ayrı ayrı taşıyor.
Tüm malzemeler aynı araç üstünde hazır halde bulunuyor ve istendiği anda üretim yapılabiliyor.

PUTZMEISTER
Geçtiğimiz yıllarda Çinli Sany Group bünyesine geçen beton pompaları üreticisi Putzmeister, kamyona monte beton pompalarında 19,5 metreden 69,3 metre dikey erişim mesafesine kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunuyor. Kullanılan ana şasiler Mercedes-Benz Axor, Mercedes-Benz Actros, Renault ve MAN olarak belirtilirken diğer şasiler ise isteğe bağlı geliştirilebiliyor.
Putzmeister’in sabit beton pompaları ürün grubunda 14 farklı modeli bulunuyor. Tünel ve madenler için uygunluk gösteren püskürtme beton pompalarında ise 10 ile 16 metre arasında dikey erişim mesafesine sahip 3 model bulunuyor.
PUMI serisi transmikserli beton pompaları; pompa, mikser ve beton dökme işlemlerini tek bir makinede birleştiriyor. Putzmeister, 20,6 metreden 30,6 metre dikey erişim mesafesine kadar transmikserli beton pompalarını müşterilerine sunuyor. Putzmeister’in tünel beton pompaları ve mobil bantlı konveyörler tarafında ise 5 modeli bulunuyor.