TÜRKİYE JENERATÖR İMALAT SANAYİSİNİN SESİ JENDER FAALİYETLERİNE BAŞLADI |
|
TÜRKİYE JENERATÖR İMALAT SANAYİSİNİN SESİ JENDER FAALİYETLERİNE BAŞLADI
1,5 milyar dolarlık ciroya sahip ve 180'e yakın ülkeye ihracat yapan Türkiye jeneratör ve güç sistemleri imalat sektörünü temsil eden JENDER (Jeneratör Sanayicileri ve Güç Sistemleri Derneği), 12 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen ilk Genel Kurul Toplantısında ilk Yönetim Kurulunu oluşturdu.
Alimar, Aksa, Emsa, İdea, İşbir, KJ ve Teksan gibi sektörün lider firmalarının çalışmalarıyla 16 Mayıs 2024 tarihinde kurulan JENDER, "Kesintisiz Enerji ve Gücün Kaynağı" olarak, Türkiye jeneratör imalat sanayisinin gücünü ve potansiyelini tüm dünyaya duyurmayı hedefliyor.
Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rıdvan Özer, “JENDER olarak, Türkiye jeneratör ve güç sistemleri imalat sektörünü dünya çapında en iyi şekilde temsil etmek ve Türk markalı jeneratörlerin kalitesini ve itibarını artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedefimiz, sektörümüzü küresel pazarlarda daha rekabetçi bir konuma taşımak ve ülkemizin ekonomik dengesine pozitif katkı sağlamaktır” dedi.
Sektörün gücü ve hedefleri
Dernekten yapılan açıklamaya göre Türkiye jeneratör imalat sanayisi, dünya dizel jeneratör sektörünün yüzde 6‘sını gerçekleştiriyor ve 75-375 kVA güç aralığında dünya genelinde ikinci sırada yer alıyor. Dünyanın en büyük jeneratör üreticileri arasında bulunan JENDER üyesi Türk jeneratör üreticileri, dünya genelinde rekabetçi bir konuma sahip bulunuyor. Türkiye'de 20'den fazla ana üretici, 10.000 kişiye doğrudan, 40.000 kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağlıyor. Toplamda 1.000'den fazla üretici ve tedarikçi ile sektör, 100.000'den fazla kişiye iş imkânı sunuyor.
Global pazarda 800 milyon USD'lik yurt içi ve ihracat satışı ile yüzde 5'lik bir paya sahip bulunuyor. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 2,4'ünün, dizel jeneratör ihracatından sağlandığı belirtiliyor.
Derneğin misyonu
JENDER, Türkiye'deki jeneratör üreticilerinin küresel pazarlardaki potansiyelini ortaya çıkarmak, Türk markası algısını güçlendirmek ve bu üreticileri daha etkin oyuncular olarak konumlandırmak amacıyla kuruldu.
Yüksek ihracat potansiyeli ile Türkiye’nin cari dengesine pozitif katkı sağlayan jeneratör, kojenerasyon, trijenerasyon, yenilenebilir enerji bağlantılı hibrit sistemler, gazlı ve hidrojen yakıtlı güç sistemleri, elektrik depolama, alternatör, konteyner, kontrol sistemleri ve diğer güç sistemleri ana bileşenlerini üreten firmaları bir çatı altında toplayan derneğin hedefleri şu şekilde açıklandı;
1. Sektörün sorunlarına çözümler bulmak,
2. Kalite ve kapasite gelişimini sağlamak, Türk malı itibarını artırıp katma değerli ürün ve hizmet sunma, net ihracat kabiliyetini geliştirmek,
3. Sektör ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında bulunan kamu, kurum ve ilgili diğer kuruluşlarla iş birliğinde bulunmak,
4. Teknik ve düzenleyici mevzuat ve standartların gelişimine katkıda bulunmak, 5. Sektörün gelişimine dair eğitim, sertifikasyon, çalıştay, kongre vb. etkinlikler düzenlemek.