Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - SUMITOMO’LAR OSB PROJESİNE GÜÇ VE VERİM KATIYOR
SUMITOMO’LAR OSB PROJESİNE GÜÇ VE VERİM KATIYOR

SUMITOMO’LAR OSB PROJESİNE GÜÇ VE VERİM KATIYOR

Yapımı Ulusal İnşaat tarafından üstlenilen OSB Projesinde, zorlu zemin koşullarında ve neredeyse hiç durmadan devam eden hafriyat çalışmaları Sumitomo ekskavatörlerle gerçekleştiriliyor. Projede kullanılan SH490LHD-6 ve SH370LHD-6 model Sumitomo’ların yüksek hızlı ve kapasiteli çalışma performansı, düşük yakıt sarfiyatı ve işletme maliyeti ile büyük avantaj sağladığı belirtiliyor.

Türkiye’nin artan sanayi yatırımları ile birlikte ihtiyaç duyulan OSB projelerinde, özellikle Marmara Bölgesi’nde büyük artış yaşanıyor. Bunlardan biri de Yalova bölgesinde devam eden OSB inşaatı. Proje yüklenicisi Ulusal İnşaat, hali hazırda devam eden inşaat sürecini önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyor.

Çok geniş bir alana yayılan ve muazzam miktarda toprak hareketinin olduğu şantiyede, tüm altyapı çalışmaları Ulusal İnşaat tarafından yapılıyor. Kanalizasyon hatlarından yağmur tahliye sistemlerine, çevre düzenlemesinden yol ve iletişim sistemlerine tüm alt yapı ihtiyaçları proje kapsamında adım adım tamamlanıyor. Yoğun bir hafriyat ve toprak hareketi olan projede Ulusal İnşaat’ın tercihi ise Sumitomo ekskavatörler.

“Doğru makine seçimi işinizi kolaylaştırır”

Proje hakkında bilgi veren Ulusal İnşaat Şantiye Müdürü Halit Kalaycı, önemli bir endüstriyel alt yapı hizmeti sunduklarını ve bunun üstesinden gelecek bilgi birikim ve makine parkına sahip olduklarını belirterek, projede ekskavatör seçimine verdikleri önemi vurguladı.

Projede çok geniş bir toprak hareket var. Topografi başladığımız nokta ile geldiğimiz hal arasında inanılmaz değişti. Elbette bu değişim yoğun bir çalışma demek. Her gün yüzlerce kamyon hafriyat taşınması demek. Bunun için de doğru makine parkı demek” şeklinde konuşan Halit Kalaycı, ekskavatör seçiminde büyük özen gösterdiklerini kaydetti.

Yüksek verimli, dayanıklı, düşük yakıt sarfiyatı olan ve işletme maliyeti düşük makine arayışına girdiklerini belirten Kalaycı, “Sumitomo ekskavatörleri bu noktada rakiplerine göre önemli avantajlar sundu. Yakıt konusunda gerçekten çok yüksek performansa sahip makineler. Hızı ve kova kapasitesi de üretim sürecimize büyük katkı sağladı. Arıza duruşları neredeyse yok denecek kadar az oldu. Yaklaşık 2,5 yıllık süreçte şantiyede çok önemli bir görevi üslendi bu makineler. En önemlisi tüm bunların birleşimi olan işletme maliyeti gerçekten çok çok düşük seviyelerde oldu” dedi.

Yıllardır sürdürdükleri benzer projelerde edindikleri en önemli tecrübelerden birinin doğru makine parkı seçimi olduğunu söyleyen Halit Kalaycı, “Yapacağınız işe göre en doğru makine parkını oluşturmanız gerekiyor. Burada sahip olma maliyeti elbette bir kriterdir ancak asıl bakılması gereken yapacağınız işe uygun, gerçek sahip olma maliyetidir. Doğru makine seçimi her zaman işinizi kolaylaştırır. Elimizde 50 ton ve 40 ton sınıfı Sumitomo ağır hizmet tipi ekskavatörler var. Bu makinelerin şantiyedeki kullanım amacı birbirinden farklı olmakla birlikte temel olarak alımlarında aynı kriterler gözetiliyor” şeklinde konuştu.

“İki buçuk yıldır hiçbir önemi arıza yaşamadan çalışıyoruz”

Proje hakkında detaylı bilgiler veren Ulusal İnşaat Şantiye Şefi Oktay Karakuş, geniş bir alanda sürdürülen çalışmaların koordineli ve hızlı bir şekilde devam ettiğini belirtti. Yaklaşık 20 milyon m3 toprak hareketi yaptıklarını belirten Karakuş, “Sumitomo ekskavatörleri arıza vermeyen, sorun çıkarmayan makineler oldukları için tercih ettik” dedi.

Oktay Karakuş, yüksek tempoda çalıştıklarını ve bunun sonucu makine parkının veriminin çok önemli olduğunun altını çizdi. Duruş sürelerinin kendileri için önemli bir dezavantaj olacağını, bu nedenle makine seçiminde çok titiz davrandıklarını belirten Karakuş, “Öncelikle Sumitomo’ya teşekkür etmek istiyorum. İhtiyaç halinde servis hizmeti çok iyi ve hızlı. Yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Makinelerimizin arıza vermemesi gerekiyordu. Sumitomo ile neredeyse iki buçuk yıldır hiçbir önemi arıza yaşamadan çalışıyoruz. Yoğun bir tempoda, sabah 7 akşam 9, yeri geliyor 10-11 gibi yoğun tempolarda, yağmur çamur demeden, yaz kış dönemlerinde çalıştık. Makinelerle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık” diye konuştu.

YÜKSEK PERFORMANS VE YAKIT VERİMLİLİĞİ

Projenin zorlu ve değişken zemin koşullarında yürütüldüğüne işaret eden Oktay Karakuş, makinelerin kazı sökü performansı ve yakıt verimliliğiyle ilgili memnuniyetini dile getirerek, “Ağır makine çalışmalarında dikkat ettiğimiz konuların başında yakıt geliyor. Bizim burada kullandığımız makineler gerçekten verimli makineler, yüksek oranda yakıt tasarrufu sağlıyorlar. Bu açıdan oldukça memnunuz. Gerek yakıt gerekse performans olarak rakiplerine nazaran bizim için çok verimli şekilde çalışıyor. Yakıtı çok sevmeyen makineler diyebilirim” dedi.

Oktay Karakuş, “Burada çalıştığımız zemin yeri geliyor yumuşak yeri geliyor sert zemin ama biz hep Sumitomo kullandık. Örnek vermek gerekirse tırnaklarını değiştirmek, bizim herhangi bir delici makine kullanmadan sert malzemeleri sökmemize olanak sağladı. Günde yaklaşık makine başına 2.500-3.000 m3 hafriyat yüklüyoruz, kazı yapıyoruz. Bu gerçekten bizim için çok verimli bir çalışma oluyor. Yani özellikle sert malzemeyi de çok fazla zorlanmadan, zaman kaybetmeden sökebilmesi Sumitomo’yu kullanmamızın önemli etkenlerinden biridir” şeklinde konuştu.

Operatörler memnun, herhangi bir şikayetleri yok. Gayet rahat ve konforlu bir şekilde çalışıyorlar. Sumitomo zaten operatör kısmı için konforu esirgememiş. O yüzden problem yaşamıyoruz” sözleriyle operatör konforuna ve memnuniyetine işaret eden Oktay Karakuş, “Dediğim gibi tüm bu etkenler bizim için Sumitomo’yu seçmemizde yeterli etkenler” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina