
Sanko Makina, MST'de 'kapalı gişe' oynuyor |
|
Sanko Holding'in iş makinaları sektöründe faaliyet gösteren kuruluşu Sanko Makina, 2003 yılında üretime başladığı MST marka kazıcı-yükleyicileriyle pazardaki payını yüzde 15'e çıkardı. Üretimin yarısından fazlasını ihraç eden şirket, siparişlere yetişme telaşında.
Ürün yelpazesinde Gaziantep'teki fabrikalarında ürettiği MST marka beko loder ve telehandlerin yanı sıra, Doosan marka ekskavatör, lastik tekerlekli yükleyici, kaya kamyonu, Doosan-Ingersoll Rand hava kompresörü ile dizel, LPG ve elektrikli forklift, Soosan markalı hidrolik kırıcı ve Donaldson filtrelerin de bulunduğu Sanko Makina'da başarının sırrının müşteri odaklı çalışmaktan geçtiği belirtiliyor.
2003 yılında sektörde üretici konuma gelen Sanko Makina, MST markalı kazıcı yükleyicilerini bugün 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyor. Türk ekonomisine ciddi kazanımlar sağlayan şirket, bu bağlamda yerli üretimin daha da teşvik edilmesinden yana.
Yerli Üretici sayfamızda bu sayıda, Sanko Makina'nın Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Akif Atabay ile yaptığımız görüşmeye yer veriyoruz.
Bülent Bey, Sanko Holding iş makinaları sektörünü neden kendine hedef seçti ve bu alana yatırım yaptı?
Sanko Holding'in temelleri 1904 yılında atılmıştır. Bugün tekstilin yanı sıra çimento, yapı malzemeleri, inşaat, enerji, ambalaj, tarım makinaları ve iş makinaları gibi 12 farklı sektörde faaliyet göstermektedir. Dikkat ederseniz çimento, yapı malzemeleri, inşaat, enerji ve iş makinaları inşaat anlamında birbirleriyle alakalı konulardır. İnşaat, Türk ekonomisi için lokomotif sektördür. İnşaat faaliyetleri sürdüğü sürece, Türk ekonomisi de yürür. Bu da giyinme, yeme- içme, ulaşım, barınma gibi farklı sektörlerin canlılığını sağlar. Son yıllarda nüfusumuzdaki artış, beraberinde yeni konut ihtiyacını da getiriyor. Ayrıca “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği” öncesi yapılan binaların inşaat kalitesi çok kötü. Bu noktada bir yıl önce çıkarılan “Kentsel Dönüşüm Yasası” çok önemlidir.Yasa ile hayata geçirilen riskli binaların yenilenmesi, inşaat sektörüne ilave bir hareket getirmiştir.
"Makina sektörüne gönül verdik"
İstanbul'daki 3.Havaalanı, Kanal İstanbul gibi projeleri de eklersek, bugün olduğu gibi önümüzdeki 5-10 yıl içinde de iş makinalarına çok yoğun bir talep olacağını söyleyebiliriz. Sanko Grubu'nun 2003 yılında yaptığı yatırım, bugün meyvelerini vermeye başlamıştır. Bu da Sanko'nun ne kadar vizyoner olduğunu göstermektedir. Sırf 3.Havaalanı Projesi için 1.000 adet yeni iş makinası talebi oluşacağını tahmin ediyoruz. Bu projenin Kanal İstanbul ile entegre çalışacağı planlanıyor. Bu açıdan bakıldığında her iki proje de gerçek anlamda çılgın projelerdir. Bu çılgın projeler çılgın talepleri de doğuracaktır. Biz tüm bu gelişmelerden memnunuz. Makina sektörüne gönül verdik. Hızla ilerliyoruz ve ilerlemeye de devam edeceğiz.
Gaziantep'teki tesisinizde hangi ürünler üretiliyor? Bu ürünlerin çıkış amacı neydi?
Gaziantep'te 500 dönüm açık, 42 dönüm kapalı alanda, MST markamızla kazıcı yükleyici ve teleskopik forklift üretimi gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz, inşaat makinaları pazarının yüzde 40'ından fazlası kazıcı yükleyicilerden oluşuyor. Çünkü bunlar, çift işlevli makinalar. Hem kazı hem de yükleme işini birlikte yapabiliyorsunuz. Böylece 2 makinanın yapacağı işi, bir makina ile yapmış oluyorsunuz. Türkiye için çok uygun ve dolayısıyla bol rağbet gören bir makina. 2013 yılı içindeki talep artışı da dikkat çekici. Bizim kazıcı yükleyici pazarındaki payımız yüzde 15'lere geldi. Telehandler da dediğimiz teleskopik forkliftlerdeki pazar payımız ise yüzde 30 civarında ve hızla artıyor.
"Teleskopik forklift pazarını geliştirmeye çalışıyoruz"
Teleskopik forklift pazarı şu anda oldukça küçük. Çünkü geliştirilmemiş bir pazar. Ama yurtdışında özellikle gelişmiş ülkelerde talep fazladır. Çünkü forkliftlerin belli bir mesafeye kadar yanaşma ve sınırlı kaldırma mesafeleri var. Ama teleskopik forkliftlerde, bu mesafeler oldukça fazla. Örneğin bizde 7 metreden 17 metre yüksekliğe kadar 7 farklı modelde telehandler var. Bunlar inşaatlarda, tarımda, depolarda, endüstriyel alanlarda ve hatta engebeli arazi şartında bile kullanılabiliyor. Biz de bu pazarı geliştirmeye çalışıyoruz. Her geçen gün etrafınızda daha fazla teleskopik forklift görmeye başlayacaksınız.
Haberin tamamını Forum Makina'nın Mayıs Sayısı'nda okuyabilirsiniz...