LIUGONG ELEKTRİKLİ YÜKLEYİCİLER YÜKSEK VERİMLİLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR |
|
Uygunlar Dış Ticaret Satış Koordinatörü Nazmi Güven:
“Liugong elektrikli yükleyiciler, dizellere kıyasla 1’e 7-10 verimlilik sunuyor!”
Nuh Çimento’un sıfır emisyon hedefiyle makine parkında gerçekleştirdiği elektrikli devrimde, Uygunlar Dış Ticaret’in pazara sunduğu Liugong elektrikli lastikli yükleyiciler önemli bir rol oynuyor. Bu kapsamda Uygunlar, Türkiye distribütörü olduğu dünyaca ünlü iş makineleri üreticisi LiuGong’un 5 adet 856HE model bataryalı elektrikli lastikli yükleyicisini Nuh Beton’un santraline ve Nuh Çimento’nun ocak sahasına indirdi. LiuGong, dünyada en fazla elektrikli iş makinesi üreten şirketlerden biri olarak da biliniyor.
Ocakların vazgeçilmezi olan yükleyicilerin elektrikli versiyonlarını artık sahalarda daha çok görmeye başlıyoruz. Hammadde operasyonlarında karbon ayak izini sıfırlamak adına önemli bir adım atan Nuh Çimento Grubu ise bu dönüşümün öncüleri arasında. Şirket, filosundaki dizel iş makinelerini elektrikliye çevirmek adına gerçekleştirdiği yatırımda, elektrikli yükleyici tercihini ise Türkiye’de Uygunlar Dış Ticaret’in temsil ettiği Liugong’tan yana kullandı. Küresel çapta en çok elektrikli iş makinesi üreten şirketler arasında öncü olan Liugong’un sektördeki etkisini ve Nuh Çimento’nun elde ettiği kazanımları, Uygunlar Satış Koordinatörü Nazmi Güven ile konuştuk:
Gerçekleştirdiğiniz bu teslimatın kapsamı ve sürecin gelişimini aktarır mısınız?
LiuGong’un 856HE model elektrikli lastikli yükleyicilerinden, 4 adet Nuh Çimento ve 1 adet Nuh Beton’a olmak üzere 5 adetlik satış gerçekleştirdik. İlk etapta Nuh grubu ile KOMATEK Fuarı’nda iletişim kurduk ve ardından 4 aylık bir süreci başlattık. Birçok kez toplantı gerçekleştirerek 18-20 ton sınıfındaki 856 HE ile birlikte diğer elektrikli modelimiz olan 870 HE’yi de denemeleri için demo olarak sunduk. Neticede 5 adet 856HE için kendileriyle anlaştık.
Nuh Çimento, elektrikli LiuGong ile yaptığı demolarda hangi avantajları sağladı ve aldığı ürünlerle sağlayacak?
Ürünlerimiz önemli ölçüde performans avantajı sağlıyor. Elektrikli makineler, dizellere göre yüzde 30 daha fazla güç sunuyor. Elektrikli motor ile dizeli kıyasladığımızda hem operasyonel verimlilik hem de işletme maliyeti açısından 1’e 7-10 arasında bir oran görüyoruz. Yakıttan örnek verirsek 1 saatte 15 litre yakan bir yükleyici 8 saatte yaklaşık 120 litre yakar. Topladığımızda bugünün değeriyle 6 bin TL’ye yakın bir maliyet ortaya çıkıyor. Ancak elektrikli ekskavatör ile toplam 800 TL harcanmış oluyor. Bu sonuçlar sadece Nuh Çimento’ya ait değil, elektrikli iş makinesi kullanan tüm tesisler için geçerlidir. Hatta elimizde 20 farklı yerde gerçekleştirdiğimiz demo sonuçları bulunuyor. Bu doğrultuda hiçbir sapma ile karşılaşmadığımızı görüyoruz.
Tek bir şarjda kaç saatlik bir çalışma ortaya çıkıyor?
Malzemenin yoğunluğuyla doğru orantılı olarak makineler 6,5 ila 7,5 saat arası çalışabiliyor. Eğer malzeme daha hafif ise çalışma süresi 9 saate kadar çıkabiliyor.
“Elektrikli makinelerin 6 bin saatlik bakım maliyeti, dizel makinelerin 750 saatlik bakım-filtre masrafına eşdeğer”
Makineler servis ve bakımları kapsamında ne tür kazanımlara sahip?
Bakım süreleri dizel makinelerde ortalama 250 saat iken elektriklide 1000 saattir.Ayrıca bu bakımlarda sadece hidrolik yağlarının maliyeti var. Dolayısıyla müşteriler mutlu olurken servislerin elde ettiği gelir haliyle bakım kapsamında azalıyor. Farklı bir örnekle yaklaşacak olursak elektrikli makinelerin bakım maliyetleri, dizel makinelerin bakım masraflarına göre inanılmaz derecede düşüktür.
Operatörler elektrikli makinelere hızlı adaptasyon sağlayıp yeterli performansı alabiliyorlar mı?
Operatörler ilk koltuğa oturduklarında doğal olarak yüksek torktan dolayı yabancılık çekebiliyorlar. Tıpkı manuel vitesli otomobile alışan bir sürücünün otomatik şanzımanı deneyimlemesine benzer bir alışma süreci yaşanabilir. Ancak çok kısa sürede bu süreç tamamlanır. Performansa geldiğimizde ise yaptığımız demo çalışmalarında iki dizel makinenin yaptığı işi tek bir elektrikli makineyle yaptıklarına şahit olduk. Hem serilik hem de performans anlamında daha fazla performans alıyorlar.
Elektrikli iş makinelerinin özellikle akü ısınması kapsamında risk barındırdığı unsurlar var mı?
LiuGong’un toplam 10 milyon saatlik elektrikli iş makinesi çalışma performansı istatistiklerine baktığımızda, akü ısınmasından kaynaklı herhangi bir yanma ya da patlama olaylarına rastlamadık. Kaldı ki makinelerin 4-5 safhalı emniyet önlemleri bulunuyor.Ayrıca makinaların bilgisayar kontrollü, kışın bataryayı ısıtma,yazın ise soğutma sistemleri mevcuttur. Dışarıdan müdahaleye kapalı bir sisteme sahipler.
“Makinelerin bataryalarının yüzde 15’ten aşağı düşmeden şarj edilmesini öneriyoruz”
Makinelerin şarj işlemleri hangi sürelerde ve nasıl gerçekleşiyor?
Toplam 1,5 ila 2 saat arasında şarj işlemleri gerçekleşebiliyor. Biz makinelerin bataryalarının yüzde 15’ten aşağı düştüğünde çalışılmaya devam edilmesini önermiyoruz. Aksi halde tıpkı telefon bataryalarında olduğu gibi akü ömründen gitmiş oluyor. Bir çalışma gününün başlangıcından öğlene kadar geçen sürede batarya yüzde 50’lere düşebilir. Dolayısıyla öğle tatillerinde tekrar şarj edilebilir. Gerçekleştirdiğimiz demo çalışmalarında elektrikli iş makineleri öğlen de şarj edilmedi. Ancak performansından ödün vermeden, mesai bitimine kadar başarıyla çalışmaya devam ettiler.
Bataryaların kullanım ömürleriyle ilgili hangi bilgileri verebilirsiniz?
Lityum demir fosfat (LFP) olan bataryalar için üretici tarafından 5 yıl 10 bin saatlik garanti veriliyor. Fakat istatistiklere baktığımızda 10 yıldan önce bataryanın genel performansı yüzde 80’in altına düşmüyor. 12 box’tan oluşan bir modülle dizayn edilen bataryalar, ister en soğuk ister en sıcak iklimlerde performansından taviz vermeden gücü sağlıyor. Performansı optimize edebilme kabiliyetiyle akü modülü 23 derecede konstant tutuluyor. Biz makinelerimizi yazın 50 derece hava sıcaklıklarında da çalıştırarak bu performansı deneyimledik.
“LiuGong, elektrikli iş makinelerinde 10 milyon saatlten fazla tecrübeye sahip”
LiuGong’un elektrikli ürün gamında başka hangi ürünler yer alıyor?
2,7 ton mini ekskavatörlerden 60 ton sınıfına kadar elektrikli ekskavatörlerimiz ve greyderlerimiz mevcut. Aynı zamanda skid steer olarak bilinen mini yükleyici gibi ürünlerin de elektrikli versiyonlarına sahibiz. Öte yandan markamızın elektrikli beton mikseri ürünleri de yer alıyor. LiuGong 2014’te başlattığı elektrikli yolculuğunda günümüze kadar 4 bine yakın elektrikli iş makinesi satışı gerçekleştirdi. Bu alanda toplam 10 milyon saatlik tecrübeye sahip markamızın ülkemize sunduğumuz elektrikli ürünleri 4. jenerasyon olarak geçiyor. Dolayısıyla bu alanda epey yol kat etmiş bir markanın ürünlerini pazara sunuyoruz.
“2025 yılında 55-60 ton sınıfındaki elektrikli ekskavatörleri pazara sunmayı planlıyoruz”
Ülkemize LiuGong’un diğer elektrikli modellerini de getirecek misiniz?
Büyük ekskavatörlere olan talepler doğrultusunda 2025 yılında 55-60 ton sınıfındaki elektrikli ekskavatörleri, yani en büyük modelin elektriklilerini pazara sunmayı planlıyoruz. Aynı zamanda 2,7 tonluk mini makinelerden de getireceğiz. Bu kapsamda birkaç çimento fabrikasıyla görüşmelerimiz sürüyor. Özellikle kendi kademesi olan, kendi istasyonunu bünyesinde oluşturabilecek şirketlere elektrikli ürünler sunmayı planlıyoruz. Biz de Uygunlar olarak istasyon kurulum aşamasında bu destekleri LiuGong ile sunacağız.
Son olarak iş makinelerinin geleceğinde hangi teknolojileri görüyorsunuz?
Yakın geleceği elbette elektriklilerde görüyoruz. Önümüzdeki bir yıl içerisinde ülkemizdeki tüm distribütörlerin, elektrikli iş makinelerini pazara sunacağını düşünüyorum. Diğer taraftan hidrojen sistemleri üzerine çalışan üreticiler olduğunu biliyoruz. Ancak bazı depolama problemleri ve patlama riski gibi tehlikelerin üstesinden gelinmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var. Daha önceki dönemlerde nasıl fosil yakıtlardan herkes faydalandıysa, artık dönem değişiyor ve şimdi de ticari hayat, elektrikli ürünlerden alabildiği tüm verimi alacaktır.