KÜRESEL RALLİ BİTTİ Mİ?
Kasım 2019'da Çin'in Wuhan kentinde başlayan Koronavirüs salgını, sadece insanların sağlığını değil, piyasaları da sarstı. Arz-talep dengesinde yaşanan bozulma, ürün ve hizmetlerin gerek tedarik gerekse fiyatlandırılma süreçlerini ciddi anlamda bozdu.
Akabinde salgına yönelik aşıların geliştirilmesiyle birlikte küresel piyasalarda bir ralli başladı. İş makineleri sektöründe de 2020 yılının ikinci yarısından itibaren, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de makinelerin teslimat süreleri uzamaya, fiyatları artmaya başladı. Yeni makine bulmakta zorlanan ihtiyaç sahipleri, ikinci el makinelere yönelince, orada da otomotiv sektöründekine paralel şekilde, yüksek fiyatlı pazar koşulları oluştu.
Koronavirüs ile mücadelesinin uzaması, inşaat balonu krizi ve devletin inşaat sektörüne desteğini kesmesi sebebiyle yarıya yakın daralan Çin haricinde dünyanın hemen her bölgesinde makine satışları coştu.
Ancak piyasaların bu ölçüde canlanması, beraberinde yüksek enflasyon riskini getiriyordu. Buna engel olmak isteyen ülkelerin Merkez Bankaları, faiz artışlarına başladılar. Faizlerin artmasıyla birlikte piyasadaki yatırım iştahı azaldı.
Satıcı firmaların açıkladığı finansal raporlara göre, ABD haricinde, başta Avrupa olmak üzere tüm küresel pazarlarda bir dengelenme yaşanıyor. ABD Merkez Bankası FED' in de son dönemde faiz artışlarına ara vermesi, ekonomideki canlılığın zayıfladığına işaret ediyor.
Finansal koşulların zorlaştığı ülkemizde ise bu dengelenme daha sert bir şekilde yaşanıyor. Daha önce uzun teslimat süreleri veren satıcı firmalar, artık bazı modellerinde stoktan teslimat yapabiliyorlar. Dolayısıyla fiyatlarda da bir gevşeme olduğu belirtiliyor.
Dolayısıyla, 2023'ü rekor bir rakamla tamamlamaya hazırlanan ülkemiz iş makineleri sektöründe 2024 yılı için daha dengeli bir pazar beklentisi hakim.
Saygılarımla,
Gökhan Kuyumcu