Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - KAYA HAFRİYAT'IN YILLARDIR İŞ MAKİNELERİNDEKİ TERCİHİ JCB
KAYA HAFRİYAT'IN YILLARDIR İŞ MAKİNELERİNDEKİ TERCİHİ JCB

Kaya Hafriyat Yöneticisi Kaya Ceylan:

“JCB her açıdan sahibine kazandıran bir marka!”

Parkındaki toplam sayısı 50’ye varan telehandler, kazıcı-yükleyici ve mini yükleyici gibi farklı iş makinelerini büyük projelere kiralayan Kaya Hafriyat, başarısının sırrını müşterilere sunduğu güven, çeşitlilik ve makine parkının büyük bölümünü oluşturan JCB markasından duyduğu ürün ve servis memnuniyeti olarak açıklıyor.

İnşaat projelerinde görev üstlenen yüklenicilerin en önemli iş ortaklarından birisini de makine kiralayan firmalar oluşturuyor. Özellikle büyük projelerde, sunduğu ürün ve hizmetlerle güven veren kiralama şirketleri her zaman tercih sebebi oluyor. Bu firmalar arasında yer alan Kaya Hafriyat, başta İstanbul olmak üzere görev aldığı ülke genelindeki büyük çaplı projelerde iyi bir örnek teşkil ediyor.

Kaya Hafriyat’ın kurucusu Kaya Ceylan ile görev aldıkları projeler ve makine tercihleri üzerine konuştuk.

Öncelikle sektördeki geçmişinizden ve görev aldığınız projelerden bahseder misiniz?

İlk JCB 3CX makinemizi 1995 yılında alarak bu işe başladık. Tokat, iş makinesi sektöründe çalışan aileleriyle ünlenmiştir ve bizim de bu işe girmemize bir yakınımız vesile oldu. Faaliyete başladığımızdan günümüze değin makine kiralaması yapıyoruz. Büyük ölçekli şirketlere ve projelerine operatörlü olarak uzun dönemli kiralamalar gerçekleştiriyoruz.

Örneğin inşası tamamlanmak üzere olan İstanbul Finans Merkezinde 7 yıl, Libadiye’deki Emaar projesinde ise 11 yıl çalıştık. Pandemi döneminde de durmadık ve hastane inşaatlarında 150’ye yakın makine çalıştırdık. Bunlar haricinde Optimum AVM, Kartal Devlet Hastanesi, Üsküdar Nevbahar, Antyapı, Piazza ve Hilltown gibi daha birçok önemli projeye de hizmet sağladık.

“Söz verdiysek zararımıza da olsa o işi tamamlıyoruz”

Müşterileriniz neden sizi tercih ediyorlar?

Müşterimize hem güven hem de makine parkı anlamında çeşitliliği sağlıyoruz. Sağladığımız bu çeşitlilik neticesinde de müşteriler farklı farklı firmalardan makine kiralamak durumunda kalmıyorlar. Biz eğer söz verdiysek zararımıza da olsa o işi tamamlıyoruz. 24 saat telefonlarımız kapanmaz ve gece 3’te dahi olsa işimizi yaparız.

Düzgün ve dürüst çalışmak üzerine bir felsefemiz bulunuyor. Zaten başarılı olmamızın sebebi de budur. Bugün baktığımızda özellikle İstanbul Anadolu yakasındaki büyük firmaların yüzde 80’i bizimle çalışıyor. Ayrıca çalışanlarımızla da iyi ilişkiler kuruyor, hatta gününden önce operatörlerimizin maaşlarını hesaplarına yatırıyoruz.

Makine parkınızdaki çeşitlilikten bahseder misiniz?

Toplamda 47 adet iş makinemiz bulunuyor. Vinçten ekskavatöre, kazıcı yükleyiciden mini yükleyicilere ve kamyon üstü vinçlerden telehandlerlara kadar geniş bir yelpaze sunuyoruz. Genel işlerde kazıcı yükleyici, kapalı alanlarda nokta dönüşlü mini yükleyiciler, malzeme indirip kaldırmada ise telehandlerlarımızı sunuyoruz. Ekskavatörlerimiz ise 22 tonluk modellerden oluşuyor. Ayrıca inşaat atıklarının toplanması için 5 kamyon, 2 adet de çekici-treylerimiz bulunuyor.

Makine parkımızın bakımlarında görev alan bir personelimiz var. Yetkili servislerle çalışmamızın dışında, farklı projelerde çalışan makinelerimizin rutin bakımlarını bu personelimiz eşliğinde kendi kadememizle gerçekleştiriyoruz. Genel olarak makinelerimiz çok ağır işlerde yer almıyor ve günlük 8 saatlik bir tempoyla çalışıyorlar. Normal şartlarda makinelerimizi 3-4 yılda bir yenilemeye çalışıyoruz. Parkımızdaki en eski makinemiz 2013 modeldir.

“Toplamda 28 adet JCB makinemiz bulunuyor”

Makinelerinizin ne kadarı JCB’den oluşuyor ve hangi işlerde çalışıyorlar?

Toplamda 28 adet JCB makinemiz bulunuyor. Bunlar içerisinde 16 adet 3CX kazıcı yükleyici, 4,5 tonluk 8045 model mini ekskavatör, 7 metrelik 531 telehandler ve 155,175, 225, 260 modellerinde nokta dönüşlü mini yükleyicilerimiz mevcut. Yükleyicilerimiz bina içerisinde çöp çıkarma, malzeme taşıma işlerinde kullanılıyor. Bu makineler olduğu yerde rahat dönüşleri, muadillerine göre yandan kapısının olması ve operatöre konfor sunmasıyla çalışırken avantaj sağlıyor. Telehandlerlarımız ise malzeme indirip kaldırma ve yükleri boşaltmada görev alıyor.

“Bugüne kadar JCB aldığında zarar ettim diyene rastlamadım”

Neden JCB markasını tercih ediyorsunuz?

Biz sektöre ilk JCB ile başladık ve bugün de memnuniyetimizden ötürü JCB ile devam ediyoruz. Başımız hiç ağrımıyor ve JCB markası kazancımıza kazanç katıyor. Her açıdan sahibine para kazandıran bir marka. Bugüne kadar da JCB aldığında zarar ettim diyene rastlamadım. Dolayısıyla başka markaları hiç kullanmadım, içine bile binmedim diyebilirim.

Operatörler de büyük bir keyif ve verimlilikle JCB’nin makinelerini kullanıyorlar. Öte yandan servis ve yedek parça konularında sorunsuz çalışıyoruz. Gerek İstanbul’daki işlerimizde JCB’nin Orhanlı’daki merkez servisinde gerekse Ankara veya İzmir’de çalışan makinelerimiz için JCB yetkili servislerinden hizmet alıyoruz.

Bu noktada JCB’nin Türkiye distribütörü olan SİF ile uzun yıllardır büyük bir memnuniyet içerisinde bağımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Markanın sevgisi bende öyle bir hale ulaştı ki, yolda giderken JCB’nin sarı rengi anında ilgi alanıma giriyor.

“İkinci elde JCB’yi adeta altın gibi görüyoruz”

JCB ürünleri ikinci elde nasıl değerleniyor?

Açıkçası JCB’yi adeta altın gibi görüyoruz. Elimizden bir JCB çıkarmak istediğimiz zaman bir saat içerisinde iyi bir değer ile satabiliyoruz. Hatta son olarak 2011 model bir makinemizi çok iyi bir fiyata alıcıya sunduk. Ayrıca kendimiz de ikinci el JCB makine alıyoruz. O yüzden JCB’yi alırken de satarken de kazanıyoruz diyebilirim.

“İşine hâkim bir operatörle JCB’ye en az 5 sene anahtar vurmazsınız”

Makinelerin kullanım ve teknik yönlerinden hoşunuza giden tarafları neler?

JCB hem çalışma performansıyla hem de operatöre sunduğu konfor sayesinde büyük bir memnuniyet sunuyor. Özellikle deneyimli ve işine hâkim bir operatörle çalışıyorsanız, JCB’ye en az 5 sene anahtar vurmazsınız. Kullanım amacına uygun şekilde ve kapasitesinde değerlendirilirse, makine de daha uzun ömürlü oluyor. Dolayısıyla başka makinelere 2 yılda anahtar vurulurken biz JCB ile 5 yılı sorunsuz deviriyoruz.

Mevcut piyasa koşulları hakkında neler söylemek istersiniz?

Günümüzde yaşanan pahalılık sebebiyle eskiye göre pek çok şey daha da zorlaştı. Hem makinelerin hem parçaların hem de lastik gibi diğer gider kalemlerinin fiyatı giderek artıyor. Biz bu artışı elimizden geldiği kadar müşteriye yansıtmamaya çalışıyoruz. Ancak yansıtmak zorunda kaldığımız durumlar da olabiliyor. Artan kurlar ve faizler makine alımını daha da zorlaştırıyor. Dolayısıyla makinelerin kıymeti hem sıfırda hem de ikinci elde daha da arttı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina