Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2024
İş Makinası - İSPANYOL AUSA KOMPAKT MAKİNELER TURKUAZ1 MAKİNE GÜVENCESİYLE TÜRKİYE’DE
İSPANYOL AUSA KOMPAKT MAKİNELER TURKUAZ1 MAKİNE GÜVENCESİYLE TÜRKİYE’DE

İSPANYOL AUSA KOMPAKT MAKİNELER TURKUAZ1 MAKİNE GÜVENCESİYLE TÜRKİYE’DE!

Her gruptan iş makinesi satışı, ikinci el operasyonu, kiralaması, servis ve danışmanlık hizmetleri sunan Turkuaz1 Makine, İspanyol Ausa markasının distribütörlüğünü üstlendi. Turkuaz1, özellikle büyük kent merkezlerinde her işe kompakt çözümler sunan Ausa’nın makineleriyle alışıla gelmiş dengeleri değiştirmeyi hedefliyor.

İş makineleri sektöründe kiralama ve ikinci el satış konusunda ihtiyaç duyulan profesyonel hizmet, genellikle büyük iş makineleri markalarının temsilcileri tarafından verildiği takdirde güvenle tercih ediliyor. Bu güven unsurunun öneminin bilincinde olan İstanbul merkezli Turkuaz1 Makine, edindiği her bir tecrübeyi farklı iş sahalarına yansıtıyor.

Turkuaz1 Makine’nin inşaattan tarıma ve endüstriyel sektörlere kadar kapsadığı geniş çözümleri konuşmak üzere şirketin yöneticisi Hilmi Battal ile buluştuk ve yeni yatırımlarını kendisinden dinledik:

Öncelikle şirketinizin kuruluş amacından bahseder misiniz?

Uzun yıllar kurumsal firmalarda çalışmamın ardından, 2020 yılında iş makineleri sektöründe alternatif kurumsal bir yapı oluşturmak amacıyla yola çıktım. Turkuaz1 Makine ve Ayke Makine olarak iki şirketimizle, iki ortak olarak hizmet veriyoruz. İlk etapta özellikle ikinci el kiralamada Türkiye’deki kurumsal firmaların az oluşundan da hareketle bu alanda hizmet vermeye başladık.

Bugün nasıl bir donanımla ve hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Grup olarak 400 adet kiralama makine parkımızla ülkemizde hizmet veriyoruz. Ayrıca yurtdışından getirdiğimiz ithal ürünler, ataşman ve kırıcılar da parkımızda yer alıyor. Bu kapsamda ikinci el ticareti, sıfır ürün satışı ve danışmanlık hizmetleri de veriyoruz. Ayrıca kurumsal şirketlere yedek parça ve servis hizmeti sunuyoruz. Müşterilerimiz arasında Nuh Çimento, Doğuş ve Enka İnşaat gibi şirketler yer alıyor.

“Tam bir distribütör mantığında hizmet veriyoruz”

Nasıl bir ekibe sahipsiniz?

Tüm iş makineleri gruplarında hizmet sunuyoruz. Deneyimli bir kadromuz var. En az tecrübeli arkadaşımızın sektörde 10 yıllık geçmişi bulunuyor. Farklı iş makinesi markalarında çalışan arkadaşlarımızla anlaşarak şirketimizin yapısını geliştirdik. Yaklaşık 45 kişilik bir ekibe, 5 kişilik servis personeline sahibiz. Tam bir distribütör mantığında hizmet veriyoruz. Servis hizmetimizi ise bireylere değil, kurumsal firmalara sunuyoruz.

İkinci el satış ve kiralamada kurumsal yaklaşımın avantajları neler?

Biz İstanbul Anadolu yakasında hizmet veriyoruz. Bulunduğumuz nokta nakliye, alım satım, kiralama ve servis operasyonları açısından yoğun bir bölge. Bizi de bir danışman olarak görüyorlar. Hem iş ahlakı hem de sistematik olarak kurumsal hayatta aldığımız eğitimler sayesinde inovasyona son derece açığız. Öte yandan kurumsal firmaların kısmen zayıf kaldığı ağır hizmet biçiminin yerine, alaydan gelmenin verdiği hızlı aksiyonel refleksi ekledik. Ortaya güzel bir hizmet anlayışı çıkmış oldu.

Müşterileriniz ağırlıklı olarak hangi sektörden?

Ağırlıklı olarak inşaat sektörü olmasının yanında tarımsal ile endüstriyel alanlar ve üstyapı müteahhitlerine hizmet veriyoruz. İhtiyaca göre iş makinesi ile birlikte forklift ve istif makineleri de sunuyoruz.

“Başta Avrupa olmak üzere yurtdışında şubeler açarak makine satışı ve çözüm ortağı olmak istiyoruz”

Şirketinizi kurarken neleri hedeflediniz, bugün neredesiniz?

Kurduğumuz altyapıyla ilk etapta kiralama, servis ve yedek parça satışı, ardından distribütörlük ve yurtdışı bayiliklerini hedeflemiştik. İlk hedefimizi gerçekleştirdik, artık kiralama ve ikinci el hizmetlerimizi yurtdışında da devreye almak istiyoruz. Zaten ihracat ayağımızda çok müşterimiz yer alıyor. 2022 ve 2023 yıllarında satışlarımızın yüzde 80’ini ihracat kanalları oluşturdu. Önümüzdeki dönemde başta Avrupa olmak üzere yurtdışında şubeler açarak makine satışı ve çözüm ortağı olma seviyesinde projeleri devreye alacağız.

Distribütörlük çalışmalarında anlaşma sağladığınız marka var mı?

Hizmet kapsamımıza bir dünya markasını dahil etmek istedik. Bunu yaparken de Türkiye’deki mevcut ürün gruplarının dışında, ihtiyaç duyulan ancak çok talep edilmeyen ürünlerin üreticilerini araştırdık. Çalışmalarımız ve aldığımız tavsiyeler sonucunda Barcelona merkezli İspanyol Ausa ile yakın zamanda bir sözleşme imzaladık. İngiltere, Almanya, Amerika ve Çin’de bölge ofislerine sahip markamız 90 ülkede faaliyet gösteriyor.

Ausa gibi köklü bir markanın büyüme hikayesini anlatır mısınız?

1954 senesinde 4 motor tutkunu genç girişimci, spor otomobil üretmeye başlıyor. 1960 yılına gelindiğinde otomobille edindikleri bilgi ve birikimi iş makinelerine yansıtıyorlar. Bugün 60 yılı geçkin bir birikimi markanın know-how dinamiklerinde rahatlıkla görebiliyoruz.

Ausa bugün hangi ürünleri pazara sunuyor?

Kompakt iş makineleri grubunda ürünler sunan Ausa, maliyet etkinliği ve yaşam kalitesine katkı sağlayan makineler üretiyor. Dünya çapında 900 distribütöre sahip dev şirket, yılda ortalama 17-20 bin aralığında ürün pazara sunuyor. Şirketin ürünleri arasında başta belden kırmalı kompakt damperler olmak üzere kompakt teleskopik ürünler ve arazi forkliftleri yer alıyor.

“Belden kırmalı damperler, boyutlarından ötürü yüksek manevra kabiliyeti sağlıyor”

Öne çıkan ürünlerin hitap ettiği sektörlerden ve kapasitelerinden bahseder misiniz?

Şirketimizin yenilikçi ürünleri inşaat, endüstri ve tarım alanlarında rağbet görüyor. Manevra kabiliyeti olan, çalışma alanlarında büyük makinelerin giremediği ürünler pazara sunuluyor. Özellikle 4x4 çekişe sahip olmaları, düz zemin dışında her koşulda rahatça kullanabilme olanağını tanıyor.

Markamızın belden kırmalı damperleri 1 ton ile 10 ton arasında taşıma kapasitelerine sahipler. Sağlam kompakt ve verimlilik sağlayan bu ürünler, belediye çevre düzenleme, bina güçlendirmeleri, bahçe faaliyetleri ve şehir içerisindeki her tür şantiye faaliyetlerinde kullanılıyor. Özellikle kompakt boyutlarından ötürü sağladığı yüksek manevra kabiliyeti, birçok avantajı beraberinde getiriyor.

“15 civarı işçinin yapacağı faaliyeti 1 tonluk kapasitesiyle yapabiliyor!”

Kompakt makinelerin sağladığı avantajın farkında olmayanlar ülkemizde neler kullanıyor?

Ülkemizde genellikle kazıcı yükleyiciyle birden fazla iş yapılır. Dünyada ve Avrupa’da ise hem yakıt hem taşıma maliyetleri çok yükseldiği için mini pazar büyüyor. Mini ekskavatörle kazıma işlemleri ve mini damperle taşıma boşaltmalar her geçen gün artıyor.

Bir kapı genişliği alandan girebilen damperler bir bina içerisinde operasyon yapabiliyor ve doldurma boşaltmayı sağlayabiliyor. İşçilik maliyetlerinin de yükseldiğini göz önüne alırsak, bu makinelerin bilinirliği arttığı oranda satışları da hızla artacaktır. Bu damperliler 15 civarı işçinin yapacağı faaliyeti 1 tonluk kapasitesiyle yapabiliyor.

İnşaat sahalarında kompakt ama daha yüksek tonajlı ürünleriniz var mı?

İnşaat projeleri, yol şantiyeleri, maden ve tünellerde farklı kompakt modeller sunuyoruz. 10 tona kadar ürün taşıyabilen makinelerimiz kamyonların yerini manevra kabiliyeti ve arazide gidebilmeleriyle alabilecekler. Ayrıca operatörlerin kolay manevralarıyla geri geri gidebilme kabiliyetlerine erişebildiği bu modeller büyük çalışma kolaylığı sağlıyor.

“Piyasadaki en küçük ve kompakt teleskopik yükleyicileri sunuyoruz”

Ausa’nın teleskopik yükleyicilerinin özellikleri neler?

Ultra kompakt, çok yönlü ve yetenekli teleskopik yükleyicilerimiz 1.3 tondan 2.3 tona kadar ve 5 metre uzunluğa kadar kaldırma kapasitesine sahipler. Piyasada bulunan en küçük ultra kompakt makineler olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sarp arazilerde ve erişilmesi zor alanlarda malzemeleri en ideal biçimde taşıyabiliyorlar. Ayrıca bir treyler ile kolayca taşınıyor.

Tarım, inşaat sahaları ve endüstride tercih ediliyor. Ayrıca bu tür ürünlere İstanbul’daki büyük otopark şantiyelerinde, elleçleme ve taşımada sıkça ihtiyaç duyuluyor . Çok da alternatifi olmayan bu makineleri ülkemize getiren birkaç firmadan biri olacağız.

“Forkliftlerimiz en iyi arazi performansını, minimum yakıt tüketimiyle birlikte elde etmek üzere tasarlandı”

Ausa’nın forkliftlerinden bahseder misiniz?

Makinelerimizi 1.5 tondan 5 tona kadar olan kaldırma kapasiteli versiyonlar mevcut. 4x4 özelliğe sahip ürünlerimiz çok yönlü olmasıyla öne çıkıyor. Küçük boyutları, güçlü yol tutuşuyla dikkat çeken makinelerimizi 5 tona kadar olan versiyonlar ve 4x2 ile 4x4 versiyonlarıyla pazara sunacağız.

Forkliftlerimiz en iyi arazi performansını, minimum yakıt tüketimiyle birlikte elde etmek üzere tasarlandı. İnşaat sahaları ve maden ocakları gibi eğimli arazilerde, lastik tekerlekli yükleyicilerden daha iyi yakıt sarfiyatıyla ve bozuk zeminli arazilerdeki gidiş kabiliyetiyle fark yaratacağına inanıyoruz.

Bu forkliftlere talep geliyor mu ve diğer muadil ürünlere göre farkları neler?

Marmara Adası’ndaki maden ocaklarından 5 tonluk ürünlerimiz için talepler alıyoruz. Forkliftlerimiz Türkiye’de satılan muadillerine göre yüzde 32 eğimle yürüyebiliyor. Normal forkliftler düz ve beton zeminde yürür, bu yüzden zor şartlı arazilerde loader ve bekoloader ile taşıma yaparlar. Fakat bizim ürünlerimiz bu şartlarda taşıma yapabilmekte ve her türlü arazi şartlarında kullanılabilmektedir. Ayrıca inşaat sahalarında küçük şantiyelerde malzeme taşımada kamyon indirmelerinde özellikle avantaj sağlıyor.

Loader ve bekoloaderlerin ilk alım maliyeti fazla olduğu için bu noktalarda da avantajlıyız. Zaten müşterilerimizden de arazi forklifti ihtiyaçlarının olduğuna dair talepler alıyoruz. Depremin yaşandığı bölgelerde de bu talepleri almaya başladık.

“Başta Avrupalı olmak üzere büyük kentlerin merkezine dizel makinelerin girmesi hızla yasaklanıyor”

Pazara sunduğunuz Ausa, elektrikli ürünler de üretiyor mu?

Özellikle şehir içinde kullanılabilen kompakt damperlerin elektrikli versiyonları da bulunuyor. Başta Avrupalı olmak üzere büyük kentlerin merkezine dizel makinelerin girmesi hızla yasaklanıyor. Ausa da 2 saatlik şarjla yüzde 80 kapasiteye çıkan ürünleri pazarlara sunuyor. Dolayısıyla bir günlük vardiyada yeniden şarj etmeye gerek kalmayacak biçimde, 110 Volt veya 230 Volt gücündeki prizlerde şarj edilebilecek ürünleri müşterilerle buluşturuyor. 415 Volt priz aracılığıyla ise doğrudan şebekeye bağlanılabiliyor. Bu hızlı şarj özellikleri gün içerisinde kesintisiz operasyonlara imkan tanıyor.

“Artık büyük makinelerle birden fazla iş yapılmasına gerek kalmayacak”

Ausa ile ülkemize neler kazandıracaksınız?

Hem kurumsal hem alaylı tecrübemizle birçok şirkete ve bireysel müşteriye çözüm ortağı oluyoruz. Ausa ile inovatif bir markanın ürünlerini ülkemize sunarak işe göre ihtiyaçlara çözüm sunacağız. Özellikle endüstri ve tarımda hızla makineleşen bir ülkeyiz. B

u makineleşmeye kompakt ürünlerimizle büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Artık büyük makinelerle birden fazla iş yapılmasına gerek kalmayacak. Hem maliyetler azalacak hem de işçi sayısı azalacak. İnşaatta verimliliği çoğaltırken tarımda üretim kapasitesini de arttırmayı hedefliyoruz. Endüstride de hizmet kalitesi bu kompakt makinelerle çok daha büyüyecektir. İlk makinelerimizi mayıs sonu itibarıyla ülkemize getirdik. Hem kompakt damperlilerimiz hem teleskopik ürünlerimiz hem de forkliftlerimiz birçok sektöre verimlilik katacak.

Yeni markanız için nasıl bir yapılanmanız var?

Satış dışında kiralama da yapacağımız markamızın ürünleri için demo çalışmaları düzenleyeceğiz. Bu kapsamda Türkiye’nin farklı bölgelerinde tanıtımlar organize edeceğiz. İstanbul’daki merkez yönetimimiz dışında Balıkesir şubemiz ile Ege Bölgesine ve bayilerimiz aracılığı ile Türkiye’nin tüm bölgelerine hizmet sağlayacağız. Metro şantiyeleri ve kamusal kapsamda bize gelen talepleri değerlendiriyoruz. Maden ve taş ocaklarından, tarım alanları ve inşaat sektörlerinden aldığımız talepler de bizleri heyecanlandırıyor.

İş makineleri sektörüne birçok yönden sağlayacağımız katma değer için büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina