Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - İnşaat malzemeleri ihracatında rekor getiren artış
İnşaat malzemeleri ihracatında rekor getiren artış

İnşaat malzemeleri ihracatında rekor getiren artış

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Haziran 2021 sonuçlarına göre, yurtdışı pazarlardaki yüksek talep artışı neticesinde, inşaat malzemeleri ihracatı haziran ayında 2,89 milyar dolar, son 12 aylık dönemde ise 25,86 milyar dolar ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

Haziran ayında değer olarak endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 ağustos ayından bu yana en yüksek aylık ihracat gerçekleşti. Miktar bazında ulaşılan 5,85 milyon tonluk ihracat, tüm zamanların en yüksek ikinci aylık ihracatını getirdi.

Pazarlarda, salgındaki dördüncü dalgaya rağmen büyüme beklentileri ile talep artışı sürüyor. Dış pazarlarda artan talebin yıl sonuna kadar devam etmesi, dolayısıyla ihracatta yüksek seviyelerin sürmesi bekleniyor. Temmuz ayındaki uzun tatil nedeniyle ihracat verisinin zayıflayacağı, ağustos ayından itibaren ise ihracat artışının hızlanacağı öngörülüyor.

Ortalama ihracat birim fiyatları yükseldi

İnşaat malzemeleri sanayisinin ortalama yıllık ihracat birim fiyatı haziran ayında geçen yılın haziran ayına göre yüzde 48,5 arttı. 2020 yılı haziran ayında 0,33 dolar/kg olan ortalama ihracat fiyatı, 2021 yılı haziran ayında 0,49 dolar/kg oldu.

2021 yılının haziran ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat değer olarak yükseldi. Değer olarak yaşanan önemli artışlarda baz etkisi ile fiyat artışları etkisi de bulunuyor. 2021 yılı haziran ayında değer olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 89,6 ile demir çelik ürünlerinde gerçekleşti. Demir çelik ürünleri ihracatı aylık bazda uzun süre sonra ilk kez 1,2 milyar doları da aştı. Haziran ayında değer olarak ihracat artışı ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 76,1, metal bazlı ürünlerde yüzde 72 olarak gerçekleşti. Gerileme prefabrik yapılarda yaşandı.

İnşaat malzemeleri sanayisi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı değer olarak 2021 yılı haziran ayında bir önceki mayıs ayına göre yüzde 21,7 arttı. Miktar olarak ise yüzde 22,9 artış yaşandı. İnşaat malzemeleri sanayisi dışındaki sanayilerin ortalama ihracat birim fiyatı 2021 yılı mayıs ayında 2,64 dolar/kg iken 2021 yılı haziran ayında 2,61 dolar/kg seviyesine indi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina