Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - İhracatta yaşanan sorunlar madencilik sektörünü zorluyor
İhracatta yaşanan sorunlar madencilik sektörünü zorluyor

İhracatta yaşanan sorunlar madencilik sektörünü zorluyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip olan maden sektörünün ihracat faaliyetlerinde yaşadığı sorunları, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş ile yapılan bir toplantıda masaya yatırdı.

İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu ve Türkiye Mermer Doğal Taş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ve TÜMMER Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Serter’in katılımı ile gerçekleştirilen görüşmede; navlun fiyatlarındaki anormal artışlar, yüksek liman masrafları, konteyner hasarları ve konteynerleri sağlayan line’ların keyfi uygulamaları ile payload aşımları sorunları detaylıca ele alındı.

“Navlun fiyatlarındaki anormal artışları Bakanımıza aktardık”

Yapılan görüşmeyle ilgili açıklama yapan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Öncelikle navlun fiyatlarındaki anormal artışları Bakanımıza aktardık. Yüksek hacimli alımların yapılması, buna karşın limanlardaki kapasitenin düşürülmesi ve konteyner arzındaki daralma, navlun fiyatlarının yükselmesine sebep olmaya devam ediyor. Rakamlarla örnek vermek gerekirse, pandemi öncesi süreçte 2019’da Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan yüklemelerde 20’lik konteyner fiyatları 350-450 USD bandında iken, 2021 yılında bu rakam 1.900 USD’ye ulaştı. Amerika’ya yapılan doğal taş yüklemelerinde ise 2020 Aralık’ta navlun bedeli yaklaşık 1.600 USD iken, Mayıs 2021’de 6.500 USD’ye yükseldi. Söz konusu artışlar sebebiyle firmalarımızın sorunlarını bertaraf edebilmek adına alternatif çözümler üzerinde değerlendirmelerde bulunduk ve kuru yük gemileri ile taşımacılık için fiyatlar aldık ancak benzer durumda ton başına 20-25 USD olan fiyatların 80 USD’ye kadar çıktığını gözlemledik” dedi.

Yüksek liman masrafları da masaya yatırıldı

Görüşmede yüksek liman masraflarına da değindiklerini ifade eden Dinçer, “İstanbul, Bursa ve Kocaeli’ndeki limanlarda ilaçlama ve lashing adı altında daha önceden konteyner başına 50-100 TL gibi fiyatlar ödenen hizmetler için 400-450 USD bedeller istendiği ve firmaların astronomik tutarları ödemeye mecbur bırakıldığı bilgisini aldık. Firmalarımızın zor durumda bırakıldığı bu konuyu da Bakanlığa taşıdık. Yanı sıra konteynerlere ilişkin line’lardan kaynaklı sorunlar da yaşanıyor. Mısır Port Said Limanı'nda konteynerlerde hasar olduğu söylenerek birçok firmaya fahiş cezalar uygulanıyor ve teslimatlar uzun süre limanda bekletiliyor, firmalarımız alıcı karşısında zor duruma düşüyor” diye konuştu.

Liman işletmelerinin, konteynerlerin payload aşımları (azami taşıma kapasitesi aşımı) esnasında yalnızca 10-20 kiloluk aşımlarda dahi 6 ila 10 bin TL arasında para cezaları uyguladığının altını çizen Dinçer, “Özellikle doğal taş yüklemelerinde, yüksek tonajlı bloklarda bu türden ağırlığı fazla olan malzemelerde ufak farklar oluşurken, hassas hesaplamalar yapılamıyor. Beyanname kapatmalarda tolere edilebilen +/- yüzde 5 fark gibi, firmalarımızın fahiş cezalara maruz kalmamaları için, payload aşımlarında da yüzde 3-5 oranında bir tolere uygulanması gerekiyor” diye konuştu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina