Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2024
İş Makinası - BORATAŞ, MOBİL KIRMA-ELEME MAKİNELERİNDE DÜNYA MARKASI OLMAYI HEDEFLİYOR
BORATAŞ, MOBİL KIRMA-ELEME MAKİNELERİNDE DÜNYA MARKASI OLMAYI HEDEFLİYOR

BORATAŞ, MOBİL KIRMA-ELEME MAKİNELERİNDE DÜNYA MARKASI OLMAYI HEDEFLİYOR!

Borataş Türkiye Satış Müdürü Ümit Hepgenç:

“Avrupalı Şirketler Bizden Distribütörlük Talep Ediyor”

Son 20 yıldır kırma eleme tesisleri alanında faaliyet gösteren İzmirli Borataş, özellikle mobil makine ürün grubunda yaptığı atılımlarla önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Şirketin ürünleri, Türkiye ile birlikte başta Avrupa olmak üzere birçok pazarda rağbet görüyor.

Ülkemiz iş makineleri sektöründe küçük bir işletme olarak yola çıkıp kendini geliştiren ve dünya standartlarında ürünler sunan firmalar, bulunduğu sektörde de rol model oluyor. Bu rol modellerden Borataş, kırıcı alanında uzmanlaşarak ve kısa sürede gelişim göstererek yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda etkinliğini artırmayı sürdüren şirketlerden.

Çalışmaları hakkında İzmir’de bilgi aldığımız Borataş Ülke Satış Müdürü ve Maden Mühendisi Ümit Hepgenç ile ürün yelpazelerini ve yer aldıkları pazarları konuştuk:

Öncelikle Borataş hakkında genel bir profil çizer misiniz?

Yerli bir firma olarak İzmir Kemalpaşa’da bulunan fabrikamızda üretim gerçekleştiriyoruz. Sabit, yarı mobil ve mobil olmak üzere 3 ana kategoride taş kırma ve eleme makineleri imal ediyoruz. Özellikle 2003 yılından günümüze mobil paletli kırma eleme tesisleri konusunda referans noktası olmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda da sektörümüzde lider konumuna gelecek atılımlara imza atıyoruz.

“Paletli kırma eleme tesislerinin ilk üreticileri arasında yer alıyoruz”

Nasıl bir ekibe ve üretim tesisine sahipsiniz?

Yaklaşık 100’e yakın çalışanımız ve bu sayı içinde uzman mühendislerimizin yer aldığı Ar-Ge takımımız bulunuyor. Tasarımdan ürün geliştirmelerine kadar her adımda kendi mühendislerimizle ilerliyoruz. Hatta paletli kırma eleme tesislerinin ilk üreticileri arasında yer alıyoruz.

Sabit kırma tesislerinizin özellikleri nelerdir?

Müşterilerimize saatte 500 tona kadar farklı kapasitelerde sabit tesisler sunuyoruz. Geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Esnek bir yapıda olduğumuz için müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre dizayn ettiğimiz sabit tesislerimizle karşılık verebiliyoruz.

“Mobil tesisler, ani gelişen ihtiyaçlara cevap veriyor, ürünü yerinde kırıp değerlendiriyor”

Neden mobil kırıcılara ağırlık vermeyi istiyorsunuz?

Ülkemizde mobil kırma eleme makinelerine olan ihtiyaç ve bu makinelerin kullanılması gerektiğine dair bilinç giderek artıyor. Özellikle yaşadığımız üzücü depremin ardından paletli mobil kırma eleme makinelerinin önemi çok daha arttı. Çünkü mobil tesisler, ani gelişen ihtiyaçlara cevap veriyor, ürünü yerinde kırıp değerlendiriyor. İstenilen yere bir low-bed ile rahatlıkla taşınabiliyor. Ayrıca şantiyeler arasında gidip gelmesi son derece pratik olarak gerçekleşiyor.

Mobil makinelerinizin çeşitleri ve yapısal özellikleri neler?

Mobil çeneli kırıcılarda 2, mobil darbeli kırıcılarda 4, mobil konik kırıcılarda 4, mobil titreşimli eleklerde 2 ve mobil scalping eleklerde de 2 model pazara sunuyoruz. Makinelerimiz 70 tonluk yük taşıma kapasitesine sahip olup üretimde metal malzemeden kaçmıyoruz. Bu da ürünlerimizin sağlamlığını artırıyor. Makinelerimizde kırıcıyla besleme haznesi arasında iki katlı bağımsız ön elek yer alıyor.

Birçok farklı marka makinede olmayan bu özellik sayesinde topraksı malzeme etkili biçimde ayıklanmış oluyor. Darbeli kırıcılardaki kırıcı altındaki Besleme teknesi ise bant ömrünü uzatıyor. Ayrıştırıcı eleklerimiz ise ağırlıklı olarak maden sektöründe, sınıflandırma elekleri ise inşaat sektöründe kullanılıyor.

Mobil ürünlerin alım avantajları nelerdir?

Sabit bir tesis yapılacağı zaman önce plan yapılır, program oluşturulur. Tesisin üretime girmesi 2 ayı bulabilir. Fakat mobil kırma-eleme tesisleri iş makinesi gibidir. Hızla işe uygun makine seçilerek satışı gerçekleşir. 1 gün içerisinde teslim olur ve lojistiği sağlanarak operasyona başlar. Yine deprem bölgesinden örnek vermek gerekirse devletimiz konut yapımına odaklandı. Konut yapmak için büyük bir agrega ihtiyacı oluştu ve bölgedeki agrega üretim tesisleri bu ihtiyaca cevap veremedi. Neticede devreye mobil makineler girerek satış miktarı arttı.

“Türkiye’de yakın gelecekte pazarın yüzde 50’sine hakim olmayı hedefliyoruz”

Sizi sektörünüzde başarılı kılan ve öncü yapan nedir?

En önemli özelliğimiz geniş ürün yelpazemiz. Birçok firmada olmayan kırıcı modellerine sahibiz. Çeneli, darbeli, konik kırıcıların yanında dik milli kırıcı da üretiyoruz.

“İncelik miktarını artırmak isteyen tüm şirketlere dik milli makinemizi tavsiye ediyoruz”

Dik milli kırıcıların kullanım alanları neler?

Ülkemizde genellikle darbeli kırıcı elek satılır. Bu kapsamda agregada kum dediğimiz 0-5’lik ince malzeme çok istenir. Tek bir darbeli kırıcı ile 0-5 malzemeyi yüzde 30-35 civarı verimle alırsınız. Ancak birçok müşteri, bu verimin yüzde 50-60’larda olmasını talep ediyor. Tam da bu noktada dik milli devreye giriyor. Biz bu ürünü dünya çapında üreten nadir firmalardanız. İncelik miktarını artırmak isteyen tüm şirketlere dik milli makinemizi tavsiye ediyoruz. 300 ton kapasiteye kadar sahip dik milli modellerimizin, bir tesiste mobil bir ara makine olarak yer alması adına da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“Tüm makinelerimizi hibrit üreterek hem elektrikli hem dizel çalışmalarına olanak tanıyoruz”

Ürünlerinizde ne tür güç kaynaklarından yararlanıyorsunuz?

Tüm makinelerimizi hibrit üreterek hem elektrikli hem dizel çalışmalarına olanak tanıyoruz. Normal dizel motora sahip makinelerimizin tahrik grubu elektrik motorludur. Elektriğin devreye girmesi için bir jeneratör yeterli oluyor. Günümüzde yakıt fiyatları giderek artıyor ve elektriğin olduğu her yerde makinelerimiz elektrikle çalışabiliyor. Bu da 1/3 oranında tasarrufa imkan veriyor.

Ayrıca tahrik grubunun elektrikli olması, makine dizelde çalışırken yakıtın yüzde 30 daha az tüketilmesini de beraberinde getiriyor. Mobil kırıcı ve eleğin bir arada çalıştığı yerlerde sadece kırıcıyı çalıştırıp burdan elde edilen enerji ile eleği besleyebilirsiniz.Makinalarımız yeşil ve sürdürülebilir enerjinin en iyi örneğidir.

“Emekleme dönemini geçtik ve artık koşma dönemindeyiz”

Mobil makine grubunda neleri hedefliyorsunuz?

Profesyonelliğimizi mobil makinelerde artırmak istiyoruz. Her üretici sabit tesis yapabilir ancak mobil kompakt makineler yüksek bir teknoloji ve know-how gerektiriyor. Dünyada mobilite artmaya devam ediyor ve artık mobil makine isteniyor.

Bu tür makinelerin repütasyonu artarken ve bize bu alanda ilgi artmaya devam ederken, kendimizi geliştirmeye devam etmemiz kaçınılmaz. Borataş olarak önemli adımlar attık. Emekleme dönemini geçtik ve artık koşma dönemindeyiz. Markamızı Türkiye ile birlikte dünya markası yapmak adına çalışmaya devam ediyoruz.

Sizin için öne çıkan sektörler neler?

Ağırlıklı olarak inşaat grubu, müteahhitler, yol baraj ve maden sektöründe çalışıyoruz. Endüstriyel alanlarda ise çelik üreticileri cüruf ayıklama ve geri dönüşüm operasyonlarında ürünlerimizden yararlanıyorlar. Yine deprem bölgesi örneği verecek olursak, yapılan yıkımların ardından atık molozların hepsinin dönüşümü gerekiyor. Biz de hem çeneli hem darbeli makinelerimizde yer alan manyetik seperatörlerle, molozun içindeki demiri ayırıp ekonomiye kazandırıyoruz.

Yurtiçi pazardaki konumunuz ve öneminizden bahseder misiniz?

Türkiye’de her geçen gün önemi anlaşılan ve büyüyen bir kırma-eleme makineleri pazarı var. Son yıllarda ithal makinelerin sayısında da artış yaşanıyor. Yaklaşık 4 sene önce yıllık pazar adetleri 30 civarı seyrederken bugün 100’lü rakamlara erişti. Ayrıca ülkemize ikinci el makine girişinde de artış yaşandı. Yerli üretim yapan Borataş olarak ise sektörümüzde liderliğe oynuyoruz. Yakın gelecekte pazarın yüzde 50’sine hakim olmayı hedefliyoruz.

Yurtdışı pazarlara yönelik çalışmalarınız neler?

Yurtdışı pazarların ilgi alanına girdik diyebilirim. Eskiden şirketler Almanya ve Belçika gibi ülkelerden makine alıp ülkemizde satışı sunuyorken, artık o ülkelerden bize geliyorlar. Ürünlerimizi görüp bize distribütörleri olma teklifini sunuyorlar. Özellikle Avrupalı şirketlerin bize olan ilgilerini görüyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina