Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2024
İş Makinası - BENNINGHOVEN İLE CO₂ NÖTR ASFALT ÜRETİMİ MÜMKÜN
BENNINGHOVEN İLE CO₂ NÖTR ASFALT ÜRETİMİ MÜMKÜN

BENNINGHOVEN İLE CO₂ NÖTR ASFALT ÜRETİMİ MÜMKÜN

Asfalt üretimi alanındaki teknolojinin gelişimine liderlik eden markalardan Benninghoven, Almanya’daki bir asfalt mikserinin, enerji kaynağı olarak fosil yakıt yerine ahşap tozu kullanmasını sağlayarak sektörde önemli bir kilometre taşına daha imza attı.

Aichach/Bavyera'daki bir asfalt mikseri işletmecisi, yılda yaklaşık 60 bin ton asfalt üretmek için yaklaşık 600 bin litre yakıt yağı kullanıyordu. Bu da 1.800 ton CO₂ emisyonu anlamına geliyordu. Çok yakıtlı brülör uzmanı Benninghoven, ahşap tozunun yakıt olarak gelecekteki potansiyelini önceden görerek, yüksek kalitede ahşap tozu üretimi için gerekli işleme teknolojisini sağladı.

Başlangıçtan itibaren bir araştırma ve geliştirme projesi olarak tasarlanan girişim kapsamında öncelikle tesisin işletmecisi tarafından yangın koruma, gürültü ve emisyon sertifikaları alındı. Bölgedeki devlet dairesinin düzenlemeleri nedeniyle farklı gerekliliklere uyulması gerekiyordu. Tesis performansını göz önünde bulunduran Benninghoven, 12 Megawatt/saat kapasiteli bir brülör performans limiti belirlendi.

Kirlilik önlendiği gibi masraflardan da yüzde 20 tasarruf sağlandı

Tüm gerekliliklerin odağında 2021'de yürürlüğe giren TA Luft hava kirliliği kuralları bulunuyordu. Brülörün kurulmasından dört hafta sonra Benninghoven geliştirme mühendisleri, TA Luft koşullarının sürekli emisyon ölçümleriyle yüzde 50 altında kalmayı başardı. TÜV ölçümleri bu değerleri doğruladı, bunun sonucunda Benninghoven ahşap tozu brülörlü tesisler için sınır değerlere uyan ve uygunluğu garanti edebilen tek üretici oldu.

Aichach'taki mikserin üstlenicisi ve işletmecisi olan Christian Schweiger, fosil yakıtlara uygulanan CO₂ vergisinin önemli ölçüde arttığını da belirterek, "Projenin başında sürdürülebilirliğin gelecekte bir değer taşıyacağını düşündük. Ahşap tozuna geçerek, masrafların yaklaşık yüzde 20 kadarından tasarruf ettiğimizi görmek hoş bir sürpriz oldu" dedi.

Her şeyin merkezi: EVO JET

EVO JET çok yakıtlı brülörün enerji kaynağına ahşap tozu eklenmesiyle Benninghoven, asfalt üretim tesislerinde yakma için sürdürülebilir yakıt geliştirme konusunda başarıya ulaştı. Ahşap paletler, talaşlar veya ahşap tozu gibi ham maddelerin, verimli bir ısı oluşumu sağlamak için belirli partikül boyutlarına göre öğütülmesi gerekiyor. Ahşap tozu, nakil fanı ve dozaj ünitesi vasıtasıyla hassas dozajlı şekilde brülöre besleniyor.

Benninghoven Retrofit güçlendirme çözümü olarak hem ahşap tozu hem de diğer enerji kaynaklarını içeren EVO JET çok yakıtlı brülörü sunuyor. Brülör bir hafta kadar kısa bir sürede değiştirilebiliyor. Mevcut tesislerin bu ekonomik ve ekolojik optimizasyonu aynı zamanda eski asfalt üretim tesisleri işletmecilerinin rekabeti ve geleceği güvence altına alma yönünde önemli bir adım atmasını da mümkün kılıyor. Yeni Benninghoven brülörü aynı anda dört yakıt kullanabiliyor. Brülörü kapatmak ve yakıt değiştirirken tekrar açmak zorunda kalmadan tek bir düğmeye basarak enerji kaynağını hızlıca değiştirmek mümkün oluyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina