Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Batu Mermer’in ekskavatörde değişmeyen tercihi HİDROMEK
Batu Mermer’in ekskavatörde değişmeyen tercihi HİDROMEK

Batu Mermer’in ekskavatörde değişmeyen tercihi: HİDROMEK

Türk mermerciliğini katıldığı uluslararası platformlarda başarıyla tanıtan Batu Mermer, yeni yatırımlarıyla sektördeki ağırlığını artırıyor. 2014 yılında tanıştığı HİDROMEK’in mermer ocaklarındaki güç, dayanıklılık ve yakıt ekonomisinden son derece memnun olan firma, zaman içerisinde tüm ekskavatör parkını bu markaya çevirdi.

2005 yılından günümüze mermer sektöründe faaliyet gösteren Batu Mermer; çıkardığı mermeri sadece blok olarak değil, fabrikasında işleyerek nihai ürün olarak da dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor. Batu Mermer’in başarısında makine parkında sağladığı istikrar da önemli bir rol oynuyor.

Firmanın HİDROMEK ile 2014 yılında bir adet HMK 370 LC HD alımı ile başlayan iş birliği, bugün parkında bulunan 9 adet ekskavatörlerle güçlenerek sürüyor. Öyle ki şirket, diğer iş kollarında da HİDROMEK’in ekskavatör ve kazıcı yükleyicilerini kullanıyor. Parkına son olarak geçtiğimiz yıl 1 adet HMK 390 LC HD katan firmanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Küçükyaman ile Bucak’taki şirket merkezinde bir araya gelerek faaliyetleri ve makine tercihleri üzerine konuştuk.

Hangi bölgelerde üretim yapıyorsunuz?

15 yıldır sektörde faaliyet gösteren bir firma olarak Isparta genelinde 4 adet mermer ocağımız bulunuyor. Ayrıca Kahramanmaraş Elbistan’da da bir ocağımız var. Önümüzdeki dönemde, ülke genelinde açmayı planladığımız yeni mermer sahalarımız da olacak. Bunu fabrika yatırımlarımızla da destekliyoruz. Bu kapsamda Burdur’un Bucak ilçesindeki fabrika sayımızı ikiye çıkarmaya hazırlanıyoruz.

“Türkiye’nin ikinci büyük gri taş ocağına sahibiz”

Ürettiğiniz mermer ve kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Gri renkli olan taşımız dünya piyasasında Galaxy Silver olarak adlandırılıyor. 2010 yılında popüler olan ve günümüzde halen popülaritesini koruyan bu taş; yer döşemesi, duvar kaplamaları ve havuz kenarları gibi birçok yerde kullanılıyor. Batu Mermer olarak Türkiye’nin kapasite bakımından ikinci büyük gri taş ocağına sahibiz.

Geçtiğimiz yıl 70 bin ton civarında mermer blok üretimi yaptık. Fabrikamızda ise ayda 30 bin metrekare taş işleyebiliyoruz. Blok olarak Çin, Hindistan, Tayvan ve ebatlı olarak ise ABD, Avustralya, İngiltere ve Rusya gibi dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz.

Makine parkınızda hangi makineler bulunuyor?

Mermer ocaklarımızda paletli ekskavatörler, lastikli yükleyiciler ve belden kırma kamyonlar kullanıyoruz. 8 adet olan ekskavatörlerimizin tamamı HİDROMEK’tir. Parkımızda 7 adet HMK 370 LC HD ve 1 adet HMK 390 LC HD bulunuyor. Ekskavatörlerimizi kesilen blokların yıkımında, hafriyat yüklemede ve kırıcıda kullanıyoruz. 40 ton sınıfındaki ekskavatörlerimiz şu anki ihtiyacımızı karşılıyor. İlerleyen süreçte, yeni yatırımlarımızla birlikte daha büyük HİDROMEK’leri de düşünebiliriz.

İş makinelerindeki öncelikleriniz nelerdir?

Parkımızdaki iş makineleriyle günde 2 vardiya olarak toplam 16 saat çalışmaktayız. İş makinelerinin sağladığı yakıt tasarrufu bizim için çok önemli. Hemen ardından servis desteği ve yedek parça bulunurluğu geliyor. Elbette makinenin çalışma sahalarındaki dayanımının ve performansının da ihtiyaçlarımızı karşılaması son derece önemli.

Ekskavatör tercihinizde hangi kriterler öne çıkıyor?

Mermer ocaklarının zeminleri zorludur ve bu zeminde makineler kademeler arasında yürüyerek ilerlemek durumunda kalıyor. Bundan dolayı ister istemez yürüyüşlerde problem yaşanabiliyor. Sökümde çekme gücü, itme gücü ve bomda dayanıklılık da elbette önemli ama en çok yıpranma yürüyüşlerde yaşanıyor. Haliyle makine seçimimizde, diğer saydığımız kriterler kadar bu unsuru da göz önüne almak durumundayız.

“Son 8 yıldır ekskavatörde sadece HİDROMEK ile çalışıyoruz”

Ekskavatörde HİDROMEK tercihinizin sebepleri nelerdir?

HİDROMEK ile tanışmadan önce farklı markalarla çalıştık. Ancak 2014’te aldığımız HMK 370 LC HD’nin hem yakıt sarfiyatı hem de dayanıklılığı beğenimizi kazandı. Son 8 yıldır ekskavatörde sadece HİDROMEK ile çalışıyoruz. Artık bir ekskavatör alacağımız zaman diğer markalarla görüşmüyoruz bile. Hatta bu memnuniyet sebebiyle diğer iş kollarımızda kullanmak üzere HİDROMEK’ten 1 adet 14 tonluk HMK 140 LC paletli ekskavatör ve 1 adet HMK 102S kazıcı yükleyici daha satın aldık.

Ocaklarımızda kullandığımız HİDROMEK ekskavatörlerin yürüyüş takımları, diğer markalara kıyasla neredeyse 2 kat daha fazla dayanıyor. Makine performansı, sağladığı yakıt tasarrufu, satış sonrası servis ve yedek parça desteğini de düşündüğümüzde, HİDROMEK’in birçok avantajını işletmemizde yaşıyoruz.

Mermer sektörünün geleceğini nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye mermer sektörü açısından günümüzde en büyük pazar Çin’dir. Sektör olarak her ne kadar ebatlı üretim yaparak dünyanın hemen her bölgesine satıyor olsak da, günün sonunda Çin en önemli ülke oluyor. Biz de Çin mermer ihtiyacının yüzde 50-60’ını karşılayan Türk mermerlerinin temsilcileri arasında olmaktan memnuniyet duyuyoruz. 2021 yılında mermer sektörü hızlıydı ve toplam üretimde bir artış yaşandı. 2022 yılının mermer sezonu ise henüz yeni başlıyor ve gerek artan maliyetler gerekse talepteki belirsizlik sebebiyle herkes biraz tedbirli davranıyor.

Batu Mermer Üretim Müdürü Mihraç Topbaş:

“Ekskavatörde başımızı ağrıtmayan HİDROMEK oldu!”

15 yıldır Batu Mermer’de üretim müdürü olarak görev yapan Mihraç Topbaş, ocaktaki temel önceliklerinin, üretimin durmaması olduğunu belirterek, “Bu kapsamda en büyük yardımcımız makinelerimiz. Bizim için makinelerin verimliliği ön planda gelir” dedi.

Mihraç Topbaş, HİDROMEK ekskavatörleri hakkında şunları söyledi: “2014 yılında tercihimizi yerli üretimden yana kullanarak, ilk HİDROMEK ekskavatörümüzü aldık. Daha önce farklı makineleri deneyimlemiştik. Başımızı ağrıtmayan marka HİDROMEK oldu. HİDROMEK ekskavatörlerin yürüyüş takımları dayanıklı. Ayrıca HİDROMEK güç ve performans olarak da son derece tatmin edici ve kendini sürekli geliştiriyor. Bu gelişimi parkımıza geçtiğimiz yıl dahil ettiğimiz HMK 390 LC HD’de de gördük. Daha heybetli oluşunun yanı sıra gücünün arttığını da gözlemledik. Önümüzdeki süreçte HİDROMEK’ten mermer ocakları için bir yükleyici beklentisi içindeyiz.

Batu Mermer Formeni Mehmet Akif Kıl:

“HİDROMEK makinesine sahip çıkıyor”

2014 model olan ilk HMK 370 LC HD makinemiz 19 bin saate geldi ve hâlâ saat gibi çalışıyor. Yeni HMK 390 LC HD ise hem şasi hem görünüm hem de performans olarak daha da geliştirilmiş. Kendine özgü beyaz rengi, yenilenen kabini ve artırılmış performansından hem bizler hem de operatörlerimiz memnun kaldık. Makine rahatlığıyla da operatörlerimizin beğenisini kazandı.

Tüm fonksiyonların tek bir ekranda toplanması apayrı bir kolaylık katıyor. HİDROMEK satış sonrasında da makinesine sahip çıkıyor. İhtiyacımız olduğu zaman servis hızla müdahale ederek sorunlarımızı çözüyor. Yedek parçalarımızı da diğer markalara kıyasla çok daha kısa süreler içerisinde temin edebiliyoruz.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina