Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Alçısan Madencilik ekskavatör parkını tamamen HİDROMEK’e çevirdi
Alçısan Madencilik ekskavatör parkını tamamen HİDROMEK’e çevirdi

Alçısan Madencilik Tesis Müdürü Erkan Savin:

“Ne yöne bakarsak bakalım, taleplerimize cevap verecek bir HİDROMEK ekibi buluyoruz!”

Alçı Taşı üretimi yapan Eskişehir Sivrihisar merkezli Alçısan Madencilik, ekskavatör parkını tamamen HİDROMEK’e çevirdi. Şirket, önceden sahip olduğu HMK 370 LC ile 50 milyon metreküp rezervli maden sahasında sökü yaparken, iki adet yeni HMK 230 LC ile de ebatlandırma işlemini daha yüksek bir verimle gerçekleştirmeye başladı.

İnşaat sektöründe rüştünü ispatlayan firmalar, faaliyet alanlarını koruyarak uzun yıllar güvenle hizmet verdiği gibi, bazıları da birbirini tamamlayıcı alanlarda yer alarak iş hacmini büyütmeyi tercih edebiliyor. Tiftik Grup da başta hazır beton olmak üzere madencilik ve inşaat projeleri alanlarında Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren bir firma.

Grubun iki maden şirketinden birisi olan Alçısan Madencilik ise Eskişehir’in Sivrihisar beldesi Oğlakkıran mevkiindeki tesisinde alçı taşı üretimi gerçekleştiriyor. Maden sahalarının en önemli unsuru olan ve üretimi sağlayan iş makineleri de Alçısan’ın hassasiyetle üzerinde durduğu emtialar. Son iki yıl üst üste HİDROMEK’ten ekskavatör alımı yapan şirketin Tesis Müdürü Erkan Savin ile Sivrihisar’da Alçısan Madencilik’in çalışmalarını ve yeni yatırımlarını konuştuk:

Kendinizden ve firmanızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Alçısan Madencilik, Tiftik Grup bünyesinde 2008 yılında kuruldu. Alçı taşı üretiyoruz ve kırma eleme ebatlandırma tesislerimizde çimento, gaz beton ve alçı fabrikalarına hammadde temini yapıyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne kadar da kendimizi geliştirerek yer aldığımız bölgemizde ses getirdik.

Tiftik Grup ise İskenderun ve Adana bölgelerinde ağırlıklı beton santralleri ve maden sahaları olan lider bir firma. Grubumuzun bir diğer firması olan Altınova Madencilik de Adana’da bölgede kum üretimi sağlıyor. Aynı zamanda grup bünyesinde kendi inşaat projelerimiz mevcut. Bu kapsamda Eskişehir’den Antalya’ya, Ankara’dan Edirne’ye kadar tüm fabrikalara hammadde temin ediyoruz.

Ne kadar bir rezerve sahipsiniz?

Alçı taşını nasıl üretiyorsunuz? Alçısan olarak 1.455 hektar ruhsatlı alanımızda; tahmini olarak 50 milyon ton ve 31 metre yüksekliğinde alçı taşı rezervimiz bulunuyor. Yıllık 1 milyon ton üretim hedefini yakaladık diyebiliriz. Bu rezervin olduğu bölgeyi katmanlara bölerek kırım işlemini gerçekleştiriyoruz. Patlatma yapmadan daha kaliteli ve temiz çalışıyoruz. Bu kapsamda iş makineleriyle söküm yapıyoruz. Ardından ebatlandırmalarla konkasör hattına, tüvenan olarak ya da doğrudan fabrikalara sevk ediyoruz. Ayrıca yılın belirli zamanlarında farklı kırım makinelerini de kiralayarak üretim hacmimizi arttırıyoruz.

Bir işletmeci olarak alçı taşıyla çalışmanın zorlukları neler?

Taşın kayaç yapısı, diğer sert madenlere göre daha hafif ve yoğunluğu 1.22 gr/ cm3 oranında. Suyu görünce gevşeyen, sıcak havada tozan, çabuk kuruyan, rüzgarla ise daha hızlı tepki veren bir malzeme. Yaz aylarında gerekli önlemleri alarak tozumayı düşürüyoruz. Çalışma ortamımızı kontrol altında tutmak ve iş makinelerimizi korumak için sulama yapıyoruz. Kışın ise tam tersine yağmurdan korunmaya çalışmak ve ortamı kuru tutmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Makinelerin çalışacağı hatlara kuru malzeme seriyor, kaymayı ve kaza riskini en aza düşürmeye çalışıyoruz. Kısacası alçıyı sulandırdığımızda ne görüyorsak, onun daha aşırısı karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla sahanın kaygan olmaması ve ince balçık yapısıyla kaplanmaması gerekiyor. Makineleri de bu çamurdan korumak için sık sık yıkama işlemi yapıyoruz.

Aynada ya da zeminde malzemeyi sökümde ve taşımada hangi makineleri kullanıyorsunuz?

Büyük tonajlı ekskavatörle söküm yapıyor, daha düşük tonajlı iki ekskavatörle ise ebatlandırmayı gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 1,5 -2 metrelik blokları 70-80-90 cm’lik kayaçlara indirgiyoruz. Ayrıca gönderileceği alçı, çimento veya gaz beton fabrikasına göre 40-50 cm ebat veya toz halinde de verebiliyoruz. Kamyonlara yüklemede de iki adet yükleyiciyle çalışmaktayız.

“Müşterilerimiz birkaç farklı yerden malzeme almak yerine sadece Alçısan ile çalışıyor”

Bu işte sizi tercih edilir kılan nedir ve müşterilerinize ne gibi farklar yaratıyorsunuz?

Öncelikle kalite, müşteri memnuniyeti geliyor. Sonrasında ise kapasitelere cevap veriyoruz ve talepleri karşılıyoruz. Böylece müşterilerimiz birkaç farklı yerden malzeme almak yerine sadece Alçısan ile çalışıyor. Mevsim koşullarına göre önlemleri aldığımız için de hem üretimde hem de nakliyeden kaynaklı aksamaları müşterimize yaşatmıyoruz. Bunlar da bizim öncelikli tercih edilmemize etken oluyor.

Üründe kaliteyi nasıl sağlıyorsunuz?

Alçıtaşının içine karışan kirlilik oranlarını en düşük seviyede tutuyoruz. Makine parkımız sayesinde de farklı işlemlerle bunu sağlıyoruz. Alçı malzemesinin arasında kil damarları olabiliyor. Bu damarları gözle gördüğümüz anda, olduğu yerde, konkasör hattı müdahalesiyle bertaraf etmeye çalışıyoruz. Ayrıca patlatmaya da girmiyoruz, aksi takdirde materyaller birbirine karışıyor. Aksi takdirde ayrıştırmak için yüksek maliyetler doğabilir. Tozlu yüzeylerde çalışmıyoruz ve hoşumuza gitmeyen yerleri atık alanına çekiyoruz. Bu sebeplerden ötürü de kalitemizin yüksek olduğunu düşünüyorum.

“HİDROMEK’te her zaman muhatap bulduk ve işini önemseyen insanlarla tanıştık”

HİDROMEK ile olan geçmişinizden bahseder misiniz?

İlk defa 2017 yılında parkımıza henüz 4.000 saatte olan 2013 model HMK 370 LC ekskavatör alımı yaptık. Bu makinemizi sökümde çalıştırdık ve 2 adet farklı markalı küçük sınıf ekskavatörle besledik. HİDROMEK bizi performansıyla etkilerken, en büyük faydayı ilgi, alaka ve servis desteğiyle gördük. HİDROMEK’te her zaman muhatap bulduk ve işini önemseyen insanlarla tanıştık. Biz hem Ankara’ya hem de Eskişehir’e 120 km mesafedeyiz. Ancak ne yöne bakarsak bakalım taleplerimize cevap verecek bir HİDROMEK ekibi buluyoruz.

Bu memnuniyet beraberinde iş birliğinizi artırdı mı?

Evet, memnuniyetimizle birlikte HMK 370 LC’nin ardından, daha küçük sınıf ekskavatörlerimizde de HİDROMEK’i tercih ettik. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl yeni H4 Serisinden yeni bir HMK 230 LC aldık. Bu makineden de duyduğumuz memnuniyetin üzerine, bu yıl da 2022 model bir adet HMK 230 LC’yi daha parkımıza kattık. Böylece tüm ekskavatörlerimiz farklı markadan tek bir markaya dönmüş oldu. HİDROMEK’lerimizin desteğiyle daha güzel işler çıkaracağız.

“Serilik önemli, ayrıca HMK 230 LC muadillerine göre ekstra güçlü olmasıyla da öne çıkıyor”

H4 Serisi makinelerde sizin beğendiğiniz yönler neler oldu?

Öncelikle makineler çok pratik ve çevik. İstediğimiz noktaya girebiliyorlar. Bu sınıf makinelere göre serilik önemli. Ayrıca HMK 230 LC diğer markalara göre ekstra güçlü olmasıyla da öne çıkıyor. Ayrıca teknolojisiyle operatöre de son derece yardımcı. Örneğin bir operatörün yaptığı hatalar makineyi yorabilir de yüceltebilir de. HMK 230 LC, operatörün eksiklerini ve göremediklerini bildiriyor.

Makineler 24 saat 3 vardiya çalıştığı için herhangi bir sorunda, kaçakta uyarı verebiliyor. Yüksek ritimlerde çalıştığında hararet, ısı dereceleri, yağ ısıları gibi konularda tek tek bilgi de sunuyor. HİDROMEK de dışarıdan makinenin kullanım şeklini takip ediyor. Bu kapsamda SmartLink takip sistemini kullanıyoruz ve raporlarla makine durumlarını daha iyi değerlendirebiliyoruz.

SmartLink takip sistemi size neler kazandırdı?

Biz geniş bir alanda faaliyetteyiz ve en yakın makinemiz 1,5 km ötede çalışıyor. Dolayısıyla gözle kontrol edemiyorsanız bir takip programına ihtiyaç duyarsınız. Biz de bu sayede; makinenin ne kadar boşta kaldığını, rölantide ve güçte ne kadar çalıştığını, motorun zorlandığı durumları, tepkimelerini alabiliyoruz. Örneğin yaşadığımız yaz aylarında gündüz sıcaklıkları 40 dereceleri bulabiliyor. Böyle durumlarda makinelerin birkaç saat dinlenmesi gerektiğini programla anlıyoruz. Nihayetinde makinelerin 3-5 derece düşmelerini sağlıyor ve gece çalışmalarıyla da işimizi tamamlıyoruz. Ayrıca program sayesinde yakıt tüketim oranlarına da hakimiz.

“HİDROMEK operatörlere memnuniyet ve konfor sağlıyor”

Operatör memnuniyeti açısından baktığınızda neler söylemek istersiniz?

Yeni sessiz kabin, güçlü klima, dokunmatik ekranlar, ayak pedalı ve tercihe göre joystick kullanımı operatörlere memnuniyet ve konfor sağlıyor. Geri görüş kamerası olması ve iyi konumlandırılmış aynalar da çalışmalarda operatörlerimize kolaylık sağlıyor. Ayrıca dış görünüş olarak estetik bir tasarıma sahip olması da onları cezbediyor.

Makinelerin dayanımı konusunda izlenimlerinizi aktarır mısınız?

2021 model HMK 230 LC makinemizi bir senedir kullanıyoruz. 5.312 saate ulaştı ve işimizi durduracak bir problemle karşılaşmadık. Diğer bir marka olan eski makinemizle bom sorunları yaşadık. Ancak HMK 230 LC’ler, yüksek tempo, zorlu iklim şartları ve 24 saat çalışmaya karşın ne bomlarda ne de hortumlarda sorun çıkarmadı.

Servis hizmetini nereden alıyorsunuz?

HİDROMEK Ankara merkez servisten destek alıyoruz ve tüm makinelerimiz için bakım anlaşmamız bulunuyor. Makinelerimizin bekleme lüksü olmadığı için ihtiyacımız olan güvenilir bir iş ortağına ihtiyacımız var. HİDROMEK de hem ürünleriyle hem servis hizmetiyle bunu bize başarıyla sağladı. Çünkü bazen başka markalarda, bakım onarım taleplerimize 1 hafta sonra cevap bulabiliyorduk. HİDROMEK ise en geç ertesi gün mutlaka yanımızda oluyor.

Son olarak işinizde günümüz piyasasını nasıl değerlendirirsiniz?

Oldukça canlı günler yaşıyoruz ve stok çalışamıyoruz. Çünkü ürettiğimizi pazara anında sunuyoruz. Sevkiyatlar hızlı ve talep yoğun biçimde ilerliyor. Tedarik zincirimizi de elimizden geldiğince aksatmamaya özen gösteriyoruz. Sunduğumuz bu güven neticesinde, uzun yıllardır aynı fabrikalarla çalışmaya devam ediyoruz. Tekirdağ’dan Ankara ve Antalya’ya 550 km’leri bulan bir nakliye zincirine sahibiz.

Operatörlerin Gözüyle HMK 230 LC

Musa Alemdar & Veysel Benice

Çalıştığımız iki HMK 230 LC’den 2021 model olan makinemizle 5.000 saati devirdik. Son derece modern, konforlu ve teknolojik yapıya sahip. Kabinde koltuk rahatlığı ve klimasıyla her mevsim keyifli çalışıyoruz. Çünkü bizim gibi yoğun çalışanlarda konfor çok önemli. Güç ve serilik olarak baktığımızda da fazlasıyla memnunuz. Ağırlıklı olarak kırıcıda kullanıyoruz. Hem kalkış hem dönüşlerde bize performans ve zaman kazandırıyor. Bu sayede yüke girme dışında, kamyon yüklemelerinde de hızlı davranıyoruz ve diğer marka makinelere göre daha fazla üretim yapabiliyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina