Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - XCMG Türkiye, distribütörü ENKA Pazarlama ile hedef büyütüyor!
XCMG Türkiye, distribütörü ENKA Pazarlama ile hedef büyütüyor!

XCMG Türkiye, güçlü ve tecrübeli distribütörü ENKA Pazarlama ile hedef büyütüyor!

6 yıldır Türkiye’de kendi şirketiyle faaliyet gösteren Çinli dev iş makineleri üreticisi XCMG; fore kazık, platform, diyaframlı kepçe, silindir ve greyder gibi ürünlerini ise distribütörü ENKA Pazarlama güvencesiyle sektöre sunuyor.

Türkiye iş makineleri sektörü; uzun yıllardır pazara sunulan yerli, ABD’li, Avrupalı, Japon ve Koreli markaların yanında, özellikle son 10 yıldır sayıları artan ve rüştünü dünya çapında ispatlamış Çinli üreticileri de ağırlıyor. Bu üreticiler arasında olan XCMG ise 180’den fazla ülkede satış gerçekleştirmiş bir iş makinesi devi. Şirket, ülkemizde ise XCMG Türkiye adıyla kurduğu yapıyla yönetiliyor ve sahip olduğu distribütörleri aracılığıyla çeşitli ürünlerinin satışını sağlıyor.

Distribütör seçiminde kılı kırk yaran hassasiyetle davranan XCMG Türkiye’nin en önde gelen iş ortakları arasında ise ENKA Pazarlama yer alıyor. ENKA’nın pazar tecrübesi ve satış ağının oldukça değerli olduğunu vurgulayan XCMG Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Sinan Keskin, son 3 yıldır ENKA ile giderek büyüyen bir sinerji yarattıklarının da altını çiziyor. Biz de kendisiyle bu iş ortaklığını enine boyuna masaya yatırdık:

Öncelikle firmanız XCMG hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Xuzhou İnşaat Makinaları Group Co., ltd. (XCMG) 1943 yılında kuruldu. 1957 yılında ise ilk kule vinci üretimi ile inşaat makineleri sektörüne giriş yaptı. Şirket, daha sonra resmi olarak sektörün ilk grup firması haline geldi. 1996 yılında Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başladı. 2003 yılına gelindiğinde ise ülkesinde inşaat makineleri endüstrisinde hem operasyonlarda hem de satış gelirlerinde 10 milyar yuandan fazla üretim geliri elde eden ilk şirket oldu. 2011 yılında da küresel iş makineleri sektöründe ilk beşe girmeyi başardı.

Şirketin bu başarısı günümüzde hangi düzeyde seyrediyor?

Dünyanın en iyi inşaat ekipmanı üreticilerinin satışlarına göre listelendiği KHL’nin “Yellow Table” isimli tablosunda XCMG, dünya genelinde sektördeki üçüncü sırayı elde etti. Şirketin en son yayınlanan tabloda belirtilen satışları, 15,1 milyar ABD dolarını aştı. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda, XCMG’nin son yıllarda elde ettiği hızlı büyümeyi görmek mümkün. Ayrıca XCMG’nin inşaat makineleri pazarında kapladığı yerin, geçtiğimiz senelerde büyük ölçüde genişlediğini ve bu sene de genişlemeye devam ettiğini de söyleyebiliriz. Şirket, şu anda “Çin'in En iyi 500 Şirketi” listesinde 65., “Çin'in En İyi 100 İmalat İşletmesi” listesinde 44. ve “Çin'in En İyi 100 Makine Üreticisi” listesinde de 2. sırada yer alıyor.

XCMG Türkiye yapılanmasından bahsedebilir misiniz?

2016 senesinde XCMG Türkiye'yi oluşturmak adına ilk adımlar atıldı. İlk halini aldıktan sonra çalışkan ve yetenekli bir ekip kurma yönünde çalışmalara geçildi. İş makineleri sektöründeki 40 yıllık tecrübesi ve müşterilerde yarattığı güvenle birlikte, takımın ilk üyesi 2017 yılında Suat Kıral oldu. Onun çabalarıyla da şirketimiz şekillenmeye başladı. Daha sonrasında ise ekibe satış sonrası ve yedek parça ile satış-pazarlama departmanları eklendi. XCMG Türkiye, bugün yetenekli ve başarılı bireylerin ekibe dahil edilmesiyle genişlemeye devam ediyor. Büyümeyle birlikte gerekli birimlerin kurulması da elbette önemli. Bu genişlemenin odağında ise distribütörlerine ve müşterilere gereken desteği vermek yer alıyor diyebiliriz.

“Makinelerin satışından sonra da hem müşterilere hem de distribütörlere desteğe devam ediyoruz”

Şirketin nasıl bir satış ve satış sonrası yapılanması bulunuyor?

Ekibimiz ürünlerin üretiminden teslimatına kadar tüm süreci yakından takip ediyor. Süreçlerin hızlı ve eksiksiz tamamlanması adına fabrikalarla sürekli iletişim içerisinde kalıyoruz. Bu doğrultuda satış ve pazarlama ekibimiz de XCMG ürünlerinin Türkiye pazarında tanınması ve yaygınlaşmasını hedef alarak çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda koşulsuz müşteri memnuniyetini ilke edinen şirketimiz, XCMG makinelerini tercih eden müşterilerin her ihtiyaç duyduklarında yanlarında olmak adına satış sonrası hizmetler ekibinin güçlü olmasına da özen gösteriyor. Makinelerin satışından sonra da hem müşterilere hem de distribütörlere desteğe devam ediyoruz. İhtiyaç duyulabilecek tüm yedek parçaları eksiksiz bir biçimde distribütör raflarında bulundurup takibini yapıyoruz.

XCMG Türkiye, titizlikle faaliyet gösteren bir ağa sahip diyebilir miyiz?

XCMG Türkiye ekibi olarak distribütörler aracılığıyla servis edilen hizmetin kontrolünü sağlıyoruz. Bu noktada XCMG ürünlerini satın alan herkese gerekli ilgi ve alakanın gösterilebilmesi için distribütörler ile birlikte hareket etmek bizim için önem arz ediyor. Kısacası distribütörlerin her daim desteklenmesi, satış-pazarlama ve satış sonrası hizmetler alanlarında istenebilecek materyal ve eğitimlerin temin edilmesi için üstün hassasiyet gösteriyoruz. Hedeflerimize emin adımlarla yürürken, ülke genelinde ve inşaat sektöründeki nüfuzumuzu artırıyoruz. Bu esnada da Türk kültürünü ve geleneksel değerlerini de her zaman göz önünde bulundurmaya özen gösteriyoruz.

Ürün hattınız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

XCMG geniş bir ürün yelpazesine sahip. Markanın bu kapsamda; inşaat makineleri, madencilik makineleri, ağır hizmet kamyonları, sanitasyon ekipmanları, komponent ve bileşenler, fabrikasyon binalar, finansal hizmet ve bilgi teknolojilerini kapsayan ticaret ve yeni iş formlarında 60'tan fazla iş kolu bulunuyor.

XCMG için dünyada hangi pazarlar ön planda yer alıyor?

Son zamanlarda Avrupa ve Kuzey Amerika'nın gelişmiş pazarları, XCMG için son derece önemli mecralar haline geldi. Şirket, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da yerel ekipler oluşturma, bu bölgelerde ihtiyaç duyulabilecek özellikli makineler geliştirme ve piyasaya sürme yolunda çabalarını yoğunlaştırıyor. XCMG ürünleri üstün kalitesiyle dikkatleri çekerken, yerel bireyleri şirket bünyesinde barındırmak ve bu bölgelerle etkin bir şekilde iletişim kurmak da öne çıkan konular arasında yer alıyor.

“XCMG Türkiye olarak Türkiye iş makineleri pazarının potansiyelinin farkındayız”

ENKA Pazarlama ile olan iş birliğiniz nasıl başladı?

XCMG olarak Türkiye iş makineleri pazarının potansiyelinin farkındayız. Alan bilgisi ve tecrübemizle, bu genişlemeyi mümkün kılacak yeni ekip üyelerini aramıza kattık. Bu kapsamda ENKA Pazarlama, 2019 yılında distribütör listemize dahil edildi. Günümüzde fore kazık, platform, diyaframlı kepçe, silindir ve greyder gibi XCMG ürünlerinin satışını ENKA üstleniyor.

“ENKA’yı çekici kılan faktörler arasında Türkiye genelindeki 7 bölge satış ofisi, geniş alt bayilik ağı, satış ve servis hizmeti olanakları öne çıkıyor”

Neden ENKA Pazarlama ile çalışmayı tercih ettiniz?

1972 senesinden bu yana faaliyetlerine devam eden ENKA Pazarlama, senelerdir Türkiye iş makineleri pazarında güçlü bir oyuncu olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin iş ve inşaat makineleri ile kaldırma ekipmanlarında lider konumunda olduğunun bilincindeyiz. Bu yüzden ENKA’nın güçlü desteği ile yolumuza devam ediyoruz. ENKA’yı çekici kılan faktörler arasında ise Türkiye genelindeki 7 bölge satış ofisi, geniş alt bayilik ağı, satış ve servis hizmeti olanakları öne çıkıyor. Aynı zamanda ENKA, İstanbul ve Mersin’de serbest bölgelere sahip olmasıyla da makinelerin yurtdışından tedariki ve dağıtımı süreçlerinde bizimle birlikte çalışıyor. Yine Hitachi başta olmak üzere, temsil ettikleri markaların satış ve satış sonrası hizmetlerinde göstermiş olduğu üstün başarıyı da yakından gözlemledik. Bu iş birliğiyle benzer bir başarıyı elde etmeye ve Türkiye pazarında büyük bir paya sahip olacağımıza inanıyoruz.

ENKA iş birliğiyle sunulan ürünlerin rekabetteki temel teknik avantajları neler?

XCMG ürün gamında bulunan tüm yol, platform ve zemin güçlendirme ekipmanlarının tamamının satışı ve satış sonrası hizmetleri, ENKA Pazarlama ile yapılan iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. XCMG’nin son teknoloji ürünlerini, Türkiye pazarına göre tasarlanmış biçimde sunuyoruz. Ürünler, bölgelerin kendine özgü koşulları ve çalışmaların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak gerekli özelliklerle donatılıyor. Operatör rahatlığının öncelikli görüldüğü ürün yelpazesi, Türkiye pazarında çekici donanımlarıyla ve rekabetçi fiyatlarıyla yer alıyor.

XCMG olarak Türkiye’deki bayilerinize ve nihai müşterilerinize servis ve yedek parça desteği açısından nasıl bir güvence ve avantaj sunuyorsunuz?

XCMG Türkiye olarak makinelerinin satışı sonrasında de her zaman müşterilerin yanında olmanın öneminin farkındayız. Bu sebepten ötürü, servis ve yedek parça konularında ek hassasiyet gösteriyoruz. Sürecin etkin takibi açısından, ekibimize servis ve yedek parça sorumlusunu da ekledik. Böylece ENKA Pazarlama aracılığıyla satılan iş makinelerine dair oluşan herhangi bir soru ve sorunda, XCMG güvencesi ile müşterilere gereken her destek olabildiğince çabuk sağlanıyor. Yine XCMG ana merkezinden Türkiye pazarında görev almaları için gönderilen ürün müdürleri ve servis sorumluları, her daim XCMG Türkiye ekibini destekliyor. Bu sayede, XCMG ana merkezi ile de sürekli irtibat sağlanıyor ve gerekli bilgi ve yardım akışı kesintisiz sürüyor. ENKA Pazarlama ise makinelerin bakımlarının yapılması ve yedek parçaların stoklarda bulundurulması gibi konularda bizimle birlikte hareket ediyor.

“Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika’yı bir noktada buluşturan stratejik konumundan olabildiğince faydalanmayı hedefliyoruz”

Bu ürün gruplarında Türkiye pazarının genel durumu, geleceği ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

XCMG Türkiye, ülkemiz iş makineleri pazarına yönelik kendi hedefleriyle birlikte, XCMG'nin küresel hedeflerini de gerçekleştirmek adına faaliyetler gösteriyor. Bu kapsamda, çevresel ve sürdürülebilir kalkınma konularında aktif olarak adımlar atıyoruz. Ek olarak, Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika’yı bir noktada buluşturan stratejik konumundan da olabildiğince faydalanmayı hedefliyor ve pazar payımızı genişletmeyi planlıyoruz. Ayrıca ilk safhalarda Avrupa olmak üzere tüm çevre ülkelere XCMG ürünlerinin ve yedek parçalarının hızlı teslimatını sağlamak için bir lojistik merkezi kurma yönündeki çalışmalarımız devam ediyor. XCMG Genel Merkezi ise bizi bu yolculuğumuzda mümkün olduğunca destekliyor ve yolun her noktasında Çinli uzmanlardan faydalanıyoruz.

“XCMG gelecekte otonom makineler, elektrikli tahrik ve telematik sistemleriyle ürün yelpazesini daha da genişletmeyi hedefliyor”

XCMG’nin geleceğe dair global hedefleri, yatırımları ve Ar-Ge çalışmaları hakkında neler söylersiniz?

XCMG ürünleri dünya genelinde 187 ülke ve bölgede satılıyor. Almanya, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan da dahil 10'dan fazla ülkede XCMG Ar-Ge merkezleri, üretim tesisleri ve fabrikaları yer alıyor. Şirket, yakın zamanda Schwing de dahil olmak üzere üç Avrupalı şirketi bünyesine kattı. XCMG aynı zamanda ulusal düzeyde bir "yeşil" fabrikaya ve ulusal yeşil tedarik zinciri yönetimi kuruluşuna da sahip. Şirket gelecekte ise otonom makineler, elektrikli tahrik ve telematik sistemleriyle ürün yelpazesini daha da genişletmeyi hedefliyor. Ayrıca tüm verilerin görülebilmesi ve paylaşılabilmesi için bir filodaki tüm makinelerin birbirine bağlanması da hedeflenen konular arasında.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina