Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - XCMG ekskavatör ve yükleyiciler Hakan Makina’ya soruluyor
XCMG ekskavatör ve yükleyiciler Hakan Makina’ya soruluyor

XCMG ekskavatör ve yükleyiciler Hakan Makina’ya soruluyor

İş makineleri sektöründe yılların tecrübesine sahip bir ekip tarafından kurulan Hakan Makina, 2017’den bu yana distribütörü olduğu XCMG ekskavatör ve yükleyicilerle pazardaki gücünü her geçen gün artırıyor.

Hakan Makina, Türkiye’deki çalışma koşullarına ve kullanıcı ihtiyaçlarına uygun özelliklerle donattığı XCMG ürünlerini, rekabetçi fiyatlarla pazara sunuyor. Firma, önümüzdeki günlerde lansmanını yapacağı elektrikli yükleyicilerle bir yandan teknolojide geldiği seviyeyi gözler önüne sererken diğer yandan çalışmaların daha verimli ve daha doğa dostu şekilde yapılabilmesini sağlayacak.

Hakan Makina Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Palabıyık, XCMG ile olan iş birliklerinin temeli, faaliyetleri ve hedefleri üzerine sorularımızı yanıtladı.

Hakan Makina hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Doksanların başında Ankara’da üç ortaklı bir firma kurarak, ikinci el iş makinesi alım satımına başladık. Diğer sektörlerde daha önceden edindiğim tecrübelerim sayesinde kısa sürede başarılı olduk. 1996-1998 arası Samsung iş makineleri İç Anadolu bölge bayiliği yaptık. 1999 yılında Doosan markasının İç Anadolu Bölge Satış Bayiliğini alma şansımız oldu. 2002 yılına kadar da kendileriyle iş birliğimizi devam ettirdik. 2003 yılında Hyundai markasının iş makineleri İç Anadolu Bölge Satış Bayiliğini aldık ve 2008 yılına kadar devam ettirdik. 2007-2010 yılları arasında ise OKB hidrolik kırıcılarının Türkiye distribütörlüğünü yürütmekle görevliydik.

2014 yılı itibariyle faaliyetlerimize kurduğumuz Hakan Makina firması ile devam ettik. 42 farklı ülke olmak üzere yüzlerce ikinci el makine satışını ve aynı anda çeşitli müteahhitlik işleri ile de ilgilendik. 2017 yılında XCMG markasının Türkiye distribütörlüğünü aldık. Günümüzde Hakan Makina firması Ankara Ostim’de 14.000 m2 alan üzerine kurulu tesislerinde, tüm faaliyetlerini aynı anda sunabilecek kapasiteye ulaşmıştır.

XCMG hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Xuzhou inşaat Makinaları Group Co., Ltd. (XCMG) 1943 yılında kurulmuştur. 1957 yılında XCMG, ilk kule vincinin başarılı üretimi ile inşaat makineleri sektörüne girmiştir. XCMG firması daha sonra resmi olarak oluşturulmuş ve sektörün ilk grup firması haline gelmiştir. 1996 yılında ise Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başlamıştır. 2003 yılında XCMG, ülkesinde inşaat makineleri endüstrisinde hem operasyonlarda hem de satış gelirlerinde 10 milyar Yuan'dan fazla üretim yapan ilk şirket olmuştur. Daha sonrasında ise, 2011 yılında küresel iş makineleri sektöründe ilk beşe girmeyi başarmıştır.

“XCMG’nin küresel iş hacmi 15,1 milyar doları aşıyor”

Dünyanın en iyi inşaat ekipmanı üreticilerinin satışlarına göre listelendiği ve yayınlandığı KHL’nin “Yellow Table” isimli tablosunda XCMG, sadece Caterpillar ve Komatsu firmalarının arkasında kalarak dünya genelinde sektördeki üçüncü sırayı elde etmiştir. Şirketin en son yayınlanan tabloda belirtilen satışları, 15,1 milyar ABD dolarını aşmıştır. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda şirketin son yıllarda elde ettiği hızlı büyümeyi görmek mümkündür.

XCMG'nin inşaat makineleri pazarında kapladığı yerin geçtiğimiz senelerde büyük ölçüde genişlediğini ve bu sene de genişlemeye devam ettiğini söylemek mümkündür. XCMG, şu anda Çin'in En iyi 500 Şirketi listesinde 65., Çin'in En İyi 100 İmalat İşletmesi listesinde 44. ve Çin'in En İyi 100 Makine Üreticisi listesinde 2. sırada yer almaktadır. “Biz de bu geniş üretim ve satış ağının bir parçası olmak istedik”

XCMG ile olan iş birliğiniz nasıl başladı?

XCMG Türkiye’nin resmi olarak distribütörü olmadan önceki süreçte de XCMG’nin dünya çapındaki başarılarından bir süredir takip etmekteydik. Türkiye’de ve yurtdışında bulunan müşterilerimizden XCMG için yoğun talep gelmeye başlamıştı. Bu doğrultuda Türkiye pazarında XCMG distribütörlerinin var olup olmadığını araştırmaya başladık. Yolumuz Suat Kıral ile kesişti, XCMG Türkiye yapılanmaları hakkında bilgi edindik ve çok güçlü distribütörlerle çalıştıkları öğrendik. Biz de bu geniş üretim ve satış ağının bir parçası olmak istedik.

Bu alanda neden XCMG ile birlikte çalışmayı tercih ettiniz ve iş birliğiniz hangi ürün gruplarını kapsıyor?

Hakan Makina olarak 30 seneyi aşkın bir süredir iş makinası sektöründe alım satım faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Bu süre zarfında birçok dünya çapında ün kazanmış ve sektörde adını duyurmuş marka ile iş birliği yapma fırsatı elde ettik. Son senelerde Çin menşeili mallara olan talebin arttığını fark etmemizle XCMG’ye olan ilgimiz yavaş yavaş şekillenmeye başladı.

“Satışlarımız her sene katlanarak artmaya devam ediyor”

2017 senesinden itibaren XCMG ürünlerinden ekskavatörlerin ve yükleyicilerin Türkiye pazarındaki satışlarını üstleniyoruz. Satışlarımız her sene katlanarak artmaya devam ediyor ve müşterilerimizin XCMG ürünlerinden memnun kaldıklarını hatta birbirlerine tavsiye ettiklerini duyuyoruz. XCMG ürünlerinin bizim çabalarımız olmadan dahi kendilerini pazarda sattırabilmesi, bizi gerçekten çok mutlu ediyor.

XCMG ekskavatörlerin ve yükleyicilerin satış sonrası hizmetleri de Hakan Makina ile yapılan iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir. XCMG’nin son teknoloji ürünleri, Türkiye pazarına göre tasarlanarak, bölgenin kendine özgü koşulları ve çalışmaların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak gerekli özelliklerle donatılmıştır. Operatör rahatlığının öncelikli görüldüğü XCMG ürünleri, Türkiye pazarında çekici donatımlarıyla ve rekabetçi fiyatlarıyla yer almaktadır.

Hakan Makina’nın pazarlama çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hakan Makina XCMG distribütörlüğünü yaptığı süreçte pazarlama çalışmaları üzerinde ciddi anlamda yoğunlaşmıştır. Sosyal medya hesaplarına ağırlık verdik, düzenli yapılan ilginç paylaşımlar sayesinde büyük bir takipçi ve müşteri kitlesine eriştik. Forum Makina gibi sektörde uzun yıllardır önemli yer edinmiş dergilerle de zaman zaman çalışmalar gerçekleştirerek adımızı Türkiye pazarında duyurmaya devam etmek istiyoruz.

Bu çalışmaların yanı sıra Hakan Makina belli aralıklarla, özel günleri de göz önünde bulunduracak şekilde kendi personeliyle beraber müşterilerinin de katıldığı organizasyonlar düzenlemektedir. Mangal günleri, öğle yemekleri vb. düzenlenen bu organizasyonlar arasında saymak mümkündür. Bu organizasyonlar sayesinde Hakan Makina olarak hem personelimizi mutlu ve verimli tutmayı, hem de müşterilerimizle iletişimi koparmayarak gelecek iş birliklerinde güzel beraberlikler yakalamayı umuyoruz.

“Önümüzdeki günlerde XCMG elektrikli yükleyicilerin lansmanını yapacağız”

Hakan Makina’nın gelecek dair hedefleri ve projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hakan Makina son dönemlerde çalışmalarını satışları arttırmak ve Çin’deki merkez ile ortak belirlenen hedeflere ulaşmak üzere yoğunlaştırmıştır. Bu sebeple Hakan Makina geçtiğimiz günlerde kendi satış ekibine ve bayilerine, sektörde bir ilki gerçekleştirerek, satış hedeflerine ulaşmalarını teşvik etme amacıyla çeşitli bonusların ve hediyelerin verileceği bir kampanya çalışması başlattı. Bayilerimiz satışlarını artırırken aynı zamanda sıfır bir araba kazanma fırsatını yakalayacak. Bu kampanya sayesinde hem bayilerimiz kazançlarını arttırma imkânı elde edecek hem de biz Çin ile birlikte belirlediğimiz agresif hedeflerimize kolaylıkla ulaşmış olacağız.

Hakan Makina bunlarla yetinmeyecek, önümüzdeki günlerde lansmanını yapacağımız XCMG elektrikli yükleyicileri de ürün gamına katarak müşterilerimize sunacağız. Yeni elektrikli yükleyiciler sayesinde, çalışmaların daha verimli gerçekleştirilmesi sağlanacak ve daha doğa dostu makineler Türkiye pazarına tanıtılacak.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina