Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - Türkiye’de 90.000 saatte hala aktif olarak çalışan Komatsu iş makinesi var
Türkiye’de 90.000 saatte hala aktif olarak çalışan Komatsu iş makinesi var

Türkiye’de 90.000 saatte hala aktif olarak çalışan Komatsu iş makinesi var

Makine sektörünün öncü markalarından Komatsu’nun Türkiye distribütörü Temsa İş Makinaları’nın İş Makinası Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Direktörü Burçak Birand sorularımızı yanıtladı.

Bir iş makinesinin ekonomik ömrü ne kadardır?

İş makinalarının ömrünü etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Ancak dünyada genel kabul gören süre 5 yıl ya da 10 bin saattir.

Biz, Komatsu iş makinaları için bu süreyi Komatsu’nun kalitesi, uzman teknik bakım ve düzenli takip ile çok daha fazla uzatabiliyoruz. Öyle ki, 50 bin, 60 bin, 70 bin çalışma saatine ulaşan iş makinalarımız bulunuyor, hatta 90 bin saate ulaşan iş makinamız bile var. Bu makinalar hala sahada aktif olarak çalışmakta. Yani Komatsu kalitesi, doğru bakım ve düzenli takip ile ortalamanın çok üzerinde bir potansiyel sunuyor.

Bunu etkileyen başlıca faktörler nelerdir?

Kullanım şartlarından operatöre, orijinal parça kullanımından düzenli bakıma kadar bir iş makinasının ömrünü etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Temsa İş Makinaları ve Komatsu’da işe bakış açımız sadece satış odaklı değil, hizmet odaklıdır. Biz tüm ekiplerimiz ile bir iş makinasının ömrünü etkileyebilecek tüm bu etkenlere yönelik en iyi hizmeti sunmak için çalışıyoruz. Bir iş makinasını teslim ettiğimizde doğru kullanımı için operatöre eğitim veriyoruz. Böylece doğru kullanımla iş makinelerinin ömrü uzuyor, verimi ise maksimum düzeye çıkıyor. Müşteri Destek Merkezimiz üzerinden de uzman teknik servisimizle arıza, bakım saati ve performansla ilgili düzenli teknik destek sunuyoruz.

Uzatılmış garanti gibi avantajlı fırsatlar ya da şu anda olduğu gibi revizyon fırsatları sunuyor, bu sayede müşterilerimizin makinalarının düzenli bakımını ihmal etmemelerini sağlıyoruz. Bu bakımlar ile beklenmeyen arızalara karşı daha uzun süreli koruma sağlanıyor, böylece müşterilerimize sürpriz masraflar ya da ek maliyetler çıkmıyor. Tüm periyodik bakımlar, orijinal Komatsu yedek parça ve yağlarla, işinin ehli Komatsu yetkili servis uzmanlarımız tarafından Temsa İş Makinaları güvencesiyle gerçekleştiriliyor.

İş makinalarının performansını izleyen ve raporlayan sistemimiz KOMTRAX ise çalışma süresi boyunca operatör verimliliğini analiz ediyor, böylece hatalı kullanımlar bertaraf edilebiliyor. KOMTRAX ile düzenli olarak raporlanan iş makinası sağlık raporu sayesinde, herhangi bir olası arıza ciddi bir hal almadan daha başlangıç aşamasında tespit edilebiliyor ve böylece arıza risklerinin de önüne geçilebiliyor.

Makinanın ömrünü uzatan bir diğer uygulamamız da Komatsu’nun donanımlı ve işinin ehli Yedek Parça ve Servis Satıcıları tarafından dört duyu ile yapılan “Makine Kontrol Hizmeti (WAI)”. Bu hizmet adeta bir erken uyarı sistemi gibi makinaya ücretsiz ekspertiz imkânı ile ön arıza tespiti sağlıyor ve büyük masrafların oluşmasını engelliyor. “Makine Kontrol Hizmeti (WAI)”, dört duyuyla yapıldığı ve herhangi bir ekstra ekipman gerektirmediği için sahada kolaylıkla uygulanabiliyor.

Sizce bir belediyenin, 20 yaşındaki bir makineyi revizyondan geçirerek kullanmaya devam etmesi doğru bir karar mıdır?

Sıfır makine almanın bütçe gibi çeşitli sebeplerle zorlayıcı olduğu durumlarda, iyi bir revizyon işleminden geçmiş ikinci el iş makinası almakta alternatif bir çözüm olabilir. Komatsu markalı iş makinaları 2.el alımlar için gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Öncelikle, Komatsu kaliteli komponentleri ve üstün mühendisliği ile dayanıklılığı pazarda kabul görmüş bir markadır. Bunun yanı sıra, Komatsu iş makinaları, Temsa İş Makinaları ve Komatsu Türkiye ekibi olarak sunduğumuz ayrıcalıklı hizmetler sayesinde, orijinal yedek parçalar kullanılarak işinin ehli uzmanlar tarafından düzenli olarak bakımdan geçmiş ve makinanın özelliklerine uygun şartlarda, uygun şekilde kullanılmış oluyorlar. Bu da ek bir revizyon dahi gerektirmeden ilk günkü performanslarını korumalarını sağlıyor ve böylece ekonomik ömürleri de 10 yıla ya da 20 bin saate rahatlıkla çıkıyor.

Komatsu iş makinalarının ikinci ellerinde dahi doğru bakım ve takip ile 10 yıla ya da 20 bin saate çıkabildiğimizi söyleyebiliriz. Bunu da uzman ikinci el ekibimizin yürüttüğü “PLATINUM USED” markamız ve uygulamamız ile başarıyoruz.

“PLATINUM USED” markamızı ve Platinum Used uygulamasından geçmiş makinalarımızı biraz açacak olursak; Platinum Used makinalar, çalışmaya başladığı ilk günden itibaren tüm bakım, onarım ve kontrollerinin Temsa İş Makinaları Yetkili Servisleri tarafından yapıldığı makinalardan oluşmaktadır. Bu makinalara uzman ekiplerimiz tarafından detaylı ekspertiz yapılmaktadır ve sadece tüm kontrolleri başarı ile geçen makinalar Platinum Used sertifikası almaya hak kazanmaktadır.

Söz konusu makinanın satışı yapılırken müşterilerimize makinaya ait tüm bakım, onarım ve geçmiş kullanımına ait bilgiler Platinum Used sertifikası, Temsa İş Makinaları tarafından sağlanan uzatılmış garanti ile birlikte teslim edilmektedir. Böylece makinaların potansiyelinin doğru kullanılması sağlanmaktadır.

Komatsu’nun üst düzey potansiyeline örnek verecek olursak; uzun yıllardır birlikte çalıştığımız Türkiye Kömür İşletmeleri’nde şu anda aktif olarak sahada çalışmaya devam eden ve 88.025 çalışma saatine ulaşmış olan 1985 model bir Komatsu GD705R-2 bulunuyor. Bunun yanı sıra yine Türkiye Kömür İşletmeleri’nde 66.695 çalışma saatine ulaşmış bir adet 1988 model Komatsu 630ES ve 46.732 saate ulaşmış bir adet 1998 model Komatsu WD600-1 bulunuyor. Yani gördüğünüz gibi, doğru bakım ve takip ile, kömür işletmesi gibi zorlu şartlarda bile Komatsu kalitesiyle ortalamanın çok üzerinde verim elde etmek mümkün.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina