Platform sektöründe yatırımlar artarak devam ediyor |
|
Platform sektöründe yatırımlar artarak devam ediyor
İnsan boyunu aşan yükseklikteki çalışmaların güvenli ve daha verimli şekilde yapılabilmesini sağlayan personel yükseltici platformların ülkemizdeki kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. 2021’de yüzde 100 büyüyerek 2 bin adedi aşan sektör, 2022’de de özellikle kiralama firmalarının artan yatırım iştahıyla birlikte yüksek rakamlara koşuyor.
Sektörün ülkemizdeki çatı kuruluşu Platformder Yönetim Kurulu Başkanı Saruhan Günaydın, faaliyetleri ve sektörün yılın ilk 6 ayındaki performansı hakkında bilgiler verdi.
Yılın ilk yarısıyla ilgili kısa bir değerlendirmede bulunabilir misiniz?
Sektör değerlendirmesi yapmak için öncelikle, elinizde bir verinin olması gerekmektedir. Platformder olarak 2018 yılından beri başarılı bir şekilde veri üretmekteyiz. PT20 listesi ile ülkemizdeki kiralama firmalarının makine parklarına yaptıkları yatırımlardan yola çıkarak değerlendirme yapabilmekteyiz. Öte yandan iç pazara satılan yerli ve yabancı markaların satışlarını da 2021 yılından itibaren gözlemlemeye başladık. Bu sayede hem kiralama firmalarına giden hem de son kullanıcıya giden ürünlerin oranları hakkında bilgi sahibi olmaya başladık. Ve en önemlisi yatırımlarda tercih edilen makine tür ve erişim kapasiteleri ile ilgililerine bir vizyon çizme imkânı tanımış oluyoruz.
“İlk altı ayda sektöre 1.500 adedin üstünde yeni ürün girdi”
Personel Yükseltici Platformların GTİP numarasının torba bir GTİP olması nedeniyle sektörü tam olarak temsil etmemekteydi ve bu nedenle de değiştirilmesi zorunlu bir hal almıştı. Bu kapsamda Platformder olarak T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü, Gümrükler Genel Müdürlüğü ve Tarife ve Laboratuvarlar Dairesi Başkanlığı ile yaptığımız toplantılarda kendilerine sektör hakkında bilgi vererek, personel yükseltici platformlar için GTİP değişim talebimizi ilettik. Değişiklik talebimiz kabul edilerek, 30.12.2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda 2022 yılının ilk altı ayına ait dış ticaret verilerini daha sağlıklı bir şekilde görme fırsatını bulduk.
Bu kapsamda, 2022 yılı ilk altı ayı için kendinden yürüyüşlü ürün grubunda (mobil ve sabit personel yükseltici platformlar) ihracatımız toplam 3 milyon dolar, ithalat ise 16,3 milyon dolar olmuştur. 2022 yılının ilk altı ayında sektöre 1.500 adedin üstünde yeni ürünün girmiş olması, sektörün büyüme eğilimindeki ivmelenmeyi açıkça göstermektedir.
Platformder olarak sektörün gelişimi adına ne gibi katkılar sağlıyorsunuz?
STK’lar temsil ettikleri sektörler açısından en temel ekonomik ve sosyal güçler arasında yer alıyor. Bundan dolayı, artık hem yerel hem ulusal hem de uluslararası düzeyde ele alınan politikaların tamamında STK’lar da göz önünde tutulmaktadır.
“Bir ihtisas derneği olmanın getirdiği görev ve sorumluluk içinde hareket edeceğiz”
Burada önemli olan sektörün gelişmesi için yapılacak etkili lobi faaliyetleridir. Platformder olarak kurulduğumuzdan bu yana 200’den fazla faaliyet gerçekleştirmiş ve bundan sonra da gerçekleştirecek olmamız en önemli etkendir diyebiliriz. Üniversitelerde eğitimler düzenledik. Bunu biraz daha ileri götürerek sanayi ve ticaret odalarında eğitimler düzenleyerek, sektörün gelişimine katkı sağladık. Hazırladığımız dergi, sektörel bir dergi olmasına rağmen, akademik bir içerik ile de en önemli sesimiz olmaya devam ediyor. Platform Günleri ile sektörün paydaşlarını bir araya getirme fırsatı bularak, önemli işler yaptığımızı düşünüyorum.
Platformder olarak sektördeki büyümeye paralel olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Özellikle sektör buluşmaları, teknik toplantılar ve kurumsallaşma üzerine yoğunlaşacağız. Kısaca bir ihtisas derneği olmanın getirdiği görev ve sorumluluk içinde hareket edeceğiz.
Sektör açısından 2022 yılı geneli ve sonrası için beklentileriniz nedir?
2021’de önceki yıla kıyasla yeni makine satışında %100 bir büyüme gösteren sektörün, aynı büyümeyi 2022 yılında göstereceğini öngörmekteyiz. 2018 yılında başlayan dövizdeki dalgalanma ve sonrasında pandemi ile gelen problemler neticesinde raflara kaldırılan yatırımlar, artık raflardan indirilmeye başladı ve bu sayede de sıfır makine satış adetleri artmaya başladı. Bununla birlikte sektöre yeni aktörler gerek imalatçı gerek distribütör ve gerekse kiralama firması olarak girmeye başladı.