Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - Platform kiralama sektörünün en büyükleri açıklandı
Platform kiralama sektörünün en büyükleri açıklandı

Platform kiralama sektörünün en büyükleri açıklandı

KHL tarafından her yıl hazırlanan ve personel yükseltici platform kiralama alanında hizmet veren, filo büyüklüğüne göre en büyük firmalarının sıralandığı ACCESS 50 raporu açıklandı.

Koronavirüs salgını sebebiyle genel olarak yeni yatırımların azaldığı gözlenen listede, yaptıkları satın almalarla yükselen firmaların yanı sıra, satın aldığı 20 bin adetten fazla ekipmanla 6’ncı sıraya yükselen Çin’in en büyük platform kiralama firması Shangai Horizon dikkat çekti.

Listenin başındaki taşlar sallandı ama oynamadı

Uzun yıllardır olduğu gibi bu yıl da listenin başında ABD merkezli United Rentals yer aldı. Faaliyetlerinin yoğunlaştığı Kuzey Amerika pazarında yaşanan daralmanın etkisiyle olsa gerek, firmanın makine parkı %2,4 azalarak 142.258 adede geriledi.

Birleşik Krallık’taki kardeş şirketi A-Plant’in makine parkının da bundan böyle bünyesinde değerlendirileceğini açıklayan Sunbelt, 126.150 adetlik parkıyla United Rentals’ın hemen ardından ikinci sırada bulunuyor.

2019’un en büyük satın almalarından birini gerçekleştirerek Ramirent’i bünyesine katan Loxam, 71.800 adetlik parkıyla listenin üçüncü sırasında yer aldı.

Yine önemli bir satın almaya imza atarak Cramo’yu satın alan Boels, 33.201 adetlik parkıyla 15’inci sıradan 7’nciliğe çıktı.

Listedeki en büyük sıçramayı yapan ise kuşkusuz Çin’in en büyük personel yükseltici platform kiralama firması olan Shangai Horizon oldu. Koronavirüs salgınının gölgesinde 20.000 adetten fazla yeni makine satın alarak filosunu %212,4 oranında büyüten firma, 34.964 adetlik makine parkıyla 20’ncilikten 6’ncılığa sıçradı.

Türkiye’den 3 firma yer alıyor

Türkiye pazarında 2019 yılında yaşanan durağanlık, listede yer alan firmalarımızda da kendini gösterdi. Bu yılki listede, geçen yıl olduğu gibi ülkemizden MRT Makina, Fatih Vinç ve Rent Rise yer aldı.

Makine parkını %0,3 artıran MRT Makina, 2.374 adetlik parkıyla 48’inci sıradan 49’uncu sıraya geriledi.

Fatih Vinç, %5,4 oranındaki daralmayla 1.112 adede düşen makine parkıyla listede 69’ucnu sırada yer aldı. Firma geçen yıl 63’üncü olmuştu.

Makine parkını %0,3’lük küçük bir artışla 1.068 adede çıkaran Rent Rise, geçen yıl 65’inci olduğu listede bu yıl 70’inci sırada yer aldı.

Listeyi değerlendiren Platformder Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Tuncer,

“Ülkemizden kurumsal firmaların sayısının artarak listede daha fazla firma ile temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü, listeye yeni giren firmaların makine parkı sayıları ve ülkemizle aynı yüz ölçüme sahip gelişmiş ülkelerin makine parkı sayılarına baktığımızda, ülkemizde platform sektörünün çok daha büyüyeceği aşikardır. Ancak bu büyümenin, her yönüyle kurumsal bir zemine oturmuş olması gerektiğini söylemek faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina