Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Otonom dev kaya kamyonları 5 milyar ton taşıdı
Otonom dev kaya kamyonları 5 milyar ton taşıdı

Otonom dev kaya kamyonları 5 milyar ton taşıdı

Caterpillar tarafından geliştirilen Cat® MineStar™ Command sistemiyle donatılan kaya kamyonları, 1 milyar tonu son 9 ay içerisinde olmak üzere, dünya genelinde bugüne kadar toplam 5 milyar ton malzeme taşıdı. Kullanımı her geçen gün yaygınlaşan sistemle, sadece 2022 yılında 1,4 milyar tonun aşılması bekleniyor.

Halihazırda Caterpillar’ın üç kıtada (Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avustralya), 13 müşterisinin 23 farklı madeninde çalışan, 550’den fazla Cat® MineStar™ Command sistemli maden kamyonu bulunuyor. Cat Command kullanılarak çıkarılan emtialar arasında demir cevheri, petrol kumu, bakır, kömür, altın, lityum ve fosfat yer alıyor.

Sayısı son 2 yılda yüzde 40 artan bu kamyonlarla geçen dokuz yıl içerisinde, herhangi bir zaman kaybı olmadan ulaşılan yaklaşık 200 milyon kilometre ile Dünya ile Mars arasındaki ortalama mesafenin kat edildiği belirtiliyor.

140 ton sınıfında da uygulanacak

Command sisteminin kullanıldığı maden kamyonların taşıma kapasitesi 190 tondan 360 tona kadar uzanıyor. Command sistemli Cat maden kamyonu ürün hattında Cat® 789D, 793D, 793F, 797F ve elektrikli tahrikli 794 AC modelleri yer alıyor. Hazır Command sistem kitleri, Cat madencilik kamyonlarının yanı sıra başka marka kamyon ve yükleme ekipmanları için de sonradan uygulanabiliyor.

Sistemin güvenlik ve verimlilik açılarından sağladığı avantajları daha geniş bir alana yaymak üzere çalışmalarına devam eden Caterpillar, 140 ton sınıfındaki Cat 785 ile birlikte taş ocağı ve agrega üretiminde de otonom sistemlere geçişe hazırlanıyor.

Buna ek olarak, Caterpillar'ın otonom teknolojisi, servis yollarının otomatik sulanması için dünyanın ilk AWT'si olan Rio Tinto'nun Avustralya'daki Gudai-Darri madeninde çalışan Cat 789D otonom su kamyonunda da kullanıldı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina