Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - Küresel pazarda koronavirüs sonrası bahar coşkusu
Küresel pazarda koronavirüs sonrası bahar coşkusu

Küresel pazarda koronavirüs sonrası bahar coşkusu

2020 yılının son aylarında açıklanan Rekabet Kurulu Kararı gereği, İMDER’den (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği) ülkemizdeki iş makineleri pazarının gelişimine dair, daha önce düzenli olarak aldığımız satış verilerini artık maalesef sizinle paylaşamıyoruz.

Ancak şu açıkça görülüyor ki, ülkemizde uygulanan ilk karantinanın gevşetildiği haziran ayından bu yana iş makinesi satışlarında ciddi bir canlanma yaşanıyor. 2020 yılını %60’ı bulan bir artışla, 5.000 adedin üzerindeki yeni makine satışıyla tamamladığı tahmin edilen sektör, 2021’de de kelimenin tam anlamıyla yok satıyor. Şu an satıcı firmaların birçok ürün grubundaki teslimat süreleri 3-4 ayı aşıyor.

Durum küresel pazar açısından da bundan pek farklı değil. Pazar araştırma şirketi Off-Highway Research’ün tahminlerine göre, 2020 yılında küresel iş makineleri pazarının büyüklüğü neredeyse hiç azalmadı. Oysaki salgınla birlikte %20 ila %40 arasında bir daralma bekleniyordu. Üretici firmalar gerek finansal kaygılar gerekse çalışma kısıtlamaları sebebiyle üretim hacimlerini düşürmüşlerdi.

Ancak Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de yılın ikinci yarısında kayda değer bir talep artışı oldu. Ciddi ekonomik teşvik programları açıklayan Çin, %30’u aşan bir pazar artışıyla bu anlamda başı çekti. Dünyanın diğer bölgelerindeki daralmanın da beklenenin altında kaldı. Çin haricindeki küresel iş makineleri pazarının 2020 yılında sadece %12 azaldığı tahmin ediliyor.

Bu gelişmeler ışığında, 2021 ve sonrasına yönelik tahminler Covid-19 salgını öncesinde beklenenden daha iyi durumda. 2021 yılında Çin'de büyümenin mütevazi bir orana devam etmesi ve diğer ülkelerdeki satışların ise %5 ila %10 mertebesinde artması öngörülüyor. Böylesine hızlı bir toparlanmanın küresel iş makineleri sektörünü, 1 milyon adedin üzerindeki yeni bir rekora taşıyabileceği belirtiliyor. Burada belirleyici olan piyasadaki talep değil, bu talebin üreticiler ve onların tedarikçileri tarafından karşılanıp karşılamayacağı olacak.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina