Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Kırklarelili Atlantis Hafriyat'ın tercihi JCB
Kırklarelili Atlantis Hafriyat'ın tercihi JCB

Atlantis Hafriyat Yöneticisi Sezer Dündar:

“Makineye göre iş değil, işe göre makine-ekipmanla çalışıyoruz”

Başta Kırklareli Vize olmak üzere Trakya bölgesinde inşaat, bahçe düzenleme ve hafriyat alanlarında çalışan Atlantis Hafriyat, işe göre makine ve ekipman sunmasıyla adından söz ettiriyor. Şirketin en büyük yardımcıları ise JCB’nin dar alanlarda rahatlıkla çalışan 1CXT ve hem konforu hem de sağlamlığıyla öne çıkan 4CX kazıcı-yükleyicileri…

Gelişen inşaat sektörüyle birlikte, çalışılan alana göre artan makine ekipman çeşitliliği, operasyonlarda kolaylık sağlıyor. Bu kolaylıklar zamandan tasarruf, işin daha ehil yapılması ve daha doğru bir bütçe yönetimini de beraberinde getiriyor. Bu bilince erişen firmalar ise filolarındaki iş makinelerini doğru bir şekilde kullanarak daha sürdürülebilir bir ticari hayata sahip oluyorlar.

Tekirdağ merkezli Atlantis Hafriyat, bölgesindeki eksiklikleri iyi fark eden ve yer aldığı işe göre en uygun makine ve ataşmanı kullanan bir firma. Şirketin kurucusu Sezer Dündar da küçüklükten gelen iş makinesi sevgisiyle birlikte, çalışmalarının başında her zaman aktif olarak yer alıyor. Kendisiyle buluşmamızda hem çalışmalarını hem de JCB’den aldıkları iki kazıcı-yükleyici ile bölgelerinde fark yarattıkları çalışmaları konuştuk:

Makineciliğe başlangıç öykünüzü anlatır mısınız?

1984 Kırklareli doğumluyum. Çocukluğumda operatör olan komşumuzun greyderini her gün görmem ve o greyderin koltuğuna oturmamla içimdeki makine aşkı başladı. Memur bir anne babanın çocuğuyum. Ancak makine sevgisi sebebiyle önce Tekirdağ Saray Endüstri Meslek Lisesi iş makineleri bölümü ve ardından Trakya Üniversitesi iş makineleri bölümlerini bitirdim. Sonra deneyim kazanmak adına çeşitli firmalarda çalıştım. Askerlik yaptığım İzmir Narlıdere ve ardından Erzincan’da da iş makinesi operatörü olarak görev yaptım. 2009’da askerlik dönüşü yine firmalarda kazıcı-yükleyici operatörü olarak 10 yıl boyunca çalıştım. Ardından kendi firmamı kurdum. Firmanızın ilginç de bir ismi var.

Kuruluş sürecinizden ve faaliyet bölgenizden bahseder misiniz?

Firmalarda çalışırken, özellikle son 10 yıl boyunca gelişen inşaat sektörü içinde kendi şirketimi kurmayı düşünüyordum ve altyapısını hazırladım. Bu süreçte bölgemizdeki eksiklikleri gördük ve makine parkımızı ona göre kurmayı planladık. İşe göre uygun olabilecek ekipman ve ataşmanları temin ettik. Tüm bu analiz ve hazırlıkların sonunda firmamızı hayata geçirdik. Çocukluğumda Yunan mitolojisinde geçen ve beni çok etkileyen Atlas okyanusunda kaybolan şehir Atlantis’ten esinlenerek şirketimizin adını verdim. Son 4 yıldır Atlantis olarak Kırklareli – Vize ve çevresinde hizmet veriyoruz. Ayrıca Tekirdağ Saray, İğneada, Lüleburgaz gibi yerlerdeki talepleri de karşılıyoruz.

“Bir inşaat çevresindeki tüm peyzaj ve temizleme işlerini anahtar teslim yerine getirebiliyoruz”

Hangi tür işlerde yer alıyorsunuz?

Genelde çevre düzenleme işleri yapıyoruz. Aslında hafriyatçılıktan çok makine tedarikçisiyiz. İşe göre makinemizi sunuyoruz ve her iş için makine ve ataşmanımız bulunuyor. Altyapı ve üstyapı olarak hizmet veriyoruz. Kendimize ait depomuzda toprak eleme makinelerimiz var ve bahçe toprağı da temin edebiliyoruz. Bir inşaat çevresindeki tüm peyzaj ve temizleme işlerini anahtar teslim yerine getirebiliyoruz. 2 adet kazıcı-yükleyici ve bir lastik tekerlekli ekskavatörümüzle çalışıyoruz. Dar alanlarda küçük kazıcı-yükleyicimizi, büyük ve geniş alanlarda diğer kazıcı-yükleyicimizi kullanıyoruz. Daha ağır işlere girdiğimizde de lastik tekerlekli ekskavatörümüzü devreye alıyoruz. Kısacası makineye göre iş değil, işe göre makine-ekipmanla çalışıyoruz.

“Makineye göre iş değil, işe göre makine-ekipmanla çalışıyoruz”

JCB ile nasıl tanışma sürecinizi ve tercih sebeplerinizi paylaşır mısınız?

Operatörlük süreci boyunca her markadan kazıcı-yükleyici kullanma şansım oldu. Ancak JCB’yi pratiklik ve bakım avantajları açısından daha fazla tercih ettim. Uygun işletme maliyetleri, operatörü yormaması, müteahhit ve inşaat çevresi tarafından bilinirliği, seri ve performanslı çalışması gibi unsurlar markayla yakınlaşmamızı sağladı. SİF’in bölge yöneticisi Kadir Çetinkaya ile başka firmalarda çalıştığım dönemden tanışıklığım vardı. Kendisinin ilgi ve alakası sayesinde de JCB’den biri 1CXT ve diğeri 4CX olmak üzere kazıcı-yükleyici alımı gerçekleştirdik.

JCB’nin 1CXT modelini tercih etmenizin dinamikleri neler?

İnşaat sektöründe imar değişikliklerinde bina alanları da değişiklik gösterir. Bu değişim sırasında büyük makineler dolguya giremeyebiliyor ve makinelerden tam verim alınamıyor. Dolayısıyla küçük çaplı makine arayışına girdik. Çerkezköy ve çevresindeki firmalarda mini ekskavatörlerin olduğunu gördük. Ancak tek bir işlevle çalıştığı için bize uygun gelmedi. Kazıcı-yükleyiciye yakın makine arayışlarımız sonucunda JCB’nin lastik tekerlekli 1CX’ini gördük. Sonrasında ise paletli olan 1CXT’yi fark ettik ve bize hem dar hem çamurlu alanlarda daha fazla yarar sağlayacağını gördük.

1CXT’nizin temel iskeletinin özellikleri neler ve hangi alanlarda değerlendiriyorsunuz?

Paletli makinemizin üzerinde hızlı değiştirme aparatı bulunuyor. 60’lık ve 40’lık kovalarımız, 1,20 genişliğinde tesviye kovamız, taş temizlemek için ızgara kovamız mevcut. İstediğimiz ataşmanı hızlıca takıp değiştirebiliyoruz. Ayrıca orijinal hidrolik kırıcı hattına sahip. Dar alanlarda bina ve restorasyon yıkımlarında kullanıyoruz. Seri ve performanslı çalışmasıyla öne çıkıyor.

“JCB 1CXT; 1.80m genişliği, 2m boyu ve 4 ton civarında ağırlığa sahip olmasıyla oto kurtarıcılarında ve kamyonetlerde taşınabiliyor”

JCB 1CXT’yi muadili makinelerle kıyaslarsanız sizde fark yaratan yanları neler oldu?

JCB kendi mini teleskopik yükleyicilerinde kullandığı altyapıyı 1CXT’de kullanıyor. Bu da paletin tırmanma ve geri manevralardaki tutunma özelliğine olumlu etki ediyor. Ayrıca ebat olarak rakipleri daha büyük ve daha ağır. 1CXT 1.80 genişliği, 2 metre boyu ve 4 ton civarında ağırlığa sahip olmasıyla oto kurtarıcılarında ve kamyonetlerde taşınabiliyor. Çünkü bu tip vasıtalar otoyollarda maksimum 4 tona kadar taşıma yapabiliyorlar. 1CXT de sınıfında bu tip araçlarla taşınan tek makine olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla makinemizi uygun bütçelerle çalışacağımız yere taşıyabiliyoruz.

“1CXT’nin kauçuk paletleri her zeminde güvenle tutunarak çalışabilme imkânı sağlıyor”

Bu makinenin operasyonlarınızda sunduğu avantajlar neler?

Ters yönde çalışabilen radyatör fanı sayesinde kolay kolay temizlenmeye ihtiyaç duymuyoruz. Yükseklik ve genişlik oranları sayesinde kullanımda rahat kontrol edebiliyoruz. Büyük çaplı makineler bazen ufak bir taşa çarptığında bile devrilme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. 1CXT ise güvenli bir kullanım sunuyor. Ayrıca yapılan işin süresini, seriliği sayesinde oldukça kısaltıyor.

Yüksek manevra kabiliyeti sayesinde 2 metrekarelik bir alanda bile rahat dönüş gerçekleştiriyor. 1CXT’nin kauçuk paletleri her zeminde güvenle tutunarak çalışabilme imkânı sağlıyor. Fabrika gibi kapalı alanlarda kauçuk paletlerin yerlere zarar vermemesi de diğer bir artı yönü. Ayrıca işin ağırlığına ve makinenin hava almasına bağlı olarak yakıt oranlarından da memnunuz. Bakım aralıkları da son derece uygun.

Neden JCB’den 3CX yerine 4CX alımı gerçekleştirdiniz?

10 yıl boyunca 3CX’i memnun bir şekilde kullandım. Bununla beraber 4CX’i manevra kabiliyeti, yüksek itme performansı, farklı zeminlerde yüksek tutunum, sağlamlık ve konfor gibi özelliklerinden dolayı tercih ettik. Ayrıca Advance Easy kontrol, koltuğa monte joystick, orijinal kırıcı tesisatı gibi birçok makinede olmayan farklılıklar da seçimimizi etkiledi.

“JCB 4CX benim için 100 üzerinden 100 puanlık bir makine”

4CX’in size sunduğu avantajlardan örnekler verir misiniz?

4CX benim için 100 üzerinden 100 puanlık bir makine. Diğer makinelerin ağırlığı 11 tona kadar çıkarken 4CX 9,5 ton olmasıyla hem hafiflik hem verimli bir yakıt sarfiyatı sunuyor. Ayrıca yıllardır kazıcı-yükleyici kullanan biri olarak sadece JCB’lerin metalinin esnediğini gördüm. Diğer makinelerin bom ve pimlerinde kırılma ve çatlamalar yaşanıyor. 4CX’in kepçesini kaldırdığınızda ise esnemeyi görebiliyorsunuz. Ayrıca yüksek tutunma oranı ve bizi yormaması da çalışmalarımızda kolaylık sağlıyor. 10 saat boyunca aralıksız yorulmadan çalışabiliriz.

Makinenizdeki uzaktan kontrol sistemini aktif olarak kullanıyor musunuz?

4CX makinemizdeki JCB LiveLink Uydu Takip Sistemi sayesinde, telefondan baktığımızda depodaki yakıtın yüzdesini görebiliyoruz. Bilgisayar ortamından ise yakıt verilerini, bakım aralıkları hakkındaki bilgileri, makinenin konumunu takip ediyoruz. Herhangi bir elektrik kesintisi olduğunda bile makinemiz sinyal vermeye devam ediyor. Bu da makinenin ve parçalarının çalınma riskine karşı caydırıcı oluyor.

JCB kazıcı-yükleyicilerinizin operatör konforu açısından avantajları neler?

Her iki makinemizde de üst düzey joystick kontrol performansı bulunuyor. Dokunmatik konusunda da aynı hassasiyete sahipler. 4CX ile güneş altında çalışırken klimasından maksimum düzeyde yararlanıyoruz. Kabinde orijinal kahve makinesi olması da konforu artırıyor. Tüm bunlara ek olarak, makinelerimizin görsel açıdan iyi bir estetiğe sahip oluşu da operatörlerin ilgisini çekiyor.

“JCB SİF servis ekibi çalışırken son derece titiz davranıyor ve bakım onarım sonrası bir yağ damlası bile bırakmıyorlar”

Makineleriniz kaç saate geldi ve bakım onarım konusunda nasıl bir destek alıyorsunuz?

2019 model olan 4CX 3.000 saate geldi ve 2020 model 1CXT ise 500 saate yaklaşıyor. 4CX’nin 500 saatte bir ve 1CXT’nin 250 saatte bir bakımları yapılıyor. İstanbul Başakşehir’den servis hizmetini alıyoruz ve bakım sözleşmemiz bulunuyor. Profesyonelce ihtiyacımız olan her an gelip müdahale ediyorlar. JCB SİF servis ekibi çalışırken son derece titiz davranıyor ve bakım onarım sonrası ortalıkta bir yağ damlası bile bırakmıyorlar. Kendi çözebileceğimiz bir durum varsa, telefon bağlantısıyla yedek parça siparişini de hemen veriyor ve hızlıca teslim alarak sorunu çözüyoruz. Ayrıca takip sistemimiz aracılığıyla arazideyken de bizi bulabiliyorlar.

“Makinelerimizi taşımak için nakliyeye verdiğimiz 1.000 – 1.500 TL, bizi ileride 30 bin TL’lik tamir masrafından kurtarıyor”

SİF JCB servisinin bakım esnasında gösterdiği özen dışında, sizin de makine kullanımında ayrıca hassas olduğunuz hususlar var mı?

Makinelerimizi yıpratmamaya çalışırız ve kullanırken kapasitesinin üzerine çıkmayız. Maalesef ülkemizdeki pek çok firma, makinesiyle sınırları zorluyor. Bu da yüksek maliyetli hasarlara sebep oluyor. İşe uygun makine seçmemek de bu yanlışlıklardan birisi. Bugün ekskavatörün 2-3 saatte alacağı hafriyat, 10 sene önce kazıcı-yükleyici ile 2-3 günde alınıyordu. Bu da uzun vadede büyük hasarlara ve yıpranmaya sebebiyet verirdi. Ayrıca kazıcı-yükleyicilerimizi 30 km’den uzak mesafelerdeki çalışmalarımıza götürürken yolda sürmüyoruz. Makinelerimizi taşımak için nakliyeye verdiğimiz 1.000 – 1.500 TL, bizi ileride 30 bin TL’lik tamir masrafından kurtarıyor.

Makinecilikte gördüğünüz ve düzeltilmesi gereken ne gibi yanlışlıklar var?

En başta eğitimsizlik geliyor. Gençlerin operatör ehliyeti alır almaz, kendilerini tecrübeli operatörlerle aynı kefeye koymamaları ve sabretmeleri gerekiyor. Aksi takdirde şova yönelik kullanım, ciddi yaralanmalar ve can kayıplarıyla sonlanabilir. Abartılı makine kullanımları yapılırsa, insan yapısı olan makinelerin hortumunun nerede patlayacağı ve pimin nerede kırılacağını bilemezsiniz. Yine makinelerin bakımlarını zamanında yapmazsanız ciddi mali külfetler de ödemek durumunda kalırsınız.

Son olarak günümüz piyasası için neler söylersiniz?

Geçtiğimiz yıldan bugüne inşaat sektöründe yüzde 25’lik bir düşüşü gözlemledik. Çevre düzenleme, ev yapım gibi kişisel işler de bizde joker etkisi yarattı. Bu fırsatı JCB 1CXT ile de iyi değerlendirdik. İşimizin yüzde 50’si de bu alandan geliyor.

Yaşar Emin Solmaz

SİF İş Makinaları Ürün Müdürü:

"1CX makinalarımız hem mini yükleyici hem de mini ekskavatör olarak kullanılabilmeleri nedeniyle müşterilerimiz tarafından tercih edilmektedir. Kompakt boyutları sayesinde, büyük makinaların çalışamayacağı alanlarda çalışabilmelerinin yanı sıra normal kazıcı yükleyici makinalara göre daha düşük olan yakıt tüketimi, işlerin daha verimli şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

1CX-T modelimizin yürüyüş grubunun paletli olması makinaya nemli topraklarda, çamurlu alanlarda ve eğimli yüzeylerde çalışma kabiliyeti sağlamaktadır. 1CX-T üzerinde kullanılan paletli yürüyüş altyapısını, JCB uzun süredir mini yükleyiciler üzerinde uygulamaktadır. Easycontrol 1CX makinalarımızda bulunan güç yönetim sistemi, makinanın debi ve basıncını çalışılan uygulamaya özel olarak ayarlamaktadır. Bakım aralığının rakiplere göre yüksek olması, makinanın işletme maliyetlerini düşürmektedir."

Abdulkadir Çetinkaya

SİF İş Makinaları Satış Yöneticisi

"Sif İş Makinaları olarak 6 satış bölgesi ve 7 merkez servis olmak üzere tüm Türkiye’de hizmet vermekteyiz. Satış yapılanmamız kapsamında, 12 yıldır SİF İş makinaları bünyesinde Trakya bölgesinden sorumlu satış yöneticisi olarak çalışmaktayım. Atlantis Hafriyat kurulduğu günden beri hizmet verdiğimiz müşterilerimizdendir. Bizler de Atlantis Hafriyat’ın başardığı projeleri sürekli olarak sosyal medya ve diğer kanallardan takip etmekteyiz. Gelecekte büyüyen iş hacimleriyle birlikte çok daha fazla çalışma imkânı bulacağımızı düşünmekteyiz."

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina