Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - John Deere Türkiye pazarıyla ve müşterileriyle buluştu
John Deere Türkiye pazarıyla ve müşterileriyle buluştu

John Deere Türkiye pazarıyla ve müşterileriyle buluştu

Kleemann ve John Deere Ürün Müdürü Ümit Hepgenç:

“John Deere greyderleriyle, müşterilerimize yol yapımla ilgili daha fazla hizmet sunar hale geldik”

Finişerden silindire, mobil kırıcılardan asfalt kazıyıcılara kadar birçok yol yapım ve onarım çözümleri sunan Wirtgen Group’un Türkiye yapılanması Wirtgen Ankara Makina, ürün yelpazesine John Deere greyderlerini ekledi. Bu kapsamda 2021 yılı itibarıyla satışına başlanan 620 GP ve 670 GP greyder modelleri, sahiplerine de teslim edilmeye başlandı. Greyderler yüksek motor, tork ve bıçak çekme güçleriyle dikkat çekerken, Wirtgen Ankara Makina da greyder tedarikinde sorunsuz süreç yönetimi ve talebe hızlı cevap verme hedefiyle iddiasını ortaya koyuyor.

Yol yapım, onarım ve bakımlarına yönelik makine ve ekipmanların global üreticisi Wirtgen Group, sunduğu modern çözümlerle birlikte ürün yelpazesini geliştirmeye devam ediyor. 2017 yılında ABD’li endüstri devi John Deere bünyesine katılan şirket, bu birleşimin ortaya çıkarmış olduğu sinerjiyle gücünü daha da pekiştirdi. Türkiye’de asfalt kazıyıcı, finişer, toprak stabilizatörü, silindirler, mobil kırıcılar ve asfalt plentleri gibi ürün çeşitleriyle yer alan Wirtgen Group, son olarak John Deere markasına ait 2 greyder modelini de pazara sundu. Bu kapsamda Wirtgen Ankara Makina tarafından 2021 yılı itibarıyla Türkiye’de satışına başlanan John Deere 620 GP ve 670 GP greyder modelleri, müşterilerine teslim edilmeye başlandı.

2009 yılından bu yana Wirtgen Ankara Makina’da görev alan Kleemann ve John Deere Ürün Müdürü Ümit Hepgenç, Türkiye pazarına sundukları birbirini tamamlayan ürün yelpazesinin John Deere’in greyderleri ile daha da güçlendiğini belirtti. Hepgenç ile satışa sundukları 620 GP ve 670 GP’yi konuştuk:

Öncelikle John Deere firmasından ve teknolojisinden kısaca bahseder misiniz?

ABD menşeili John Deere şirketinin başta Amerika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde üretim tesisleri bulunuyor. İş makinelerinde kullanılan tüm üst düzey teknolojiler John Deere bünyesinde mevcut. Kazıcı yükleyici, ekskavatör ve kaya kamyonu gibi birçok iş makinesini kapsayan geniş bir ürün yelpazesi olmasının yanında elektrikli iş makineleri de üretiyor. Şirket son olarak Bauma Fuarı’nda yükleyici, kaya kamyonu, ekskavatör ve greyder modellerini sergiledi. Türkiye’de satışa sunmaya başladığımız greyderler ise motorundan çeşitli aksamlarına kadar komple John Deere’in ABD’de yer alan fabrikasında üretiliyor.

Wirtgen’in satın alınmasıyla birlikte John Deere iş makinaları alanında bir dışa açılım mı söz konusu?

Evet, John Deere iş makinaları alanında dışa açılma politikasını Wirtgen’in kendi bayilerini kullanarak gerçekleştiriyor. Wirtgen Ankara Makina olarak müteahhitlerle yol grubu çalışmaları yapıyoruz ve belli bir müşteri portföyümüz bulunuyor. Bu kapsamda ABD’de düzenlenen ConExpo Fuarı’na katılarak, John Deere yetkilileriyle ülkemize sunacağımız modeller üzerine konuştuk. Neticede markanın Türkiye’deki çalışmalarımıza uygun olan greyderlerini ürün yelpazemize 2021 yılı itibarıyla ekledik ve siparişleri geçmeye başladık. Zamanla John Deere’in diğer iş makinelerini de pazara sunmayı hedefliyoruz.

John Deere’in Türkiye pazarına sunduğunuz greyder modelleri hangileridir?

John Deere irili ufaklı birçok çeşit greyderi üretip dünya pazarlarına sunuyor. Biz de bu doğrultuda ülkemizde ihtiyaçları karşılayacak olan 670 GP ve 620 GP modellerini, Tier 3 Stage 3A emisyon seviyesine sahip motorla donatılmış olarak getirdik. Bu modellerden yol yapım greyderi olarak öne çıkan 670 GP, 9 litrelik 230 HP gücünde motora sahip. 17.5-R 25 ölçüsündeki lastikleri ve 4,27 metre greyder bıçağı bulunan modelin 18,7 tonluk çalışma ağırlığı bulunuyor. 620 GP ise 7 litrelik 200 HP gücündeki motoru,14.00-R 24 ölçüsündeki lastikleri, 3,66 m bıçak genişliği ve 17,5 ton çalışma ağırlığıyla yol bakım greyderi olarak beklenenden fazlasını karşılıyor.

Greyder modellerinizin kullanım alanları nelerdir?

Yol yapım çalışmaları yürüten müteahhitlere veya maden işleriyle ilgilenenlere yönelik 670 GP yol yapım greyderimizi sunuyoruz. 620 GP ise daha çok belediyeler, yol temizlik çalışmaları yürüten firmalar ve devlet kurumlarına yönelik ihtiyaçları karşılıyor. İster riperli ister ripersiz olarak greyderlerimizi sunabiliyoruz. Ancak 620 GP’nin sahip olduğu özellikler, pazara sunulan ve yol yapım greyderi olarak geçen rakip modellerle eşdeğer nitelikte. Örneğin yol yapım greyderi olarak kullanılan makinelerde 7 litre motor kullanılır. Bu açıdan 620 GP, 6,7 litrelik motoruyla hemen hemen eşit konumda. Ayrıca 620 GP’ye 4.27 m bıçaklı getirebilir ve 17,5 jant lastikler ekleyebiliriz. 670 GP ise motoru ve büyük şanzımanıyla piyasadaki rakiplerine göre oldukça üst seviyede. Yapım işlerinde çok yüksek bıçak çekme gücü ve riper kazıma gücü sunuyor.

“Birçok opsiyonel özelliği standart yaptık”

Greyderlerin temel özellikleri hakkında neler söylersiniz?

Ürünler, özellikle operasyonların kontrollü bir şekilde ve yüksek güvenlik donanımlarıyla devam etmesine sağladığı katkıyla ön plana çıkıyor. Sunduğumuz her iki greyder de yapılan işin kalitesini ve kapasitesini artıran özelliklere sahip. Makinelerde bulunan Powershift otomatik şanzıman yumuşak geçişleri sağlıyor ve sarsıntılara engel oluyor. Bıçak yürüyüş kontrolleri kolay bir kullanım sunuyor. Örneğin standart sunduğumuz otomatik bıçak eğim özelliği ile bıçağın bir tarafını sabitleyip, joystick ile aşağı yukarı olacak şekilde bıçağın diğer tarafını hareket ettirebiliyorsunuz.

Yine makineler üzerinde opsiyonel olup, bizim standart olarak sunduğumuz birtakım özellikler yer alıyor. Bunlar arasında olan geri dönüşlü hidrostatik fan özelliği, motor içindeki havayı temizliyor ve radyatörlerin tıkanmasını önlüyor. İkinci direksiyon sistemi ise arıza durumunda kullanılıyor. Sistem; makine arızası veya yakıtın bitmesi gibi durumlarda, direksiyon hareketinin kolay olması için eklenen bir hidrolik tertibattan oluşuyor. Ayrıca kaydırma kavraması ve yüksek güvenlik sağlayan bıçak koruma sistemi de standart özellikler arasında.

Güvenli kullanımına ilişkin örnek verir misiniz?

Bıçakla tesviye işini yaparken kaya çıkabilir, kar küreme yaparken de rögar kapağı çıkabilir. Dolayısıyla normalde bıçağı korumanız gerekiyor. Biz her iki modelimize kaydırma kavraması sistemi yerleştirdik. Çok büyük bir darbe geldiği zaman kavrama açılıyor ve bıçak yukarı kalkıyor. Dolayısıyla mümkün olduğunca makineyi ve bıçak sistemini koruma altına aldık. 670 GP modelinde ek olarak hidrolik akümülatör de sunuyoruz. Bıçağın üzerine sert bir darbe geldiği zaman, hidrolik akümülatör bu darbeyi absorve ediyor.

“Greyderlerimizi direksiyonlu ve joystickli bir arada standart olarak pazara sunuyoruz.”

Greyderlerde levye-direksiyon-joystick üçlüsünden hangileri bulunuyor?

Yaptığımız piyasa araştırmaları sonucunda, artık eski nesil operatörlerin bile joysticke alışmış olduklarını ve levyeli versiyonları pek tercih etmediklerini gördük. Bununla birlikte normal şantiyede veya uzun sürüş mesafelerinde direksiyon, joysticke göre biraz daha güvenilir oluyor. Biz de bu koşulları göz önüne alıp, piyasada olan makinelerin karışımını getirdik. Ülkemizde genellikle ya direksiyonsuz joystickli greyderler ya da levyeli ve direksiyonlu greyderler satışa sunulur. Biz ise greyderlerimizi direksiyonlu ve joystickli bir arada, standart olarak pazara sunuyoruz. Joystickler bıçak kontrollerini ve makinenin yürüyüş özelliklerini kontrol ediyor. Joystickten direksiyona geçişte herhangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmuyor ve direksiyon hemen kendini aktive ediyor. Aynı şekilde direksiyondan joysticke geçişte de hemen aktivasyon sağlanarak hareketlerde kesintilerin önüne geçiliyor.

Kabin ve konfor özelliklerinden bahseder misiniz?

Greyderlerimizde bir araçta olması gereken birçok konfor özelliği yer alıyor. Operatör konforu en üst seviyede tutularak deri koltuklar, klima, geri görüş kamerası gibi özellikleri standart olarak sunuyoruz. Operatöre iyi bir görüş açısı sunuyor ve bıçak olduğu gibi görülüyor. Ayrıca greyderlerin karla mücadelede kullanılacağı düşüncesiyle elektrikli aynaları da ihmal etmedik.

“Operatörlerin yorumu greyderlerin çok güçlü ve kolay kullanımlı olduğu yönünde.”

Aldığınız siparişleri teslim etmeye başladınız. Nasıl geri bildirimlerle karşılaştınız?

Fernas İnşaat firmasına 2 adet 670 GP teslimatı gerçekleştirdik. Makinelere bağlanan Leica GPS sistemi gayet verimli çalışıyor. Sistem kapsamında projeyi makineye yüklüyorsunuz ve uydu bağlantısıyla birlikte, projede yapılması gerekeni otomatik kendi yapıyor. Bıçak kontrolü de sağlanıyor. Operatörlerin yorumuysa greyderlerin çok güçlü ve kolay kullanımlı olduğu yönünde. Ayrıca Start-Stop ile çalışması, premium deri koltuklara sahip oluşu gibi özellikleriyle adeta üst segment otomobil konforunu sunuyor. Ayrıca Ankara Gölbaşı’ndaki merkezimizde her iki greyderimizi de sergiliyoruz. Müşterilerimiz gelip inceliyorlar ve operatörler greyderlerimizi “kemikli” olarak niteliyorlar.

Türkiye greyder pazarını nasıl görüyorsunuz ve hedefleriniz neler?

Ülkemiz Avrupa’nın en büyük greyder pazarlarından birisi. Normal şartlar altında iyi bir yılda 200-250 adet arası greyder satışı yaşanıyor. Biz de buradan büyük bir dilim almayı hedefliyoruz. John Deere Amerika greyder pazarının yüzde 45’ini elinde tutuyor. Türkiye’de aynı başarıyı ve hatta daha üzerini yakalamayı hedefliyoruz. Çünkü ülkemiz greyder pazarında seçenekler kısıtlı. Wirtgen müşterilerimiz greyderlerimizi olumlu karşıladı ve Wirtgen Group gibi güvenilir bir firmayla sunulması herkesi daha da heyecanlandırdı. Elbette grup olarak yol konusunda uzman bir firma olmamız ve birbirini tamamlayıcı ürünler sunmamız da avantaj sağlıyor. Çünkü yol yapmak için finişer, silindir, asfalt kazıyıcı gibi ürünlere ihtiyacınız vardır. Greyder de bu ürünlerden birisi. Dolayısıyla John Deere’in eklenmesiyle, müşterilerimize yol yapımla ilgili daha fazla hizmet sunar hale geldik. Sıfırdan bir yol yapmak için gerekli tesisatın yüzde 70’lik kısmı bize ait. Zamanla yüzde 100’üne de talip olacağız.

“Greyder tedarikini sorunsuz sağlama konusunda çözüm sunabiliyoruz.”

Gelen taleplerin karşılanma noktasında nasıl bir hazırlığınız var?

Yeni siparişler alıyoruz. Getirdiğimiz ilk parti ürünleri kısa sürede bitireceğiz ve yeni bir parti daha sipariş ettik. Şu anda greyder piyasasında bir tedarik sıkıntısı var. Şirketlerin durumu veya pandemi bu tedarik sıkıntısının sebepleri arasında olabilir. Ancak biz tedarik sıkıntısı çekmeyiz. Ayrı bir bayi olmadığımız ve ürünün kendi temsilcisi olduğumuz için rahatlıkla stoklu çalışabiliyoruz. Bu tüm Wirtgen Group ürünleri için geçerli olduğu gibi John Deere için de geçerli. Dolayısıyla greyder tedarikini sorunsuz sağlama konusunda çözüm sunabiliyoruz.

Operasyonda güç, kullanımda kolaylık vadediyor

John Deere 620GP ve 670 GP modelleri, yüksek motor, tork ve bıçak çekme güçleriyle birçok uygulamada yumuşak geçiş ve dengeli vites performansı sunuyor. Ağır hizmet tip ön ve arka akslara sahip greyderler 7,21 m dönme yarıçapıyla da yüksek manevra kabiliyeti olanağı tanıyor. Daire dişlisi ve greyder bıçağı arkasının her yönden net görülmesi çalışma kolaylığı sunarken, ön aksın altındaki alanın görünmesi de engellerin fark edilmesini beraberinde getiriyor. Makinenin sol tarafında zemin seviyesinde konumlanan yakıt doldurma ve bakım noktalarına hızlı ve rahat erişim sağlanıyor. Greyderlerin sağ tarafında ise motor yağı, yakıt, hidrolik, şanzıman ve diferansiyel filtre sırası da operatöre yine kolay erişim sunuyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina