Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - İşlenmiş mermer ihracatı blok mermeri geçti
İşlenmiş mermer ihracatı blok mermeri geçti

İşlenmiş mermer ihracatı blok mermeri geçti

Türkiye, sahip olduğu çok çeşitli ve yüksek rezervli doğal taş ocaklarıyla dünyanın bu alandaki lider üreticileri arasında yer alıyor. Öyle ki, 2020 yılında 188 ülkeye işlenmiş veya ham olarak doğal taş ihracatı gerçekleştirildi.

İMİB (İstanbul Maden İhracatçıları Birliği) tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye’nin 2020 yılındaki maden ihracatının %40,7’sini doğal taşlar oluşturdu.

Rapora göre Türkiye’nin 2020’deki toplam maden ihracatı, önceki yıla kıyasla %0,9 azalarak 4,27 milyar dolara geriledi. Mineral ihracatındaki %3,5’lik artışa rağmen, %6,8 oranında azalan doğal taş ihracatı bu düşüşe sebep oldu. Türkiye’nin doğal taş ihracatı 1,74 milyar dolar, mineral ihracatı ise 2,53 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Doğal taş ihracatındaki gerilemede Çin’in blok mermer talebindeki %22,3’lük azalma etkili oldu. Zira işlenmiş mermer ihracatında, başta ABD olmak üzere artışlar görüldü. Bunun sonucunda işlenmiş mermer ihracatı, blok mermer ihracatını aştı.

Mineral ihracatında da önemli gelişmeler yaşandı. Bakır %43’lük artışla listenin başına tırmanırken; çinko, bor ve krom gibi önemli minerallerin ihracatında ciddi düşüşler yaşandı.

Türkiye doğal taş sektörü, Covid-19 sonrası devletin teşvikleriyle hızla toparlanan Çin’in artan siparişleriyle birlikte yeni yıl daha olumlu başlıyor. Biz de sektörün hazırlıklarına, ocaklarda kullanılan en son model iş makinelerini derlediğimiz bu dosya çalışmamızla katkı sağlamak istedik.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina