Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - İnşaat sektörü konut destek paketiyle ümitlendi ama…
İnşaat sektörü konut destek paketiyle ümitlendi ama…

İnşaat sektörü konut destek paketiyle ümitlendi ama…

İnşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) “Hazır Beton Endeksi” 2022 Mayıs Ayı Raporu’na göre, geçen ay uygulamaya konulan konut destek paketi piyasa oyuncularının güvenini yükseltirken, bunun henüz beklentiye ve faaliyete yansımadığı görüldü.

Rapora göre, son 3 aydır eşik değerin üstünde yer alan faaliyet yeniden aşağı yönlü hareket ederek eşik değerin altına indi. Sınırda hareket eden Güven Endeksi yükseliş göstererek eşik değerin üzerinde konumlanırken, toparlanma gösteren Beklenti Endeksi ise henüz istenilen düzeyden uzak görünüyor. Birleşik Beton Endeksi, faaliyetteki daralmanın etkisiyle sınırlı da olsa aşağı yönlü hareket gösterdi.

Geçen yılın aynı ayına göre mayıs ayında güven hariç diğer endekslerde gerileme yaşanması dikkat çekti. Faaliyet nisan ayındaki yükselişini devam ettiremedi. Beklenti düzeyindeki gerileme ise daha yüksek bir seviyede gerçekleşti. Geçen ay uygulamaya konulan konut destek paketi sonrasında piyasa oyuncularının güveni yükselirken bunun henüz beklentiye ve faaliyete yansımadığı görüldü.

Yapı ruhsatı sayısı %20 azaldı

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “TÜİK tarafından son açıklanan yapı ruhsatı sayıları 2022 yılında inşaat sektörünün rotasının anlaşılması açısından önemlidir. Bina sayısı, daire sayısı ve yüz ölçümü verilerine bakıldığında yapı ruhsatı sayısının 2022 yılının ilk çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %20’nin üzerinde azaldığı görülmektedir. Geriye dönük 8 çeyrek yani son 2 yılda, yapı ruhsatı sayılarında bir azalma görülmemişti.” dedi.

Mayıs ayında açıklanan Konut Finansman Desteğine değinerek sözlerine devam eden Yavuz Işık “2022 yılının geride bıraktığımız ilk çeyreğindeki veriler, Türkiye’nin pandeminin ekonomik etkilerinin ortadan kalkmaya başladığı 2020 yılının 3. çeyreğine geri döndüğünü göstermektedir. Bu yönüyle mayıs ayında açıklanan Konut Finansman Desteğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır. Söz konusu paketlerin, henüz piyasayı etkileyecek düzeye ulaşmadığı ancak inşaat sektörünün 2022 yılındaki rotasının belirleyicisi olacağı tahmin edilmektedir.” diye konuştu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina