Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - Hyster yeni lityum-iyon forkliftleriyle geleceğe yön veriyor
Hyster yeni lityum-iyon forkliftleriyle geleceğe yön veriyor

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN SUYU ISINDI

Hyster yeni lityum-iyon forkliftleriyle geleceğe yön veriyor

Geçmişte elektrikli forkliftler, içten yanmalı motorlu (ICE) muadilleri kadar 'dayanıklı' olmadıkları için tercih edilmemekteydi. Doğru uygulama ile eşleştirildiğinde elektrikli forkliftler verimli şekilde çalışsalar da, endüstri genelinde eşdeğer bir ICE forklift ile karşılaştırıldığında % 70 veya daha az verimlilik sağladıkları yönünde bir görüş hâkimdi. Elbette “şimdiye kadar”.

Hyster Europe’dan Platform Lideri Phil Ireland, Hyster® lityum iyon forkliftlerdeki en son gelişmeleri ve neden ortak yanlış kanıların işletmelerde optimal çözüm fırsatlarının kaçırılmasına neden olduğuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Artık bir lityum iyon forklifti, bir dizel forklift gibi kullanabilirsiniz”

Ireland, “2020'de Hyster, tam entegre lityum iyon akülere sahip J7.0-9.0XNL serisini piyasaya sürdü. 7-9 ton kaldırma kapasitesine sahip bu sıfır emisyonlu elektrikli forkliftler, teknoloji ve forklift tasarımındaki önemli gelişmeler sayesinde hızlı şarj etme olanağının yanı sıra ICE forkliftle karşılaştırılabilir bir performans sunmaktadır. Bu yönüyle artık bir lityum iyon forklift alabilir ve onu “bir dizel forklift gibi” kullanabilirsiniz” dedi.

Phil Ireland “Elektrikli forkliftlerle ilgili ortak bir itiraz ise çalışma süresidir. Bu aküler çok fazla güç depolayabilir ancak lityum iyon forkliftler yapılan operasyonlardan önce yeniden şarj etme için zaman ve altyapının hesaba katılması gerektiğinden, ICE forkliftler daha basit bir seçenek haline gelmişti. Ancak lityum iyon akü ile şarj etme bu durumu değiştirmektedir” diyerek geliştirilen şarj sisteminin avantajlarına değindi.

Akü değişimi yapma ve ayrı bir şarj odası ihtiyacını ortadan kaldırarak, iki veya üç vardiyalı operasyonlarda akü kolayca şarj edebilir. Akünün bakımı elektrolitik akülerin aksine, sulama veya eşitleme gerektirmez. Haftanın yedi günü, tek vardiyada kullanılan elektrolitik akülü forkliftte 16 saat boyunca her altı döngüde bir eşitleme yapılmalıdır” şeklinde konuşan Phil Ireland, “Ayrıca, lityum iyon akü, yüksek seviyelerde enerji tasarruflu frenleme akımının emilmesine izin vererek çalışma süresini uzatır ve verimliliği artırır. Bu çalışma modu yalnızca elektrikli bir forkliftte mümkündür ve frenlerde daha az aşınma ve yıpranma sağlayarak bakım maliyetlerini düşürür” dedi.

Sırrı voltajda saklı

Yeni Hyster ® J7.0-9.0XNL serisi hakkında bilgiler veren Ireland, “J7.0-9.0XNL serisinin temel farklarından biri voltajdır. 350V teknolojisi, yüksek güçlü şarj ve yoğun performans sağlar. Yoğun kullanımda sık aralıklı şarj veya kapasite kaybından kaynaklanan performans kaybı bulunmamaktadır.

Daha yüksek voltaj sistemi, 50kW'a kadar şarj etmeyi sağlayarak süreci hızlandırır. Lityum iyon akü, boş haldeyken 80 dakikadan daha kısa bir sürede%100 şarja ulaşabilir. Daha da önemlisi, yüksek güçlü şarj hızlı bir basınç artışı - belirli uygulamalar için bir dakikalık şarj, dört dakikaya kadar sürüş zamanı oluşturabilir” şeklinde konuştu.

Yüksek voltaj uygulamasının diğer avantajlarına da değinen Ireland, “Daha düşük voltajlı aküler, aynı güç seviyesi için daha yüksek bir akıma neden olur ve yoğun çalışma döngülerinde aşırı ısınabilir. Aksine, 350V akü, hem yoğun kapasiteler ve sürekli ağır hizmet kullanımına sahip uygulamalarda yüksek verimlilik (çalıştığı saat başına ton cinsinden) sağlar” dedi.

Bu özellikleri ile Hyster’in bu yeni elektrikli forklift serisinin istenen dayanıklılık ve verime sahip olduğunu belirten Phil Ireland, bakım maliyetlerinin düşüklüğünün altını çizdi. Ireland, “Hyster ® J7.0-9.0XNL serisi aynı zamanda dayanıklı güç aktarımına, basit mühendisliğe, daha uzun servis aralıkları ve forkliftin kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde üretilmiş bileşenlere sahiptir, bu sayede forkliftin bakım ihtiyacı en aza iner“ şeklinde konuştu.

Hyster ® J7.0-9.0XNL serisinin özelliklerini birçok noktada büyük avantaj sağladığına kaydeden Phil Ireland “Ayrıca ele alınması gereken bir başka önemli efsane daha bulunmaktadır: "elektrikli forkliftler her zaman aşırı ısınır". Hyster ® J7.0-9.0XNL forkliftler, yalnızca ısı oluşumunu büyük ölçüde azaltan yüksek voltajlı (ve dolayısıyla düşük akım) bir sistemle tasarlanmakla kalmaz, aynı zamanda, özel olarak tasarlanmış su soğutmalı motorları ve tahrik kontrol cihazı içermektedir. Bu sayede forkliftin genel verimliliği artar. Akü izleme sistemleri akünün az veya aşırı şarj edilmesini yakından takip etmek için dahil edilmiştir” dedi.

Sarı forkliftler için yeşil bir opsiyon

Hyster ® J7.0-9.0XNL serisi elektrikli forkliftler sıfır emisyon üretmektedir. Bu, çevreye verilen zararı azaltmak isteyen kuruluşlar için bir avantajdır. Küresel olarak, IC motorlu araçlara daha katı mevzuatlar ve yasaklar uygulanmasına başlamıştır. Kuruluşlar bu nedenle daha fazla elektrikli araçlar kullanmayı tercih etmektedir” sözleriyle dünyadaki elektrikli forklift kullanımına yönelik dönüşüme değinen Ireland Hyster ® J7.0-9.0XNL serisinin özelliklerinden söz ederek bu dönüşümde neden tercih edildiklerine ışık tuttu.

Hyster ® J7.0-9.0XNL serisi forkliftler ek havalandırma olmadan dahili olarak çalıştırma ve şarj etme imkânı iç / dış mekânda kullanıma uygun şekilde kirliliğe yol açmayan bir seçenek sunduğunu kaydeden Phil Ireland, “Elektrikli forkliftlerin yüksek seviyede denetlenebilir olması sayesinde, forkliftler dar koridor aralığına sahip yerler gibi dar alanlarda çalışmak için idealdir.

Hyster ® lityum iyon forkliftler hem çalışırken hem de rölantideyken daha sessizdir, operatör konforunu artırır, aynı zamanda kentsel alanlardaki dış mekân operasyonlarının gürültü seviyesi mevzuatına uygun olmasını sağlar ve komşuları rahatsız etmez” dedi.

Uygulamaya bağlıdır

Geliştirilen bu elektrikli forklift teknolojisinin sunduğu avantajların altını çizen Phil Ireland, elektrikli forklift tercihinde Hyster’in uzman bayi ağından destek alınması gerektiğine işaret ederek “Her çözümün her uygulama için doğru olmadığını unutmamak önemlidir. Lityum iyonla çalışan elektrikli forkliftler daha pahalıdır ancak uzun bir çalışma ömrüne sahiptirler ve doğru uygulama ile eşleştirildiklerinde maliyeti telafi edebilecek verimlilik kazanımları sunacaklardır. Hyster, hem şirket içinde hem de güvenilir bayi ağımız aracılığıyla, ICE'den elektriğe geçiş, doğru şarj stratejileri ve doğru çözümü uygulamanın özel ihtiyaçları ile eşleştirme konusunda uzmandır” şeklinde konuştu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina