Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - Hasel 2020'de tarihinin en başarılı yıllarından birini gerçekleştirdi
Hasel 2020'de tarihinin en başarılı yıllarından birini gerçekleştirdi

Hasel İstif Makinaları Genel Müdür Yardımcısı Okan Acar:

“En başarılı yıllarımızdan birini gerçekleştirdik”

Türkiye iş ve istif makineleri sektörünün güçlü firmalarından Hasel, 1985’ten bu yana başta Linde, Combilift, Kobelco ve son olarak bu yıl içerisinde ürün hattına eklenen Hyundai iş makineleri olmak üzere çeşitli markaların distribütörlüğünü sürdürüyor.

Firma bünyesinde yer alan Hyundai iş makineleri haricindeki tüm markaların satış, kiralama ve satış sonrası hizmet operasyonlarından sorumlu olan Hasel İstif Makineleri Genel Müdür Yardımcısı Okan Acar ile İstanbul Tuzla’daki merkez ofislerinde bir araya geldik.

Finans ve istif makinaları sektörlerinde 25 yılı aşkın bir tecrübeye sahip olan Okan Acar, istifleme alanında müşterilerine sundukları hizmetler, sağladıkları avantajlar, pazar koşulları, yeni teknolojiler ve geleceğe dair planları üzerine sorularımızı yanıtladı.

Hasel hakkında bilgi alabilir miyiz?

Hasel’i bir şirketler grubu olarak değerlendirecek olursak, bünyemizde Hasel İstif Makinaları’nın yanı sıra Hyundai iş makinelerinin distribütörü olan Hasel İş Makinaları A.Ş. ve kiralama firmamız RentLift yer alıyor.

Benim görev aldığım Hasel İstif Makineleri San. ve Tic. A.Ş., endüstriyel ekipmanların satış, kiralama, ikinci el satış ve satış sonrası destek hizmetlerini sağlıyor. Alanında dünyanın en iyi markası olan Almanya menşeli Linde forklift ve depo ekipmanlarının yanı sıra İrlanda menşeli özel istifleme çözümleri sağlayıcısı Combilift markasının ürünlerini müşterilerimize sunuyoruz.

RentLift olarak, 2.500 adedi aşan makine parkımızla Türkiye’nin en büyük kiralama filolarından birine sahibiz. Hemen her sektöre kısa ve uzun dönemli kiralama hizmetleri sağlıyoruz.

Türkiye genelinde nasıl bir hizmet ağınız var?

Müşterilerimize en kısa sürede ve en etkin şekilde ulaşabilmek için Türkiye’yi 12 bölgeden yönetiyoruz. Ülkemiz genelinde 7 tane bölge müdürlüğümüz ve 5 tane şube müdürlüğümüz bulunuyor.

485 kişilik güçlü bir personel kadromuz var. Bunların 300’den fazlasını satış sonrası hizmet personelimiz oluşturuyor. Ayrıca 100’e yakın büyük ölçekli gezici servis aracımız, yedek parça depoları dolu olarak her an müşterilerimize hizmet sağlıyor.

Çok uzun yıllardır birlikte çalıştığımız birkaç yetkili servisimiz haricinde herhangi bir iş ortağımız bulunmuyor. Tüm satış ve servis hizmetlerimizi kendi tesislerimiz, araçlarımız ve personelimiz ile sağlıyoruz. Bu bize büyük bir güç kazandırıyor.

2020 yılı sektör açısından nasıl geçti?

Açıkçası 2020 yılı, yöneticilik anlamında bizlerin de yeni tecrübeler kazandığı, son derece ilginç bir yıl oldu. Yıl başında ve özellikle pandeminin başlamasından sonra biz de herkes gibi temkinli davranarak mütevazi hedefler belirlemiştik.

“2020 YILI 12.500 ADETLERDE MERTEBESİNDE TAMAMLANACAK”

Ancak sene sonuna geldiğimizde, tahminlerimizin çok ötesinde, geçen yıla kıyasla %80’i aşan ciddi bir büyüme ile karşı karşıyayız. Yurtiçine giren makine adedi olarak aldığımız verilere göre, forklift ve depo ekipmanı kapsamında, 2020 yılının 12.500 adetler mertebesinde tamamlanacağını öngörüyoruz.

Bu artışın kaynağı nedir?

Geçtiğimiz yıldan gelen bir ertelenmiş talep de vardı ancak bu artışın temel sebebi, pandeminin etkisiyle ciddi anlamda büyüyen sektörler ve faaliyet alanlarıydı. Perakende firmaları çok yoğunlaştı. Yine ihracatta kayda değer bir artış gerçekleşti. Dolayısıyla tüm lojistik faaliyetlerinde ciddi bir hareketlilik yaşandı.

“TÜRKİYE’DEKİ HER 3 AKÜLÜ FORKLİFTTEN BİRİNİ BİZ SATIYORUZ”

Büyüyen bu pazarda sizin payınız ne oldu? İlk aylardaki tereddütlerimize rağmen, takip eden aylarla birlikte şirket tarihimizin en başarılı yıllarından birini yaşadık. Toplamda yaklaşık %17’lik bir pazar payına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Linde markamızla, Türkiye’de her 3 akülü forkliftten birini biz satıyoruz. Aynı şekilde depo ekipmanlarında da en çok tercih edilen markalardan biriyiz.

Pandemi ortamında pazar payınızın artmasının sebebi nedir?

Biz çoğunlukla ürün ve hizmet kalitesine öncelik veren, yoğun bir çalışma temposuna sahip olan firmalara hizmet sağlıyoruz. Bunlar da gerek finansal gerekse satış kanalları anlamında güçlü firmalar. Bu dönemde onların işleriyle birlikte yatırımları artınca, bizim de satışlarımız arttı. Müşterilerimizle birlikte büyümüş olduk. Pandemi sürecinde gerekli tüm önlemleri alarak özveriyle çalıştık. Ve bu çalışmamızın karşılığını aldığımızı düşünüyorum.

Forklift ve depo ekipmanları bir fabrikanın kalbidir. Durduğu zaman üretim bantları durur. Bu nedenle kaliteli ürünlerle ve bu ürünlere en iyi şekilde destek sağlayacak firmalarla çalışmak önem arz ediyor.

“MÜŞTERİLERİMİZİN ‘TOPLAM ÇÖZÜM ORTAĞI’ OLMAYA ODAKLANIYORUZ”

Hasel olarak müşterilerimizin sadece ürün ve hizmet tedarikçisi değil, onların “Toplam Çözüm Ortağı” olmaya odaklanıyoruz. Kısa, orta veya uzun vadeli ihtiyaçlarına bağlı olarak sunduğumuz yeni, ikinci el veya kiralama seçeneklerimizi, güçlü bir satış sonrası hizmet ağı ile destekliyoruz.

Kiralama faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

RentLift markamız altında 2.500 adet makine ile Türkiye’nin en büyük kiralama filolarından birine sahibiz. Bunun 500 adedini kısa dönemli kiralamalar (1 yıldan az) için sunduğumuz makineler oluşturuyor.

Kiralama alanındaki müşterilerimiz de yoğun olarak çalışan, hizmet kalite beklentisi yüksek firmalar. Yüksek bir hizmet kabiliyetimiz olan uzun dönemli kiralama hizmetlerimizle, üretim süreçlerini kesintisiz olarak devam ettirmeleri konusunda güvence veriyoruz.

Bununla birlikte, firmaların çeşitli sebeplerle kısa dönemli kiralama ihtiyacı da oluşabiliyor. Bu durumlarda yine bakımları ve kontrolleri tarafımızca eksiksiz olarak yapılan kısa dönemli kiralama parkımızı kullanıyoruz.

İkinci elde de müşterilerinize sunduğunuz güçlü bir portföyünüz var mı?

İkinci el makinelerimizi www.haselvitrin.com internet sitemiz üzerinden müşterilerimizle ve tüm sektörle paylaşıyoruz. Burası sektörün tüm paydaşlarının referans aldıkları bir adres haline geldi.

“HASEL YAKIN GELECEKTE İKİNCİ ELDEKİ EN ETKİLİ MARKA OLACAK”

2021 yılında önemli bir strateji değişikliğiyle birlikte ikinci el faaliyetlerimizi genişletiyoruz. Bundan sonra Linde markamızın yanı sıra, diğer markalı forklift ve depo ekipmanlarını da alıp satışlarımızı artıracağız. Hasel yakın gelecekte ikinci eldeki en etkili marka olacak.

Linde size ne oranda katkı sağlıyor?

Biz 25 yıldır Linde’nin distribütörü olarak Türkiye’de hizmet veriyoruz. Linde’nin dünyadaki en büyük distribütörlerinden birisiyiz. Linde dünyanın en inovatif firmaları arasında yer alıyor ve kesintisiz olarak sürdürdüğü Ar-Ge çalışmalarıyla sektörün geleceğine yöne veriyor. Bu bize de ciddi anlamda katkı sağlıyor. Onlardan aldığımız bilgilerle geleceğe yatırım yapıyor, yeni teknolojilere kendimizi şimdiden hazırlıyoruz. Linde’nin de bizden beklentisi, müşterilerimiz için çözüm ortağı olmamızdır.

Sektörün geleceği hangi yöne doğru gelişiyor?

Öncelikli olarak akülü makineler, fosil yakıtlı makinelerin tahtını artık ciddi ölçüde sallıyor. Yakıt tüketiminde kullanıma bağlı olarak 8 katından 16 katına kadar muazzam bir fark var. Neredeyse birinci yılın sonunda ilk alım maliyetindeki farkı karşılıyorsunuz. Ciddi anlamda bir enerji tasarrufu söz konusu.

“TÜRKİYE’DE AKÜLÜ MAKİNELERİN PAYI %70’LERE ULAŞIYOR”

Bundan 7-8 yıl öncesine kadar sadece 2 ton kapasiteli akülü makineler varken, bugün 8 tonluk makineleri müşterilerimize sunabiliyoruz ve bu tonaj gittikçe gelişiyor.

Depo ekipmanlarıyla birlikte düşünecek olursak, Türkiye pazarında akülü makinelerin payı neredeyse artık %70’lere ulaşıyor. Sadece forklift anlamında %50-50 diyebiliriz. Eskiden dizelin büyük bir hakimiyeti vardı.

Ön plana çıkan yeni teknolojiler nelerdir?

Günümüzde bilgi çok önemli bir güç haline geldi. Bilgiye sahip olmak ve analiz ederek işinizi geliştirecek aksiyonları almak büyük önem taşıyor.

Bu kapsamda biz de çoğu forkliftlerimizi Linde Connect sistemli olarak getirmeye başladık. Bu gerek müşterilerimize gerekse bize avantaj sağlıyor. Bu sistemden aldığımız veriler sayesinde, hangi alanlarda daha iyi hizmet sağlayabileceğimizi kolayca belirleyebiliyoruz.

Linde lityum-iyon akülü makineler ve robotik sistemler gibi birçok alanda yeni ürünler, yeni teknolojiler geliştiriyor. Karanlık fabrikaları mümkün kılacak, kendi kendine çalışan operatörsüz makineler artık bize hiç de uzak değil. Şu an için sadece küçük ağırlıkları nakledebilen otonom taşıyıcıları Amazon gibi firmalar kullanıyor. Bu teknoloji çok uzak olmayan bir gelecekte, belki bundan en fazla 5-6 yıl sonra tüm istif makine modellerine doğru yaygınlaşacak.

“KISA DÖNEMLİ KİRALAMA VE İKİNCİ EL FAALİYETLERİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Sizin 2021 için beklentileriniz ve planlarınız nedir?

2021’de yine olumlu pazar koşullarının olacağını, büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Çünkü dünyada ciddi anlamda para bolluğu var. Ve Türkiye son dönemde bazı noktalarda bu parayı çekecek aksiyonlar almaya başladı. Bu paranın sisteme girmesi yatırımları artıracaktır. Ve yatırım demek, daha fazla istifleme makinesi demektir.

Biz yeni yılda kısa dönemli kiralama ve ikinci el alanlarındaki faaliyetlerimizi güçlendireceğiz. Bunun için diğer yatırımlarımızla birlikte nitelikli personel ihtiyacımız olacak. 2021 Hasel için aynı zamanda kaliteli bir istihdam yılı olacak.

Tüm bu hedeflerimize ulaşmak için altyapımızı da güçlendirmeye devam ediyoruz. Artan iş hacmimize ve çeşitlenen hizmetlerimize paralel olarak bilişim teknolojilerine olan yatırımlarımız artarak devam ediyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina