Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Doğrar Makina’dan madenlere yerli, verimli ve tasarruflu çözüm
Doğrar Makina’dan madenlere yerli, verimli ve tasarruflu çözüm

Doğrar Makina’dan madenlere yerli, verimli ve tasarruflu çözüm

İş makineleri sektöründe 47 yıllık tecrübeye sahip olan Denizli menşeili Doğrar Makina, terzi usulü olarak ürettiği ürünleriyle inşaat, maden ve liman gibi sektörlerdeki en özel gereksinimleri karşılıyor. Doğrar Makina’nın Türkiye’de tek olan tünel makinesi TUNEX, 9 tondan 250 tona varan versiyonlarıyla maden şirketlerine hem zamandan hem de işçilikten yüksek oranda tasarruf ettiriyor.

Türkiye, inşaat ve maden sektörlerinde yıllara dayanan tecrübesiyle gelişimini sürdürürken, bu sektörlere destek veren irili ufaklı çok sayıda ekipman ve makine üreticileri de hizmet sağlıyor. Bu üreticiler arasında inovatif ve öncü yaklaşımıyla faaliyet gösteren Denizli merkezli Doğrar Makina, ortaya koyduğu ürünlerle dikkatleri çeken bir firma. İlk olarak ekskavatörler için bom ve kova imalatı ile başlayan Doğrar Makina’nın ticari hayatı, zaman içinde gelen taleplerle birlikte, tüm iş makineleri için bom, kova, farklı ataşman üretiminden tünel makineleri imalatına kadar genişlemiş durumda.

Doğrar Makina Yönetim Kurulu Başkanı Kerime Dinçer ve Yusuf Dinçer ile hangi sektörlere, hangi ürünleri sunduklarını enine boyuna konuşma fırsatı yakaladık:

“Fabrikasyon üretim değil terzi usulü çalışıyoruz”

Öncelikle yaptığınız işin ve ürettiğiniz ürünlerin farkı nedir?

Biz özellikli ürünler ortaya koyan bir şirketiz. Fabrikasyon üretim değil, terzi usulü çalışıyoruz ve bu iş de ciddi bir mühendislik birikimi gerektiriyor. Yenilikçi ve gerçekçi çözümler ortaya koyuyoruz. İşimizde her şey bir hayalle başlar. Ben hayal ederim, mühendislerimiz de o hayali ortaya koyar. 25 kişilik bir ekiple çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk çıkış yakaladığımız ürün, mermer sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarladığımız ve patenti alınan mermer blok ayırıcı olmuştu. Akabinde başka bir hayalimizi daha gerçekleştirerek, maden çalışmalarında büyük avantaj sağlayan tünel makinemizi üretmeye başladık.

“300 kişinin çalıştığı kömür ocağında, tünel makinemiz sayesinde günümüzde sadece 30 kişi çalışıyor”

O halde biraz tünel makinenizin özelliklerini sizden dinleyelim;

İlk olarak bir müşterimizin kapalı kömür madeni için mini ekskavatör benzeri bir makine talep etmesiyle çalışmalara başladık. 3 ay içerisinde ilk deneme ürünümüzü gerçekleştirdik ve yer altına indirdik. Ürünü denerken eksiklerini, ilave edilmesi gereken yanları not alarak revize ettik ve elde ettiğimiz deneyimlerle ihtiyaçları karşılayacak bir ürün haline getirdik.

TUNEX adını verdiğimiz tünel ekskavatörümüzün patenti bize ait. Tamamı hidrolik ve elektrik motoruyla çalışıyor. Üzerindeki kırıcıyla bakır, altın, krom ve kömür gibi malzemeleri kırabiliyor. Ürünümüz şirketlere hem güvenlik sağlıyor hem de iş gücünden yüksek oranda tasarruf ettiriyor. Örneğin el işçiliğiyle günde 1 metre 20 cm ilerlenen Çorum’daki bir kömür ocağına vermiş olduğumuz 22 tonluk makinemizle artık günde 15 metre ilerleniyor. 300 kişinin çalıştığı kömür ocağında, tünel makinemiz sayesinde günümüzde ise sadece 30 kişi çalışıyor.

“9 tondan 250 tona kadar tünel makinesi üretebiliyoruz”

TUNEX’in yeraltındaki çalışma sisteminden ve kapasite aralığından bahseder misiniz?

İlk olarak küçük ölçekli malzemeler için geliştirdiğimiz bu ürünümüz, operatörsüz ve uzaktan kumanda ile çalışıyor. Temel olarak üzerindeki riperle galeri açar ve ilerler. Yan olarak çalışırken tüm hareketleri de yapıyor. Ayrıca hem yandan hem yukarıdan kazı yapıyor, alttan ise shovel çalışıyor. Kazının ardından yan taraftaki zincirli konveyörle malzeme çekiliyor.

Eğer kömür madeninde kullanılacaksa, makinemizin yangın riskine karşı Atex Belgesi ve Exproof Ekipman Uygunluğu Belgesi de bulunuyor. 9 tondan 250 tona kadar tünel makinesi üretebiliyoruz. En küçük modelimiz T90’dan başlayarak T 200, T220, T 300 şeklinde devam eden ve 250 tonluk olan T2500’e kadar geniş bir yelpazemiz var.

“Türkiye’de tekiz ve dünyada ise bu ürünleri üreten 5 firmadan birisiyiz”

Tünel makinelerinin sunduğu avantajlar neler?

Öncelikle Türkiye’de tekiz ve dünyada ise bu ürünleri üreten 5 firmadan birisiyiz. Bunun yanında yabancı menşeili makinelere göre çok daha uygun bir alım maliyetiyle ürünlerimizi sunuyoruz. Çalışandan büyük oranda tasarruf ediliyor ve hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlanıyor. Böylelikle katma değeri yüksek ürünleri maden müşterilerimize sunmuş oluyoruz. Aynı zamanda çalışırken daha az elektrik harcıyor ve elektrik motoru direkt olarak yükte devreye girmiyor. Önce pompalar devreye giriyor ve ihtiyaç karar enerji veriliyor. Tıpkı ekskavatörlerdeki gibi akıllı hidrolik sistemini bünyesinde barındırıyor.

Şu ana kadar hangi kapasitelerde ve ne kadar satış gerçekleştirdiniz?

Ülkemizde 15 adetten daha fazla olmak üzere, 9 tondan 35 tona kadar makinelerimizi müşterilerimize sunduk. Yakın zamanda da 110 tonluk bir makinemizi büyük bir maden ocağına teslim edeceğiz. Önümüzdeki dönemde 250 tonluk makinenin yapacağı bir işi 50 tonla yapabilecek kapasitede bir makine üretmeyi planlıyoruz.

“En büyük avantajımız; mühendislik gücümüzün yanında ürünlerimizin sağlamlığı ve dayanıklılığı”

İnşaat sektörüne yönelik ürettiğiniz ürünler neler?

İnşaat sektörüne yönelik olarak bina yıkım makası, yıkım bomu, kova ve quick coupler üretiyoruz. Yıkım bomlarında uzun çene kullanıyoruz. Her tür iş makinesi üzerinde bu ataşmanlarımız kullanılabiliyor. En büyük avantajımız ise mühendislik gücümüzün yanında ürünlerimizin sağlamlığı ve dayanıklılığı.

Bu noktada ST 52’den daha kaliteli malzeme olan 600 – 1.200 Brinell arası değerlere sahip olan Avrupa çelikleri kullanıyoruz. Başkalarının 19 mm kullandığı yerde bizim 8 mm’lik saclarımız hem hafiflik hem de yüksek dayanım sağlıyor. Ayrıca yıkım makineleri, ürettiğimiz bom sayesinde hem sağlamlık hem de mühendislik deneyimimizle devrilmezliğe kavuşuyor. Bugüne kadar 31 metreye kadar yıkım bomu ürettik. Yakında Avrupa’ya 37’şer metrelik 4 adet anahtar teslim 55 tonluk yıkım makinesi vereceğiz.

Diğer sektörlere yönelik ürünleriniz arasında neler var?

Limanlarda kullanılabilecek makinelere yönelik olarak yine uzun bom, grab, kova ve kırıcılı riper üretiyoruz. Diğer özel imalatlarımız arasında ise çeşitli iş makinesi gövde parçaları, kar küreyici, hidrolik piston, riper-shank, hurda makası, çatal ve bundle yükleme aparatı yer alıyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina