Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Atık depolama alanı Hamm VC kırıcı silindirle kapasitesini arttırdı
Atık depolama alanı Hamm VC kırıcı silindirle kapasitesini arttırdı

Atık depolama alanı Hamm VC kırıcı silindirle kapasitesini arttırdı

Eski biz bazalt ocağı olan Almanya’daki Steinmühle atık depolama alanı, doğal olarak asbest içerdiğinden dolayı, 30 yılı aşkın bir süredir asbest ve diğer mineral atıkları içeren 1. sınıf inşaat atıkları için kullanılıyor. Sahada 2020 yılından bu yana kullanılan H 25i VC tipi Hamm kırıcı silindir, mineral atıkları profesyonel olarak sıkıştırarak başlangıçta planlanandan daha fazla malzeme atılabilmesini sağlayarak verimi arttırıyor.

Almanya’da atık depolama alanı kıt bir kaynak olduğu için işletmeciler tüm atıkların optimum bir şekilde sıkıştırılmasını hedefliyorlar. Steinmühle atık depolama alanına asbest içeren ambalajlı atıkların yanı sıra sıkıştırılmış cam yünü de toz geçirmeyecek şekilde kaplanıp ve küpler halinde atılıyor. Bu paketler 2 metre yüksekliğe kadar tabakalar halinde yerleştiriliyor. Bu tabakaların her birinin üzeri kirlenmemiş inşaat atık malzemeleri, kırık tuğlalar, beton kalıntıları ve yanmış atık külleriyle kaplanıyor. Bu tabakalar, 2020'nin sonundan bu yana, operatörleri korumak için özel koruyucu havalandırma ile donatılan Hamm'ın H 25i VC kırıcı silindir ile sıkıştırılıyor.

Tek işlemde kırma ve sıkıştırma

Kırıcı silindir malzemeyi tek bir işlemle kırıp sıkıştırıyor. Karma atık sahasının yöneticisi Peter Förster "Buraya teslim edilen atıklar, statik ağırlık ve titreşim kuvvetinin bileşimi kullanılarak kolayca sıkıştırılabilir. Bu, farklı parçacık ebatlarında çeşitlilik yaratır" diyor. Förster, çeşitli makineler ve çözümlerle yapılan kapsamlı testlerden sonra, Hamm silindirinden yana karar verdiklerini belirterek: “Mümkün olduğunca az boşluk kalacak şekilde sıkıştırmak istiyoruz, çünkü depolama alanı kapasitesi git gide daha değerli hale gelmekte. Bize göre VC bu iş için en verimli çözümdür" ifadelerini kullandı.

Yüksek sıkıştırma yoğunluğu

Atıkların H 25i VC ile sıkıştırılması atık alanında başlangıçta planlanandan daha fazla malzeme depolanmasına olanak veriyor. Önceden vibrasyonsuz bir çöp sıkıştırma silindiri kullandıklarını belirten Förster, “VC kırıcı silindirle artık atık alanında 1,3 t/m³ atık yoğunluğunu başarıyla elde edebiliyoruz. Bu, karlılığı arttırarak atık depolama alanını daha uzun süre kullanmamızı sağlıyor’’ dedi.

Sıkıştırma sürecindeki kolaylığın ekip için de önemli olduğunu vurgulayan Förster şunları söyledi: “Sadece birkaç geçişle kırılan malzemelerin optimum şekilde birbirine geçmesini sağlayabiliyoruz. Vibrasyon burada başlıca bir üstünlüktür. Sadece statik sıkıştırma ile istenilen sıkıştırma seviyesini elde edemeyiz."

Ağır hizmet donanımlı makine

Makine bileşenleri, kayaları kırarken normal sıkıştırmaya nazaran çok daha kapsamlı kullanıldıkları için Hamm VC kırıcı silindirleri ağır hizmet tipi makineler olarak tasarlamış. 3 noktadan şasi mafsalı, alt gövde, ön şasi ve tahrikli tambur süspansiyonu normal altyapı silindirlerine kıyasla güçlendirilmiş. Bunun yanı sıra tüm VC kırıcı silindirlerde, son derece dayanıklı hafriyat tipi (EM) lastikler bulunuyor. Ekstra yüksek sırtlıklı koltuk operatörlere ekstra konfor sağlıyor. VC altyapı silindirler standart olarak Hammtronic makine kumandası ve Hamm Sıkıştırma Ölçer HCM (Hamm Compaction Meter) ile donatılıyor. Güçlendirilmiş olan bu ağır tasarıma rağmen yakıt tüketiminin (Steinmühle atık alanında yaklaşık 20 litre/saat) düşük kaldığı belirtiliyor.

Uzun vadede verimli çözüm

Peter Förster, Hamm' ın VC kırıcı silindirini seçme kararının gelecek on yıllar göz önünde bulundurularak verildiğini belirterek, 1.sınıf katı atıkların artmasının beklendiğini, atık depolama sahasının önümüzdeki 30 ila 40 yıl boyunca işletileceğini açıkladı.

Bu süre zarfında, depolanacak atıkların türünün değişeceğini ifade eden Förtster, “Hali hazırda yenilen birçok binadan çıkan asbest içerikli inşaat atıklarının çoğu bir noktada bitecek ve hacim oldukça çok azalacaktır. Öte yandan, katran içeren asfalt molozları halinde yol yapım atıkları ortaya çıkacaktır. Bu malzeme aynı zamanda 1. sınıf mineral atıklar sınıfındadır ve aynı şekilde VC kırıcı silindir kullanılarak kolayca parçalanabilir.” dedi

Az aşınma ve bakım kolaylığı

Makine tercihinde az aşınma ve bakım kolaylığının da önemli bir etken olduğunu belirten silindir operatörü Robert Schaumberger, "Kesici uç değiştirmek gerçekten çok kolay. Bu aynı zamanda bakım için de geçerli. Bu açıdan da Hamm'ın VC kırıcı silindiri, atık alanımız için sağlam ve verimli bir çözüm olduğu kanıtlandı" ifadelerini kullandı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina